Islamska zajednica: Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Islamska zajednica: Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

(MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze, pa ukupna pomoć Islamske zajednice ovom području iznosi 3.556.000 KM.

– S pogoršanjem humanitarne situacije u Gazi posljednjih dana, a posebno pred dolazak mjeseca ramazana, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je intenzivirala napore na dostavljanju pomoći narodu Gaze. Prethodno smo osigurali više od 3,5 miliona KM pomoći, od čega je dio dostavljen, a dio na putu da bude dostavljen – izjavio je ovim povodom direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Muhamed Jusić.

Podsjećamo da je Rijaset Islamske zajednice u prvim danima iz Fonda za humanitarne krize izdvojio urgentnu pomoć narodu Gaze, a nakon toga i organizirao sergiju kojoj su se odazvali članovi Islamske zajednice, ali i neke općine i poslovni subjekti.

– Islamska zajednica je od početka krize u ovom dijelu svijeta zauzela vrlo proaktivnu ulogu. Od početka smo insistirali da problem mora biti riješen mirnim putem, pozivali smo na zaustavljanje nasilja i deeskalaciju, što su uradili Vijeće muftija i Sabor Islamske zajednice svojom deklaracijom – podsjetio je direktor Jusić.

U saradnji sa više lokalnih i međunarodnih organizacija ugroženom stanovništvu Gaze dostavljeni su paketi hrane, lijekovi, hrana za novorođenčad, šatori, deke i druge potrepštine.

Direktor Muhamed Jusić: Nadamo se da će pomoć doći na vrijeme i makar malo ublažiti patnju naroda u Gazi

– S našim džematlijama smo organizovali sergiju i prikupljali sredstva, te u saradnji sa većim brojem domaćih i međunarodnih organizacija, od SAD-a, preko Republike Turske, do našeg ‘Merhameta’, konstantno dostavljali pomoć, onako kako su to okolnosti dozvoljavale. U jednom periodu ništa nije moglo ući u Gazu, pa smo tada osiguravali da roba bude na granicama i čeka ulazak. Danas pokušavamo dostaviti što više te pomoći, u nadi da će doći na vrijeme i barem malo ublažiti svu patnju i ono kroz šta prolaze stanovnici Gaze – rekao je direktor Jusić.

Ove aktivnosti bit će nastavljene i u narednom periodu, a intenzivno se provode i dodatni razgovori sa međunarodnim organizacijama zaduženim za distribuciju pomoći u pojasu Gaze.

Previous Dodik: Nesiguran sam, ali nisam prepadnut, cilj je da mi se zabrani političko djelovanje
Next Muskov Cybertruck djeluje smiješno naspram ovog vozila - bosanski stolar napravio ono što rade timovi stručnjaka

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 30. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast

NAŠI DANI

Izvršeno pranje i dezinfekcija Baščaršijskog trga

S ciljem zaštite građana i sprečavanja širenja virusa, jutros je izvršeno pranje i dezinfekcija Baščaršijskog trga koji je jedna od najprometnijih pješačkih zona u našoj općini. Uz Baščaršijski trg izvršena

NAŠI DANI

Inicijativa nije zaboravljena: Kozarcu se mora dati status općine

Za vlasti RS-a predstavlja problem što bi to bila većinski bošnjačka općina i zato pokušavaju ignorisati volju stanovništva. Mjesnim zajednicama u entitetu RS sa pretežno bošnjačkim stanovništvom, iako ispunjavaju propisane