Ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića premijerno izvedena predstava ‘Zemlja koja diše’

Ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića premijerno izvedena predstava ‘Zemlja koja diše’

Ambijentalna predstava „Zemlja koja diše“ sinoć je premijerno izvedena ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića.

– Bila je to pozorišna čarolija pred više stotina gledalaca, uz desetominutni aplauz i poziv na bis popraćen ovacijama. Mnogi od zainteresovanih ostali su pred kapijama Gradine, jer više nije bilo slobodnih mjesta ni za stajanje. Publika nije krila oduševljenje nesvakidašnjim pozorišnim događajem u jedinstvenom ambijentu kule Husein-kapetana Gradaščevića.

Vrhunska izvedba glumačkog ansambla pod režiserskom palicom Šemsudina Gegića opravdala je veliko interesovanje gradačačke, ali i šire publike, koja je tražila ulaznicu više. Potpuni ugođaj historijske hronologije tematizirane u predstavi, koja se proteže od Husein-kapetana Gradaščevića i pokreta za nezavisnost Bosne i Hercegovine do ratnih dešavanja od 1992. do `95 godine, postignut je ambijentom gradačačke kule koja je, kroz navedeni period, uvijek bila konstanta i simbol bosanskohercegovačke državotvorne borbe za nezavisnost.

„Zemlja koja diše“ je rađena po tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića. Dramaturški je obrađena, ali je ostala hronika koja govori o dijelu historije BiH dugom 250 godina.

Dramaturšku obradu i režiju uradio je međunarodno priznati bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser Šemsudin Gegić koji ističe da je glavni lik predstave kula Husein-kapetana Gradaščevića koja se pojavljuje u svakom od nas koji živimo u „Zemlji koja diše“.

Glumački ansambl čine glumci Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović. Za potpun umjetnički doživljaj pobrinula se kostimografkinja Vesna Teodosić, Una Stjepić je bila zadužena za šminku i maske, majstor svjetla je Zijad Sejdinović, a inspicijent Dragan Krstić.

Ovaj vrlo zahtjevan projekat pokrenuo je i realizovao producent predstave Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“ – Bibliotečke scene u Gradačcu, koji je najavio mogućnost igranja predstave i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Previous U Sarajevu se održava 11. Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine
Next U Krajini spašavali kaskadere holivudskog filma – Una pokazala svoju divljinu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

VIJEĆNICA: Obilježavanje godišnjice rođenja Maka Dizdara

U subotu, 17. oktobra 2020. godine, u 12 sati u sarajevskoj Vijećnici bit će obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara. Program uključuje Partituru za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića

BH RAZGLEDNICA

Emina i Aleksa sljedeće nedjelje ponovo šetaju Mostarom

Turistička atrakcija “Šetnja Emine i Alekse” koja je organizovana jučer uličicama Starog grada i na Starom mostu u Mostaru, bit će ponovljena i sljedeću nedjelju, 24. novembra, od 11 do

KULTURA I UMJETNOST

Tri djela Safeta Zeca postavljena u italijanskom Trevisu

 Tri djela bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca postavljena su u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto. Riječ je o velikim platnima ovog priznatog umjetnika –  “Zagrljaj”, “Velika krošnja” i “Spomen