IVICA OSIM: Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi

IVICA OSIM: Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i selektor, predsjednik Komiteta za normalizaciju stanja u NFSBIH, budući počasni predsjednik Fudbalskog saveza BiH, te fudbalski filozof Ivica Osim (70) prokomentarisao je utakmicu između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Osim smatra da naši reprezentativci nemaju konstantan pristup državnom dresu kakav bi morali imati

– Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi. Tako su postali i prvaci Europe. Naši igrači nas obraduju jednom dobrom utakmicom i daju nam nadu, a onda se opuste podbace. Nije samo problem sa jačim protivnicima, jer i onim slabim pružimo priliku da nam pariraju većom trkom i borbenošću nego što je naša.  – rekao je Ivica Osim.

Igrači moraju sami shvatiti važnost utakmice

– Osim one utakmice Jugoslavije na SP 1990 koja je mogla zaustaviti rat, nijedna utakmica nije životno važna. Ova je svakako važna, ali ne vrijedi o tome pričati – to naši igrači moraju razmisliti sami sa sobom i shvatiti koliko ovakva utakmica i druge utakmice reprezentacije znače za sve nas. Ako nekome fali motiva, neka malo bar zamisli koliku Grčka ima važnost u cijeloj ljudskoj historiji i protiv kakve države igramo. I oni žele pobjedu, a ne zaboravite da su uspješniji i bogatiji od nas. – govori Osim.

Ivica Osim poziva i na realnost

– Možda nekada tražimo i previše od naših igrača. Uzmite za primjer Miralema Pjanića. To je dečko koji oduševaljava sve fudbalske stručnjake. Nekada navijači ne shvataju važnost njegovih poteza, ali ljepota njegove igre, kao i sama ideja, velika su neogodnost za svakog protivnika. S druge strane treba biti realan da Pjanić nije fizički stamen kao što je bio Safet Sušić ili kao što je danas Edin Džeko i ne može parirati igračima poput recimo brzih portugalskih veznjaka, ali ga treba maksimalno iskoristiti. – realan je legendarni Švabo.

Vjeruje u Mešu

– Bio sam trener Baždareviću i sada je on trener. Vjerujem i iskreno se nadam kako će Meša dobro izanalizirati Grčku, jer kada je riječ o Grčkoj tu imate puno razloga za mozganje. – zaključio je Ivica Osim.

(Reprezentacija.ba/MiruhBosne)

Previous Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima
Next U Tuzli svečano otvoren Bingo City Centar

You might also like

SPORT

Šuman: Bosna i Hercegovina ima šansu da se prvi put plasira na Evropsko rukometno prvenstvo

  Iako je pred nama težak zadatak u susretu protiv Bjelorusije i Češke, zbog novog sistema takmičenja koji predviđa 24 umjesto 16 selekcija, mislim da imamo veliku šansu da se

SPORT

Mostar: Vedad Bašić i Igor Kazić pobjednici 454. skokova sa Starog mosta

Vedad Bašić i Igor Kazić pobjednici su 454. skokova sa Starog mosta u Mostaru, javlja Anadolu Agency. Bašić je u kategoriji skokova na glavu trijumfovao sa maksimalnim brojem bodova, baš

SPORT

Kvalifikacije za SP: Remi u Helsinkiju

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je večeras 2:2 na stadionu Olympic u Helsinkiju sa Finskom u prvom kolu kvalifikacija za Svjetko prvenstvo 2022. Dobru akciju bosanskohercegovački tim je izveo