Ivica Osim o meču sa Belgijom: Naši igrači trebaju biti ”normalni” i razmišljati malo drugačije

Ivica Osim o meču sa Belgijom: Naši igrači trebaju biti ”normalni” i razmišljati malo drugačije

Ivica Osim, počasni predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), trenutno je u Grazu u Austriji, gdje obavlja redovne liječničke kontrole.

„Kad me pitate za zdravlje, za sada je sve uredu. Idem na kontrole, pijem redovno lijekove i kažu da je za sad dobro. A, dok čovjek živi ne treba se žaliti. Uglavnom dobro je. Stignem da pogledam i neke utakmice u ovim mlađim kategorijama. Te utakmice me ne sekiraju, lijepo se igra i tereni su odlični. Ima ovdje dosta naše djece, pa gledam da vidim ima li kakvog našeg da nam ne promakne. Polako se i pakujem da dođem u Sarajevo na utakmicu”, rekao je za oficijelnu Internet stranicu N/FS BiH Osim, te dodao:

”Ovo što čitam po medijima o Belgiji, gdje od njih pravimo apsolutne favorite i govorimo u hvalospjevima, mislim da je to dobro i da nam odgovara jer smo poznati kao velike ‘inadžije’. To nama ide u prilog jer možemo pokazati da nije sve tako kako većina ljudi misli. Da Belgija ima dobar tim i da su jaki to znamo, ali da moraju pobijediti, to ne znamo. Po mom mišljenju, ova kampanja koja je napravljena da protiv Belgije nemamo šta tražiti, to bi nam trebalo ići u prilog.“

Osim je u trenerskoj karijeri imao veliki broj utakmica koje su nosile prefiks odlučujuće. Veoma dobro zna pod kakvim su igrači pritiskom i kako se nositi s njim.

„U ovoj situaciji moramo svi pomoći igračima. Kad kažem svi tu mislim i na medije, psihologe. Moramo znati na šta ekipa reaguje, da li na inat, da li na patriotizam. Kako izazvati revolt kod igrača da ponovo dođu u situaciju da se dokazuju, da stisnu zube i da pokažu da oni nisu takvi kao što se misli. Sve su to bitne stvari o kojima se mora voditi računa pred ovakvu utakmicu“, istakao je Osim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ivica Osim prati formu naših igrača i kako kaže, dobro je što većina njih, igra u svojim klubovima.

„Dobro je što nam većina igrača igra u klubovima ali meni je najvažnije da oni dođu na pripreme zdravi i živi i ja bih rekao, da dođu ‘normalni’. Kad to kažem, mislim da oni trebaju da shvate dokle smo došli i da počnu da razmišljaju na malo drugačiji način. Treba da znaju šta se od njih očekuje. Treba da znaju da od njih ima boljih, ali da nema toliko boljih da unaprijed moraju izgubiti. Siguran sam da imamo šansu u susretu a Belgijanci. Neka razmišljaju o tome“, poručio je Osim.

Belgiju dočekuje BiH na ”Grbavici”, stadionu za koji su Ivica Osim i selektor Mehmed Baždarević posebno emotivno vezani.

„Ako budu naši igrači zapeli na Grbavici koliko je Meša zapinjao dok je igrao na tom stadionu, onda se nemamo šta sekirati. Ne bi bilo loše da im oni, koji ih okružuju, pričaju malo o tome, da znaju kako se tamo igra. Nije loše i da se reprezentacija malo vrati u Sarajevo. Nadam se da mi neće zamjeriti na ovom što sam rekao, ali nije loše nekad malo nešto i promijeniti. Nikad ne znaš gdje i kad možeš nešto dobiti. Možda baš u ovoj utakmici povratimo imidž ekipe koja grize na terenu, a to smo izgubili, htjeli to neki priznati ili ne. Hajde da mi ovo odigramo pa ćemo onda vidjeti, bit ćemo pametniji“, kazao je Ivica Osim.

Utakmica devetog kola grupa ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” između Bosne i Hercegovine i Belgije igra se 8. oktobra od 18 sati. Za ostanak u igri za plasman u baraž Bosna i Hercegovina mora pobijediti, ali i osvojiti tri boda tri dana kasnije na gostovanju Estoniji u Talinu.

Previous Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo
Next Džumhur bolji od četvrtog igrača svijeta: Trijumf za polufinale ATP turnira u Kini i novi skok na ATP listi

You might also like

SPORT

Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

U potrazi za nadahnućem….. Prostor koji je dr. Semir Osmanagić nazvao Bosanskom dolinom piramida, nekada je bila dolina u koju se smjestilo sjedište Bosanske države. Prvi spomeni imena ‘Bosna’ vežu

SPORT

„Para Challenge kup Bihać 2021“: 85-godišnji Ibrahim Kalesić najstariji učesnik (Video)

Iznad Bihaća, padobranske kupole danas su prošarale bihaćko nebo. Nakon tri godine pauze, na nebu iznad Bihaća izvedeni su padobranski skokovi. ‘Para Challenge Cup Bihać 2021’ čiji je organizator Aero-centar

SPORT

Lana Pudar – ‘Moja zemlja, moji ljudi’

–Moja zemlja, moji ljudiUz Vas je sve lakše, sa Vama je sve ovo još slađe. Ovo se ne zaboravlja, ovo se pamti cijeli život. Hvala Vam od srca! – prokomentarisala