Iz Holandije se vratili u domovinu i izgradili odmaralište: Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome

Iz Holandije se vratili u domovinu i izgradili odmaralište: Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome

 

Holiday homes Hercegovina Lodges je odmaralište na Boračkom jezeru udaljeno samo stotinjak metara od plaže, koje su Goga Sarić i Elmir Prevljak sami osmislili i dizajnirali 

Goga Sarić i Elmir Prevljak žive u Holandiji od 1991. godine, a u svoj rodni kraj u Hercegovini su se vratili 2006. sa željom i idejom da naprave nešto novo i da, između ostalog, pokažu da se može uspješno poslovati u Bosni i Hercegovini.

Holiday homes Hercegovina Lodges (www.herzegovina-lodges.com) izgrađen je u stilu italijanskog ruralnog turizma, a Goga i Elmir su ga u potpunosti sami osmislili i dizajnirali. Odmaralište ima 7 apartmana koji svojim nazivima predstavljaju Hercegovinu u malom (Jablanica, Konjic, Mostar, Blagaj, Počitelj, Stolac i Trebinje) i smješteno je na samom Boračkom jezeru, samo stotinjak metara od plaže, a sve turističke atrakcije u Hercegovini su udaljene samo pola sata vožnje.

Goga, koja je arhitektica po struci, i Elmir, dizajner nakita, sada stalno putuju i žive na relaciji Holandija – Bosna i Hercegovina, a u razgovoru s nama otkrili su nam motive zbog kojih su se odlučili novac uložiti u svojoj domovini, kakva su im iskustva i šta planiraju u budućnosti.

Prema njihovim riječima, sama ideja o otvaranju jednog ovakvog mjesta potekla još prije njihovog odlaska iz Bosne i Hercegovine, a kao što je Goga naglasila, ideja je nastavila da živi sve vrijeme njihovog boravka u Holandiji, do momenta u kojem su se stvorili uslovi za njenu realizaciju.

Sa izgradnjom odmarališta počeli su 2006. godine, a četiri godine kasnije dočekani su i prvi gosti, i od tada do danas broj turista koji ih posjećuju je svake godine sve veći i veći. Gosti uglavnom dolaze iz zemalja Zapadne Evrope, većinom stranci, ali i nemali broj pripadnika bh. dijaspore.

Najviše ih privlači domaćinska atmosfera i autentična domaća kuhinja koju im Goga i Elmir pripremaju, kao i blizina svih drugi turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini i što je jako bitno naglasiti: inspirativno kulturno ljeto Herzegovina Lodges.

U razgovoru s nama, Goga i Elmir su nam otkrili i koji su bili njihovi ključni motivi da se ipak odluče i u svojoj domovini pokrenu biznis.

– Motivirala nas je potreba da se Bosna i Hercegovina postavi na turističku kartu svijeta, na mjesto koje ona i zaslužuje prema onome šta ima da ponudi u turističkom smislu, rekao je Elmir i dodao: “Ali ono što nas je također potaklo je i želja da pokažemo našim ljudima, a naročito mladima i u Bosni i Hercegovini, ali i u dijaspori, da se ovdje može uspješno poslovati”.

Herzegovina Lodges/ dijaspora.mhrr.gov.ba

Također, prema Goginim riječima, ljubav prema Bosni i Hercegovini je jedan od ključnih motiva, kao i želja da se napravi mjesto okupljanja gdje će se razmjenjivati kultura, iskustva, a prije svega pozitivne priče i pozitivna energija, čega trenutno u našoj zemlji nedostaje.

Jedno od takvih okupljanja je i manifestacija Kulturno ljeto u Herzegovina Lodges, gdje na Ognjištu okupe značajan broj umjetnika iz raznih grana umjetnosti, i to ne samo iz BiH i zemalja regije nego i iz zapadnoevropskih zemalja. Ove godine je održano osmo Kulturno ljeto sa mnogobrojnim kulturnim sadržajima poput književnih večeri i predstavljanja romana, slikarskih izložbi i različitih koncerata – od sevdalinke do akustične gitare.

Naročito važan doprinos u toj razmjeni znanja i kulture je dala i naša dijaspora. Sergej Kreso, režiser dokumentarnih filmova, Ismet Prcić, pisac koji sad živi u Americi, Mladen Pikulić, fotograf – samo je mali dio dugog spiska gostiju na Ognjištu Herzegovina Lodges.

Iako oni lično rade na svojoj promociji, ali i promociji čitave turističke ponude u Hercegovini, istakli su neke od problema u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini jer ne postoji krovna organizacija za promociju turizma Bosne i Hercegovine, tako da vrlo često izlagači sami snose troškove promocije na sajmovima turizma u inostranstvu.

Također, s obzirom na to da su vlasnici i dvije firme u Holandiji, naglasili su da su administrativne procedure u BiH prilikom pokretanja biznisa u poređenju sa zapadnoevropskim zemljama komplikovanije i duže traju, i da je neophodno raditi na pojednostavljenju tih procedura.

Međutim, iako se i oni susreću sa teškoćama u radu, Elmirova je poruka da ne treba odustajati, treba biti uporan u svemu što radiš i uspjeh neće izostati.

Goga Sarić i Elmir Prevljak/ dijaspora.mhrr.gov.ba

– Želja nam je da nekako prenesemo svima ovu energiju koju imamo, Elmirove su riječi.

A da im energije i ideja ne nedostaje, i sami smo se uvjerili. Imaju još dosta planova za budućnost, a jedan od njih je i privlačenje mladih ljudi iz dijaspore koji možda nisu imali priliku do sada upoznati se s ljepotama, kulturom i tradicijom domovine. Herzegovina Lodges im to sve može ponuditi na jednom mjestu.

– Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome, za kraj su nam poručili Goga i Elmir.

 

Izvor

Previous Mahir Mujić, maratonac i humanista: Čovjek koji prodaje kilometre, a onda prikupljenim novcem pomaže bolesnoj djeci
Next Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 482 godine postojanja i rada

You might also like

Ekonomija/Biznis

Odlični poslovni rezultati gornjovakufskog preduzeća ‘Tehnika’

  Odlični poslovni rezultati postignuti su u proteklom periodu u preduzeću „Tehnika“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koje je počelo s radom 1996. Radi se o firmi koja zauzima lidersku poziciju u

Ekonomija/Biznis

Malak Farma – Podrška poljoprivrednim proizvođačima značajna za revitalizaciju i oživljavanje bosanskog sela

Kako bi dali svoju podršku poljoprivrednicima koji rade mukotrpan posao da bi osigurali svoju i egzistenciju članova svojih porodica, u kompaniji Malak Farma su odlučili da povećaju otkupnu cijenu mlijeka

Ekonomija/Biznis

Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!

Bosanski Prevent želi preuzeti bavarski Grammer Klan oko bh. investotorske grupe Hastor namjerava da u srijedu preuzme kontrolu nad dobavljačem dijelova Grammar. Time se u opasnost dovodi ravnoteža odnosa u