Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice

Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice

 

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj zadovoljan je radom Vlade Kantona Sarajevo, ali smatra da je Skupština mogla malo više raditi.

Premijer Zolj je u intervjuu za Fenu predstavio kapitalne projekte koji su realizirani ili se realiziraju u mandatu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, te je istakao da je intencija Vlade i Skupštine KS bila stvoriti bolji život za građane i stvoriti uvjet za napredak Kantona Sarajevo, a time i Federacije i BiH.

– Vlada KS je toliko puno materijala dostavila Skupštini da tri skupštine da se sastave ne bi mogle realizirati sve. Kada se sumiraju rezultati za ovu godinu, Vlada KS je sve zakone uputila prema Skupštini i mi smo uradili svoj dio posla – rekao je Zolj.

Realizirano je puno kapitalnih projekata, od onoga što su Skupština i Vlada KS planirale u okviru budžeta KS, a najveći projekti su bili rekonstrukcija puteva, tramvajske pruge, vodovodne mreže, reforma zdravstva i obrazovnog sistema.

Zolj je najavio i izgradnju nove tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice.

– Nakon što bude završena projektna dokumentacija za desetak dana će biti potpisan sporazum između Općine Ilidža i Ministarstva saobraćaja KS o zajedničkom finansiranju projekta i odmah će biti raspisan tender za izvođača radova – kazao je premijer Zolj i dodao da se početak gradnje očekuje do kraja ove godine. Vrijednost projekta je 15 miliona KM.

Također je u planu i rekonstrukcija dijela tramvajske pruge, posebno tramvajskih stajališta, digitalizacija sistema naplate.

Za najavljivanu gradnju Prve transferzale osigurana su sredstva, čeka se samo građevinska dozvola Zavoda za izgradnju KS. Očekuje da će sve biti gotovo 24. septembra.

– Vlada KS nastavlja da pruža podršku KJKP “ Vodovod i kanalizacija” koji radi rekonstrukciju vodovodne mreže, a rezultati pokazuju da se projekt uspješno realizuje – naveo je premijer i dodao da se sada mnogo više vode isporučuje, a efekti će se pokazati kada se počne smanjivati broj litara u sekundi koji se distribuira iz Bačeva.

– Nemamo novca da rekonstruišemo svu vodovodnu mrežu, ali ćemo sistemski rješavati onu koja je dotrajala i njom ćemo smanjivati gubitke. Rekonstrukcija vodovodne mreže će biti nastavljena novim sistemima i rezervoarima čime će se problem vodosnabdijevanja u budućnosti poboljšati – istakao je Zolj.

Iako je fokus bio na rješavanje komunalne problematike, Zolj naglašava da nisu zapostavljeni ni drugi segmenti društva. Pokrenuta je velika reforma u obrazovanju, poboljšan je status uposlenika ali i edukacije studenata.

Pokrenuta je i velika reforma zdravstva, donesene su uredbe i odluke o ortopedskim pomagalima, boljoj zaštiti RVI, ali Zolj naglašava da se mora više raditi na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Također, Vlada i Skupština KS podržavaju i sve kulturno-sportske manifestacije, pogotovo one koje su ili koje će biti brend, poput SFF-a.

Radi se puno i na zaštita okoliša kroz program utopljavanja u okviru kojeg će 300 zgrada javnih institucija biti obuhvaćeno, a time se vrši ušteda toplotne energije, a sa općinama i Gradom, pomažu u utopljavanju indiviudalne i stambene objekte kako bi se smanjila zagađenost zraka.

Ukazao je i na dugogodišnji problem KJKP Gradski saobraćaj, te istakao da treba razdvojiti pitanje redovnog održavanja linija i statusa KJKP GRAS.

Naveo je da je inspekcija izvršila preglede linija gdje je utvrđeno da GRAS ne vrši redovno odvijanje 19 linija. Izdato je rješenje, a sada je na Ministarstvu saobraćaja da odluči šta će sa tih 19 linija, kao i drugim linijama.

– GRAS će obavljati ono što ima voznih jedinica, tramvaji, trojelbusi, autobusi, a kažu da su im problem minibuske linije. Njima je prednost, da sve što mogu neka obavljaju, ali redovno, sve što ne mogu mi moramo na tržištu dati nekom drugom i to su neki osnovni principi. Nama je u interesu da građani imaju prijevoz – istakao je premijer Zolj.

Dodao je da sanacioni programi za GRAS nisu imali efekta, te da su dugovanja prevazišla vrijednost GRAS-a.

Zaključio je da su Vlada i Skupština KS uradile mnogo, a najvažnije je da je  stabilizirani Budžet Kantona Sarajevo, koji je uravnotežen i realan.

 

Previous Sat na sarajevskoj Sahat-kuli jedini na svijetu mjeri lunarno vrijeme (VIDEO)
Next 26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica masakra na Markalama: Poginulo 67 sugrađana, a ranjena 142

Povodom 5. februara, Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, i 22. godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale u petak će biti održana

NAŠI DANI

Mediji Vučićevog režima prvobitno objavili da je Dodika saslušala SIPA, on ogorčenje iskazao prema drugoj strani

Predsjednik BH entiteta Republike srpske Milorad Dodik dao je danas izjavu nadležnim organima u svojstvu osumnjičenog za rušenje ustavnog poretka BiH, zbog usvajanja zakona vezanih za Ustavni sud BiH i

NAŠI DANI

Saopćenje Rijaseta povodom pisama Reisul-ulemi

Povodom otvorenih pisama koja, ovih dana, lideri pojedinih političkih partija upućuju reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice izdaje sljedeće saopćenje