Izbori u SAD: Hoće li Bošnjaci donijeti pobjedu Hillary Clinton?

Izbori u SAD: Hoće li Bošnjaci donijeti pobjedu Hillary Clinton?

Bošnjaci koji žive u američkoj državi Missouri mogli bi donijeti prevagu na američkim predsjedničkim izborima 8. novembra u korist Hillary Clinton, kandidatkinje Demokratske stranke.

Ova američka država poznata je po tome što su njenih deset elektorskih glasova u prošlosti uglavnom osvajali kandidati Republikanske stranke, no ponekad je razlika bila u nekoliko hiljada, ali nekoliko stotina hiljada glasova.

-Tako je 2008. pobijedio republikanac John McCain osvojivši 3.903 glasa više od demokrate Baracka Obame i odnio svih deset elektorskih glasova. Na sljedećim je Obamu pobijedio republikanac Mitt Romney, no on je osvojio oko 280.000 glasova više. Ankete ove godine daju prednost Donaldu Trumpu od nekih 10.000 glasova.

Prema nekim procjenama u Missouriju živi između 50.000 i 70.000 Bošnjaka, uglavnom u St. Louisu. Tu je i veći broj Albanaca s Kosova, te Roma s Balkana. Procjenjuje se da bi ih na izbore moglo izaći oko 10.000 i, ako bi glasali za Clinton, ona bi u Missouriju mogla pobijediti Trumpa.

Ibro Tucaković, koji u St. Louisu živi od 1998. godine, u razgovoru za Faktor kaže da razmišlja da li će uopće izaći na glasanje.

– Prvi put se premišljam da li da uopće glasam, za razliku od većine naše raje koja će glasati za Clinton. Meni iz nekog razloga nije ‘legla’. Nažalost, imam osjećaj da su joj interesi korporacija na prvom mjestu, pa onda narod – objašnjava Tucaković.

Za kandidata republikanaca Trumpa navodi da ni u kom slučaju nije njegov izbor, jer “on je sve drugo sem predsjednika”.

– Njegova mutna historija, lažni patriotizam, pohlepa i konstantan govor mržnje pravi ga odbojnim za svakog normalnog čovjeka i teško je shvatiti da, ne dao Bog, ta osoba može voditi ovu državu – kaže Tucaković, koji u St. Louisu radi kao agent za osiguranje.

Posljednjih godina Bosanci su se u St. Louisu izdvojili kao snažna sila u lokalnoj politici, a političari su, naročito demokrate, ovo primijetili. Također, krenula je jača kampanja kako bi izašli na izbore i glasali za Clinton, budući da Trump zbog svoje antiimigrantske i antimuslimanske retorike od njih ne može očekivati nijedan glas. Dva kandidata u Missouriju vode izjednačenu bitku, pa bi, kako je primijetio i list Guardian, glasači iz BiH mogli imati presudnu ulogu.

-Akif Cogo, predsjednik organizacije „St. Louis Bosnian“, kaže za Faktor da je raspoloženje naše zajednice u St. Louisu podjednako raspoloženju koje vlada u BiH povodom predstojećih izbora u našoj zemlji. Ljudi su generalno nezainteresirani za izbore i veoma razočarani u ponuđenim kandidatima.

– Naša zajednica prati izlaganja kandidata i njihove stavove koji se tiču BiH. Tokom stranačkih izbora predstavnici naše zajednice su nastojali da se sastanu sa svim kandidatima za predsjednika. Tokom tih sastanaka najkonkretnija je bila Clinton koja je, između ostalog, tražila podršku naše zajednice u St. Louisu, ali i iskazala podršku teritorijalnom integritetu kao i cjelovitosti BiH, te reformama koje će našu zemlju voditi prema EU – kazao je on.

Prema njegovim riječima, veoma je teško ocijeniti koliko će bh. građana učestvovati u predstojećim izborima, ali ono što može sa sigurnošću potvrditi je da njihovi aktivisti rade sve što je u njihovoj moći da ih aktiviraju i uključe u izborni proces.

-Trump je popularan među srpskom dijasporom. Društvenim mrežama kruži slika sa Trumpovog predizbornog skupa čovjeka koji nosi kačket s natpisom (Učinimo Srbiju ponovno jakom), parafrazirani predizborni moto Trumpa „Make America Great Again“ (Učinimo Ameriku ponovno jakom). Kad se tome dodaju i beogradski skupovi podrške Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja i pozivi Srbima u Americi da glasaju za Trumpa…

Previous HRONOLOGIJA ZLOUPOTREBE NARODA: Bosanski Srbi su već pet puta izlazili na referendum
Next Prokoško jezero (FOTO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanci preuzeli velikog njemačkog proizvođača kuhinja Alno

Bosanskohercegovački investitor Tahoe postao je većinski vlasnik poznatog njemačkog proizvođača kuhinja Alno. Tahoe je ponudio dioničarima Alnoa 50 centi po dionici i preuzeo više od 43 posto kapitala. Proizvođač kuhinja

NAŠI LJUDI

Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Politiku odnosa sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine, saopćava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Riječ je o prvom dokumentu

NAŠI LJUDI

Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos

Aleksandar Hemon, pisac beletristike i publicistike, dobitnik je za 2020. godinu nagrade John Dos Passos – glavne književne nagrade koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood. Hemon je poznat po kratkim