Izetbegović dao izjavu SIPA-i: Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta

Izetbegović dao izjavu SIPA-i: Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izašao je iz zgrade SIPA-e, u Istočnom Sarajevu, nakon saslušanja. On je izjavu dao u pratnji advokatice Senke Nožice, prenose Vijesti.ba.

“Dao sam izjavu i tražio sam da mi dostave integralni tekst press konferencije sa koje je izvučena jedna rečenica i sa govora u Hadžićima, gdje su izvučene 2-3 rečenice. Iz tih izvučenih rečenica se ne može zaključiti da se radi o govoru mržnje, poticanju nacionalne i vjerske mržnje i tako dalje. Da vidite te izvatke i ono što se stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se to nevjerovatno, da se te stvari inkriminišu”, kaže Izetbegović.

Dodaje da je “jedino nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, šta se sve toleriše u BiH kada su u pitanju političari iz RS”.

“Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz FBiH, posebno Bošnjake. Radi se o pokušaju izjednačavanja strana, relativiziranja istine o onom što se dešavalo i što se sada dešava u BiH. Izjave su date 2022. godine u vrijeme kada smo se pokušavali suprostaviti nametanju onog što će poslije nametnuti visoki predstavnik, intervencije na Ustav, Izborni zakon”, rekao je Izetbegović i dodao:

“U vrijeme kada je Dodik prijetio da će da zabrani rad OSBiH i prisustvo OSBiH i institucija BiH na teritoriji RS, da će preuzeti silom kasarne, kako je to rađeno 1992., kada su pjevali pjesme o tome da će biti ponovo pakao i kako će teći krvava Drina, jer silaze četnici sa srpskih planina, kada je Vulin govorio da neće biti mira na Balkanu dok svi Srbi ne budu u istoj državi i da izmjene zakona Inzka su prijetnja životu Bošnjaka…. U tom kontekstu su date moje izjave, u kojima nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje”.

Podsjetimo, jučer su u SIPA-i saslušani Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Navodno su pozivi za saslušanje stigli su zbog sumnji u raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, a prijavu protiv njih je 2022. godine podnio Slaven Raguž.

Previous Sanchez: Španija priznaje "održivu" palestinsku državu u granicama iz 1967. godine
Next Na današnji dan '95. ubijen bosanski ministar vanjskih poslova, dr Irfan Ljubijankić

You might also like

HISTORIJA

Nihad Halilbegović: Bošnjaci su bili jedini narod u Evropi koji nije imao svoju pisanu historiju

Nihad Halilbegović je autor brojnih, izuzetno vrijednih istraživanja o novijoj historiji Bošnjaka. Iz njegovog upornog i dugogodišnjeg istraživanja nastale su knjige o stradanju regruta iz BiH u JNA, o diverziji

RIJEČ

Milojko Pantić: Bosno moja divna mila

  Nova formula po kojoj će se za dve godine završnica Evropskog prvenstva u fudbalu igrati u 12 gradova evropskih država (Rim, Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glazgov, Dablin,

NAŠI DANI

‘Od životne nepravde do kosmičke pravde’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Adisa Ahmetovića, poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke i izvjestioca za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga, sa kojim je razgovarao o potencijalima za jačanje