Izetbegović na HRT-u: Priče o ‘trećem entitetu’ besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

Izetbegović na HRT-u: Priče o ‘trećem entitetu’ besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva“.

Ove godine navršava se osam godina otkako Izetbegović obnaša dužnost u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U sljedećem izbornom ciklusu nema pravo kandidovati se.

U vezi s promjenom izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je sa saradnicima proteklu sedmicu boravio u Bruxellesu. Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom ako nismo proteklih 11 godina, rekao je Izetbegović.

Neko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u Bosni i Hercegovini. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo – da je problem u Bosni i Hercegovini krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH, dodao je.

To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati evropske standarde, želi mir u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca, izjavio je Izetbegović. To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer Hrvati i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini još uvijek žive izmiješano. Oko 60% Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje o izbornom zakonu te mogućnosti da predstavnici Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH budu izabrani bošnjačkim glasovima, Izetbegović je kazao da se ta priča predimenzionira. Teza je da od 17 Hrvata koliko ih ima u Domu naroda Federacije BiH, Bošnjaci namjeravaju izabrati šest Hrvata. Od toga se napravila fama. Od 17 Hrvata je 14 iz HDZ-a i HDZ-a 1990. Onda se nama imputira da namjeravamo nešto. Nikada nismo pretendirali izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Dapače, trudili smo se da taj problem riješimo zajedno, rekao je Izetbegović.

Tu je vrlo suptilan balans građanskog principa i etničkog. Ne možete vi samo pomesti građanski princip, dodaje.

Dogodilo se da Željko Komšić u Predsjedništvo BiH bude izabran navodno glasovima Bošnjaka. Ja ne znam koliko je Hrvata, Srba i Bošnjaka za njega glasalo, kazao je. Na to mu je urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekao kako ne vjeruje da ne zna da su Bošnjaci dva puta birali za redom člana Predsjedništva BiH. Izetbegović je potom odgovorio da prema njegovom mišljenju vjerovatno i jesu. Mi smo htjeli riješiti taj problem. U našem ustavu se ne brani nikome da glasa za bilo koga, kazao je.

Šta će se dogoditi ako Komšić opet bude izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine? Imate veliku većinu Hrvata koji to ne podržavaju, a imaju kao predstavnika čovjeka za kojega nisu glasali. To se mora riješiti, kazao je Stanković i dodao kako nije ovdje direktan problem Komšić. Izetbegović odgovara: Mislim da ta kandidatura neće proći. Da sam ja na njegovom mjestu, ja to ne bih radio. Ništa posebno se neće dogoditi ako on bude izabran. Istakao je i da ne očekuje promjenu izbornog zakona prije izbora Predsjedništva BiH, ali i da su promjene moguće za Dom naroda BiH.

“Treći entitet u Bosni i Hercegovini nije moguć bez rata i konflikta”

Na pitanje je li realan treći entitet u BiH, Izetbegović je kazao da bez konflikta i rata ne može do toga doći. Oko 60% Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om da izvuku, dodaje i ističe da su to su besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i pritisak prema Bošnjacima.

Konflikt sigurno neće početi Bakir Izetbegović i Bošnjaci. Zna se ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt, kazao je.

“Neka grade pelješki most, ali treba odrediti granicu i plovni put Bosne i Hercegovine do otvorenog mora”

Govoreći o gradnji pelješkog mosta, istakao je da je potrebno riješiti granicu s BiH i pristup otvorenome moru. Želimo papir na kojem će se odrediti granica, ratificirati, odrediti plovni put Bosne i Hercegovine do otvorenog mora onako kako je definisano pravom mora. Jeftinije je raditi tunel koji je manje osjetljiv na udare vjetra i koji ne pravi probleme oko prolaska brodova. Ali, ako hoće graditi most, neka rade, neka spajaju teritoriju, samo neka ne uzimaju pravo Bosne i Hercegovine, dodao je.

“Križančevo Selo ne može se uspoređivati s Ahmićima”

Na pitanje kada će posjetiti stratišta hrvatskog naroda u BiH, Izetbegović je među ostalim rekao da treba otići na sva stratišta civila. U Križančevom Selu nisu stradali civili. Tamo su poginuli bojovnici i to se ne može uspoređivati s Ahmićima. No sve su to žrtve, kazao je i dodao da će vjerovatno tamo otići.

Nema razloga da između BiH i RH ne budu dobri odnosi, rekao je.

Izetbegović smatra i da Hrvatima u Bosni i Hercegovini ne treba posebna televizija, odnosno televizija s federalnom koncesijom gdje bi hrvatski jezik bio dominantan.

U emisiji “Nu2” bilo je, među ostalim, riječi o Izetbegovićevoj posjeti Turskoj, investicijama u BiH, budućnosti Bosne i Hercegovine, padu nezaposlenosti, porastu izvoza, saradnji sa Srbijom, EU-u, NATO-u, radikalizmu…

 

Previous Tamex iz Busovače - namještaj izvoze u Njemačku i Austriju. Firma zapošljava više od 450 radnika
Next Karate - Mirnesa Bektaš osvojila zlato na EP-u u Sočiju

You might also like

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 30. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast

NAŠI DANI

Njemačka ministrica odbrane posjetila Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je 4. maja 2022. godine u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Karadžić je Sarajevo htio preimenovati u “Principovo”

  Namjera ljudi iz Muzeja Sarajeva da revitaliziraju turističko-spomenički kompleks Sarajevskog atentata, između ostalog, podrazumijevat će i povratak uklonjenih „Principovih stopa“ na mjesto sa kojeg se pretpostavlja da su upućeni