Izetbegović: Nema nikakvog razilaženja! Ko voli rat da Bog da ga imao u kući

Izetbegović: Nema nikakvog razilaženja! Ko voli rat da Bog da ga imao u kući

Slovenački predsjednik Borut Pahor je bio i prije 5-6 godina ovdje u posjeti članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada smo bili Ivanić, Čović i ja, i tako je naivno postavio pitanje: Razmislite li vi nekada da vam je bolje da se raziđete, pa da se svi smirite? Ja nisam dopustio da to izađe u javnost, jer je bila prijateljska posjeta, a bila je razarajuća izjava, kazao je za BHRT Bakir Izetbegović, lider SDA.

Možda se njemu to čini normalno, ali nakon Tomašica, Srebrenice i sličnih događaja gdje su pobijeni svi ti ljudi, ne smije se dopustiti da se uopšte to pitanje otvara, kazao je u razgovoru za “BHT1 Uživo”.

-Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila jaka, Ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije, u Zagrebu, Beogradu.

Nema ništa od mirnog tazilaženja, ma nema nikakvog razilaženja, kazao je Izetbegović govoreći o reakcijama Milorada Dodika na priče o “mirnom razilaženju” Bosne i Hercegovine.

-Razgovarao sam ja s njim o tome, neću sada pričati detalje da ne budem nefer. Na taj način se dobijaju izbori, a on to priželjkuje na neki način, on želi da bude zapamćen da je uradio taku neku stvar dok je bio u najvećoj političkoj snazi. Svjestan je i on i svi mi da je to put iz kojeg ne znamo kako bi izašli.

Nema se pravo etički očistiti jedan dio Bosne i Hercegovine, praviti koncentracioni logori, etnički čistiti zemlju, treba reagovati a ne praviti politiku od toga, kazao je on.

To su besmislice na koje treba oštro regaovati, ne treba od toga praviti politiku, kao što neki prave i kažu da meni to dobro dođe i da ja zajedno to radim sa Dodikom. Ko voli rat da Bog da ga imao u kući, ja ga ne volim.

O Efendiću: “Nek mu je sretan put želim mu dobro zdravlje”

To je bilo očekivano dugo traje, pokušali smo ga zadržati, on je kvalitetan kadar, nije bilo hemije, on je imao svoje ambicije. Nek mu je sretan put želim mu dobro zdravlje, kazao je Izetbegović govoreći o odlasku načelnika opštine Novi Grad iz SDA.

Zanimljivo, to smo do sada viđali u sportu, kazao je on govoreći o tome šta je Efendiću ponuđeno u Stranci za BiH.

Kad nekoj ekipi ne ide dobro onda uzmu nekog crnog košarkaša, eh sada da li će Efendić biti taj, da li će imati snage i kapaciteta, kakav je mogao imati u SDA i razviti ga, vidjećemo.

Svaki odlazak nije dobar, mi smo pokušali zadržati gospodina Efendića i svakog kvalitetnog kadra, ali to je šansa, kada se ukloni jedno drvo postoji mogućnost da narastu nova dva, kvalitetnija, istakao je izetbegović.

Tako je bilo do sada, odlazili su. Otišlo je skoro pola kluba SDA, 2014., Šepić i kompanija…Samo je Konaković mislim nešto uspio napraviti i to se već gubi. On je dobar govornik a izostali su rezultati. Lako je kritikovati.

Previous Na mostarskim Šehitlucima obilježena godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića
Next Sapna: Uređujući imanje pronašli stećke

You might also like

NAŠI DANI

Bassuener: Zapad nastavlja dozvoljavati da najretrogradniji politički akteri utvrđuju agendu

 Suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Kurt Bassuener danas je na redovnoj sesiji Kruga 99 kazao da je zajednički interes političke klase u Bosni i Hercegovini

NAŠI DANI

Silajdžić: Našem članstvu u NATO-u treba dati najviši mogući prioritet

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, doktor međunarodnog prava bio je gost Vijesti u 7 Hayat TV-a. Šta to piše u dokumentu kojeg je objavio predsjednički kandidat Joe

NAŠI DANI

Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Šefovi diplomacija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Josep Borrell i Antony Blinken u zajedničkoj izjavi su poručili da je evropska integracija prioritet za cijeli Zapadni Balkan te su izrazili