Izetbegović posjetio jamu Begići u Kaknju: Rudari drže energetsku, ali i socijalnu stabilnost

Izetbegović posjetio jamu Begići u Kaknju: Rudari drže energetsku, ali i socijalnu stabilnost

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas jamu Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja „Kakanj“, nakon čega je održao sastanak sa predsjednikom Sindikata radnika rudnika  FBiH Sinanom Husićem i direktorom Rudnika Seadom Imamovićem. Izetbegoviću je tom prilikom uručena i zahvalnica za doprinos u postizanju sporazuma između sindikata rudara i Elektroprivrede BiH.

Izetbegović je medijima nakon sastanka kazao da rudari imaju ogromne zasluge za bh. društvo i razvoj Bosne i Hercegovine te da su se na njihovom teškom radu podigli mnogi gradovi. U trenutku kada energenti naglo poskupljuju i kada se može ostati bez nekih energenata, Izetbegović tvrdi da se Bosna i Hercegovina ponovo mora osloniti na ugalj i rad rudara.

– Rudari drže energetsku, ali i socijalnu stabilnost, jer je električna energija za kućanstvo daleko ispod realne cijene, što omogućava socijalnu stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini – pojasnio je Izetbegović.

Istakao je da je uspješno riješen pregovarački proces rudarskog sindikata i Elektroprivrede te da su rudari i njihovi predstavnici prepoznali njegovu ulogu u tome.

– Počašćen sam time i danas su mi dodijelili zahvalnicu.  Drago mi je da su prepoznali naš odnos prema njihovom teškom poslu i uvjerit će se da ću  ja, stranka koju predvodim, kao i garnitura ljudi u vlasti iz te stranke imati itekako sluha za rudare u vremenima koja su pred nama, a ovo je tek početak – naglasio je Izetbegović.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da su imali situaciju u kojoj je  pregovarački proces u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora bio stopiran, što bi proizvelo niz neželjenih dešavanja i što bi dovelo do toga da bi rudnici u Federaciji BiH od 23. maja bili u generalnom štrajku.

Dodao je da su održali otvoren i konstruktivan  sastanak s Izetbegovićem o problematici s kojom su se suočavali te da su na tom sastanku usaglasili rješenje.

– Pristup Izetbegovića na tom sastanku je bio ozbiljan i odgovoran. Uvjerilo nas je to u par narednih dana kada je lično učestvovao u kreiranju prihvatljivog rješenja za rudare, zajedno sa predstavnicima Sindikata, Vlade FBiH i svim akterima tog pregovaračkog procesa – kazao je.

Husić je istakao i da ga raduje činjenica da je Izetbegović danas bio u prilici da vidi odakle počinje proizvodnja električne energije, u kakvim uslovima se kopa i kako se dolazi do konačnog proizvoda koji je prijeka potreba privrede.

– Naše kapije rudnika u FBiH su otvorene za sve dobronamjerne koji na bilo koji način žele pružiti podršku rudarima koji rade jako teške, ozbiljne i odgovorne poslove – zaključio je Husić.

Video: Fena

Izvor: Agencije

Previous Sarajevo: Obilježena 31. godišnjica osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine
Next Knjiga "Kotromanići: stvaranje i oblikovanje dinastičkog identiteta u srednjovjekovnoj Bosni"

You might also like

NAŠI DANI

Dino i Tito kartel! Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni -‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’

Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni i Hercegovini: ‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’, kaže sud, prenosi danas (četvrtak) holandski nrc.U Bredi, sud smatra da je dozvoljeno da

NAŠI DANI

Uskoro restauracija rodne kuće Nurije Pozderca

Rodna kuća Nurije Pozderca izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu. Pripadala je uglednoj begovskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki

NAŠI DANI

Lideru bosanskih Srba doživotna robija; potvrđen genocid u Srebrenici

  Na izricanju pravosnažne presude R. Karadžiću, lideru bosanskih Srba tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu faktički je potvrđena prvostepena presuda. Ovaj put je umjesto 40 godina kazne dobio –