Izetbegović: Svih 30 respiratora koje je KCUS dobio od FUCZ se danas koriste

Izetbegović: Svih 30 respiratora koje je KCUS dobio od FUCZ se danas koriste

Jedna od ključnih teza tužitelja Tužiteljstva BiH u optužnici u slučaju respiratori je da su oni neiskoristivi i da se ne mogu koristiti za pomoć oboljelima od koronavirusa.

Upravo iz tog razloga proteklih mjeseci je bilo puno govora o tome da je uludo potrošeno više od 10 miliona budžetskih sredstava, a pojedini eksperti su čak tvrdili da respiratori mogu dovesti do pucanja pluća, što je izazvalo i veliku zabrinutost i ogorčenje javnosti.

No, današnjim svjedočenjem u nastavku suđenja premijeru Novaliću i ostalima, svjedok Tužiteljstva, Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, pobila je tu tezu, odgovarajući na pitanje advokatice Vasvije Vidović da li se respiratori, koji su predmet optužnice, danas koriste u KCUS-u, na šta je direktorica Izetbegović odgovorila potvrdno, objašnjavajući da je svih 30 respiratora, koje je KCUS dobio od FUCZ, u upotrebi. Pojasnila je i da se respiratori koriste za invazivno i neinvazivno liječenje, odnosno za intubirane i za lakše pacijente, i da su instalirani u intenzivnoj njezi.

Tužitelj je na to jedino prokomentirao da su vidjeli fotografije u medijima i ne pokušavajući dokazati teze da su respiratori neupotrebljivi. Mada je tokom ispitivanja pokušao da viber prepiskom, Edita Kalajdžić-Hasan Ganibegović, koja je dio analize SIPA-e dokaže kako je Izetbegović u vrijeme nabavke respiratora tvrdila da su respiratori loši, zbog čega je Kalajdžić tvrdila da su „u velikom problemu“, na šta je Izetbegović odgovorila da nikad nije komentirala konkretne respiratore, osim jednog teksta objavljenog na klixu iz koga nije bilo jasno koji su respiratori nabavljeni. Na tvrdnje tužitelja da je ona Seb. iz poruke, Izetbegović je to negirala kao i bilo kakvu komunikaciju s premijerom i direktorom FUCZ po tom pitanju.

Tokom svjedočenja Izetbegović je odgovarajući na pitanja objasnila okolnosti koje su bile u martu prošle godine kada je krenula pandemija. Nedostajala je sva medicinska oprema, a Evropska unija je zabranila izvoz medicinske opreme, pa i respiratora, zbog čega su oni u KCUS-u bili u panici. Rekla je i da je o tome razgovarala sa svima, od komšija, preko kolega, do frizerke, jer „smo svi bili zabrinuti“, ali je demantirala da je o tome razgovarala s Novalićem i Solakom.

Zanimljivo je da je prvo pitanje tužitelja svjedoku Izetbegović bilo o političkom opredjeljenju, na šta su reagirali odbrana i predsjedavajuća sudskog vijeća. Tužitelj je rekao da je to bitno jer oni dokazuju da se radi o političkoj korupciji, no predsjedavajuća Džemila Begović rekla mu je da će Vijeće o tome suditi na osnovu dokaza.


(Vijesti.ba)

Previous Dodik u Beogradu poručio: 'Nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH'
Next Ino kompanije u Bosni i Hercegovini: Zapošljavanje u jeku pandemije

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Salkić prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u naselju Blječeva

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska danas je prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, koje je održano u okviru višednevne manifestacije “Dani sjećanja na genocid

NAŠI DANI

Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u Kalinoviku, gdje sa preživjelim i porodicama žrtava učestvovao u obilježavanju 29. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom te općine. Na

NAŠI DANI

‘Ovo je meni jedan od najljepših dana u životu, ja sam ga jutros započeo posjetom majci, jer mi je bila namjera da joj izgradim džamiju’

Svečano otvorenje novoizgrađene džamije na Režićima, Medžlis Islamske Zajednice (MIZ) Gračanica, održano je 1. marta u prisustvu velikog broja vjernika. Otvorenju džamije prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i