Izložba fotografija o počecima Sarajevo Film Festivala otvara se u Dubrovniku

Izložba fotografija o počecima Sarajevo Film Festivala otvara se u Dubrovniku

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023., u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo

Izložba fotografija „Prvo ratno kino Apollo“ autora Milomira Kovačevića Strašnog povodom održavanja 30. Sarajevo Film Festivala (16 – 23.8.2024.) i pred početak Slano Film Days (18 – 22.6.2024.) bit će otvorena u petak, 7. juna u 20 sati u Dubrovniku, u Art radionici Lazareti.

Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, osnivač Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao „Prvo ratno kino Apollo“ i iz kojih je nastao i Sarajevo Film Festival kakav poznajemo danas.

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar: izložbama, koncertima, filmskim programima. Na izložbi u Dubrovniku, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, bit će izložene i fotografije iz perioda 1992.-1994. nekih od izložbi Galerije Obala: „Ratni tragovi 93” Edina Numankadića, „Ace leži“ Milomira Kovačevića Strašnog, „New York-Sarajevo“, „Svjedoci postojanja”, „Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, „UNPROFOR u službi mira”, „World Press Photo“, „Posljedice” Sophie Ristelbueber te „Shadows” Christiana Boltanskog.

„Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama zabilježio je i sačuvao od zaborava ne samo Prvo ratno kino Apollo, već i brojne izložbe koje su nastale tokom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke sa ratnih koncerata i druženja na Obali“, zapisala je između ostalog u tekstu izložbe kustosica Lejla Hodžić.

Ova izložba uz umjetničke programe svjedoči i o prijateljima i gostima iz inozemstva koji su riskirajući svoje živote dolazili u grad pod opsadom. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni, na čijim je fotografijama ostao zabilježen jedan trag vremena.

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023., u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo. Izložba je bila otvorena u sklopu Festivala u Centru u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine.

Izložbu u Dubrovniku organizuju Obala Art Centar Sarajevo i Art radionica Lazareti Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024.

Previous Kralj Nizozemske Willem-Alexander primio u audijenciju predsjedavajućeg državnog Predsjedništva dr Bećirovića
Next Počeli XXI Dani Hasana Kaimije: Povelja za životno djelo prof. dr. Ismetu Bušatliću 

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija “Bosnie, mon Amour” 27. januara u Parizu

Udruženje “5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina”, poznato po svom radu na promociji stvaralaštva umjetnika iz Bosne i Hercegovine, najavljuje prvu kulturnu manifestaciju pod nazivom “Bosnie, mon Amour”, koja će biti

KULTURA I UMJETNOST

Akademiku Sidranu uručena Povelja ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za životno djelo

Akademiku Abdulahu Sidranu večeras je Medžlis Islamske zajednice Tuzla dodijelio Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” za životno djelo. Tim povodom pred velikim brojem uzvanika taj istaknuti književnik i akademik održao je

KULTURA I UMJETNOST

Dubravko Lovrenović: Intervju iz 2014. godine

Istaknuti bosanskohercegovački akademik Dubravko Lovrenović preminuo je jutros u Sarajevu. Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski  fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine,