Izložba ‘Mahala’ predstavlja srce i dušu bh. gradova

Izložba ‘Mahala’ predstavlja srce i dušu bh. gradova

Izložba likovnih ostvarenja sarajevskih likovnih umjetnika Alene i Nijaza Gojaka, simboličnog naziva „Mahala“, otvorena je večeras u galerijskom prostoru Centra kulture i mladih u Sarajevu.

Postavka sadrži 24 rada u tehnici akril na platnu i predstavlja svojevrsno svjedočanstvo života u mahali, oslonjenog na duhovne vrijednosti i trancendiranje svijeta materijalizma i dehumanizacije, suptilno nas uvodeći u neki novi prostor izvan ispraznog iskustva svakodnevice.

U osvrtu na doživljaj koji isložba budi, jedna od autorica – Alena Gojak ističe kako ciklus „Mahala“ predstavlja tradicionalni aspekt života u zajednici u kojoj ljudi bez obzira na porijeklo ili bilo koju pripadnost njeguju suživot, slaveći zajedništvo i puninu života u svim njegovim aspektima.

Prema njenom kazivanju, radovi oslikavaju mahalu kao mjesto življenja sa svim svojim specifičnostima i bogatim koloritom, svjedočeći posebnu atmosferu i važnost malih stvari nasuprot savremenim trendovima posvemašnje materijalizacije.

Slično razmišlja i drugi autor predstavljenih radova – Nijaz Gojak, koji ističe kako je najnoviji ciklus prožet tradicijom i baštinom Bosne i Hercegovine, te maštovitim iskorakom u predstavljanju neke tajanstvene bosanske idile.

I sam rođen u jednoj od brojnih sarajevskih mahala, autor nudi posebno viđenje tog životnog stila, ocijenivši kako mahala znači mnogo više od mjesta življenja, odnosno da ona, zapravo, predstavlja srce i dušu bh. gradova.

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, mahala se doživljava kao zaokruženi stambeni dio grada oko centralne čaršije i ona ima svoje česme, pekare, brijačnice, male trgovine, ali i mnogo više od toga, ona predstavlja način života sa komšilukom, koji vraća osmijeh na lice i budi sigurnost, toplinu i bliskost.

Sve to i još mnogo više svjedoče slike autora Alene i Nijaza Gojaka uvodeći nas u nesvakidašnji svijet boja, čaroliju mirisa, svjetla i glasova, brižno njegovane atmosfere u kojoj se osjeti prijateljstvo, radost i zanos, a koji na najbolji način ilustriraju život u mahali.

Izložba radova iz ciklusa pod nazivom “Mahala” bit će otvorena za posjetioce u narednih 14 dana.

Previous Gospođo tužiteljice da li si slučajno čula za Naziju Beganović
Next Važno da država potpiše ugovore sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kinoteka Bosne i Hercegovine ponosno čuva Picassov plakat za “Bitku na Neretvi”

  Kinoteka BiH jedan je od sedam stubova kulture Bosne i Hercegovine. Osnovana je 1963. godine u okviru Arhiva BiH, a od 1994. postoji kao samostalna institucija Kinoteka Bosne i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu premijerno prikazan film “Kapija 95”

 Sarajevska premijera dokumentarnog filma „Kapija 95“ održana je večeras u kompleksu Memorijalnog centra Kovači, javlja Fena. To je dokumentarni prikaz o jednom od najtežih događaja protekle agresije na Bosnu i

KULTURA I UMJETNOST

Historijski muzej domaćin prvom festivalu historije u Bosni i Hercegovini

Historijski muzej Bosne i Hercegovine domaćin je historičarima i naučnicima drugih profila iz BiH i drugih država Evrope na prvom festivalu historije u Bosni i Hercegovini koji će naredna tri