Izraelska vlada proglasila “nepouzdanom” advokaticu koja je iznijela tvrdnje o silovanju 7. oktobra

Izraelska vlada proglasila “nepouzdanom” advokaticu koja je iznijela tvrdnje o silovanju 7. oktobra

Izraelske vlasti proglasile su “nepouzdanom” advokaticu Cochavu Elkayam-Levyju, koju su optužile da je predvodila širenje tvrdnji da su pripadnici Hamasa seksualno zlostavljali žene 7. oktobra 2023. godine, prenosi Anadolu.

Kako je objavio list “Yedioth Ahronoth”, pozivajući se na izvore iz izraelske vlade koji su željeli ostati anonimni, Elkayam-Levy prikupila je milione dolara pomoći šireći “netačna istraživanja i lažne priče” u vezi s Hamasovim napadima 7. oktobra.

Kako se navodi u tekstu, priča o “trudnici kojoj je prerezan stomak”, koja je često spominjana u zapadnim medijima i koja se pokazala kao lažna, posebno je narušila kredibilitet Izraela.

Isti izvor je kazao da je Elkayam-Levy “nepouzdana osoba” i da je utvrđeno da mnogi dokazi koje je iznijela ova advokatica nemaju nikakve veze s Hamasom.

– Milioni dolara za širenje lažnih vijesti –

Drugi izraelski zvaničnik u razgovoru za “Yedioth Ahronoth” rekao je da je Elkayam-Levy, koja je privukla pažnju javnosti nakon izjava koje je davala međunarodnim medijima nakon napada 7. oktobra, prikupila je milione dolara pomoći zahvaljujući “Komisiji za civile” koju je osnovala i opisala kao organizacija koju sponzoriše država.

Elkayam-Levy je, kako je kazao ovaj zvaničnik, tražila finansijsku podršku od skoro osam miliona dolara za njene aktivnosti tokom 2024. godine.

“Američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel također joj je pomogao. Prikupio je novac od mnogih ljudi i čak je počeo tražiti novac za njene konferencije”, rekao je isti izvor.

– Lažne izjave –

Izvještaj koji je Elkayam-Levy napisala 28. oktobra, u kojem je navela da Hamas čini “sistematsko seksualno nasilje”, doveden je u pitanje u zemlji nakon što je američki list “New York Times” povukao navode o “tijelima silovanih djevojaka”, koja je često korištena i u drugim zapadnim medijima, uz obrazloženje da je to “laž”.

U tekstu “New York Timesa” od 25. marta navedeno je da je i izjava izraelskog medicinskog radnika Guya Melameda da je “vidio tijela golih mladih djevojaka za koje se činilo da su silovane u Kibbutz Beeri” bila također lažna.

“Fotografija koju je istog dana napravio izraelski vojnik pokazuje da su tijela tri žene bila potpuno odjevena i da nisu pokazivala znakove seksualnog nasilja”, navodi se u tekstu.

Izvor: Agencije

Previous  Ismail Barlov trenutno je prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno
Next Mišljenje: Zašto dajem ostavku u State Departmentu

You might also like

NAŠI DANI

Poruka iz Sarajeva povodom dodjele Nobelove nagrade: Sramite se

Udruženje žrtava i svjedoka genocida saopštilo je da je dodjela Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu jasan znak povratka fašizma, prenosi AA. Poruku su uputili uz crtež koji ilustruje osjećaj

NAŠI DANI

Diplomatski cirkus u režiji zvanične delegacije Evropske unije

-Da li je gospođo Ursula ovo moguće u Vašoj zemlji? Ako je ovo obrazac ponašanja i manir iz Evropske unije, nije ni čudo što je više niko ne doživljava ozbiljno,

NAŠI DANI

Bosanski jezik kao jedan od zvaničnih na Diplomatskom forumu u Antaliji

Diplomatski forum u Antaliji ugostio je predsjednike država (među njima i članove državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine) i vlada deset zemalja, 42 ministra vanjskih poslova, tri bivša predsjednika država i