Izraelski mediji: Suprotstavljanje iranskom napadu koštalo Izrael 1,35 milijardi dolara

Izraelski mediji: Suprotstavljanje iranskom napadu koštalo Izrael 1,35 milijardi dolara

Izraelsko presretanje desetina iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara), objavili su u nedjelju izraelski mediji, prenosi Anadolu.

Dnevnik Yedioth Ahronoth citirao je generala Ram Aminach, bivšeg finansijskog savjetnika izraelskog načelnika generalštaba, koji je rekao je da su “troškovi odbrane procijenjeni na između četiri i pet milijardi šekela (1,08-1,35 milijardi dolara)”, naglašavajući da govori samo o presretanju.

“Jedna raketa ‘Strijela’ koja se koristi za presretanje iranske balističke rakete košta 3,5 miliona dolara, dok je cijena jedne rakete ‘Magic Wand’ milion dolara, pored naleta aviona koji su učestvovali u presretanju iranskih dronova“, rekao je Aminach.

Ranije u nedjelju, izraelski list Haaretz citirao je portparola izraelske vojske Daniela Hagarija koji je rekao da je oko 350 raketa i dronova lansirano iz Irana na Izrael, od kojih je većina presretnuta.

On je potvrdio da je došlo do manjih oštećenja u vazdušnoj bazi Nevatim u Beershebi, dok je „99 posto prijetnji Izraelu presretnuto“.

“Presretnuto je 25 od 30 krstarećih raketa, a od više od 120 balističkih raketa, samo nekoliko njih je probilo izraelsku teritoriju i sletjelo u vazdušnu bazu Nevatim”, dodao je on.

Dodao je da je „pokušaj Irana da uništi sposobnosti izraelskog ratnog vazduhoplovstva propao i da baza Nevatim nastavlja sa radom“.

Rekao je da su osim lansiranja iz Irana, rakete i dronovi lansirani i sa teritorija Libana, Iraka i Jemena.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Dok Iran tvrdio da je pogodio određene vojne ciljeve, Izrael tvrdio da su većinu napada osujetili sistemi protivvazdušne odbrane, iako je projektil pogodio vojnu bazu u južnom regionu.

Previous U Sarajevu obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH
Next Logori 'Herceg-Bosne': Košmari iz haške arhive

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Skupština Crne Gore sa 55 glasova usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja AA. Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali

NAŠI DANI

Bajkeri iz Italije: Ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Kreću motociklisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske, Turske… Italijanka Maria Elena Baruffaldi prošle godine je učestvovala u maratonu motociklista ka bosanskohercegovačkom gradu Srebrenici. Za Al Jazeeru

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16