Izraelski snajperista ubio majku i kćer unutar jedine katoličke crkve u Gazi

Izraelski snajperista ubio majku i kćer unutar jedine katoličke crkve u Gazi

Izraelski snajperista u subotu je ubio majku i njenu kćer i ranio još sedam u jedinoj katoličkoj crkvi u Pojasu Gaze, saopštili su lokalni zvaničnici Latinokatoličke crkve.

“Snajperista izraelske vojske ubio je u subotu dvije kršćanke (Nahed i njenu kćer Samar) unutar župe Svete porodice u Gazi”, rekao je ured za medije Latinske patrijaršije, sa sjedištem u gradu Jerusalemu, iako je crkva u gradu Gaza.

Kancelarija je saopštila da je jedna od žena pala dok je pokušavala da spasi drugu dok su se uputile ka manastiru časnih sestara. Osim toga, još sedam je povrijeđeno dok su pokušavali pružiti pomoć, navodi se u saopštenju.

„Na njih je pucano unutar zidina manastira, a u tom području nije bilo otpora“, dodaje se.

Izraelsko artiljerijsko vozilo “gađalo je samostan sestara Majke Tereze (Misionarke milosrđa) u gradu Gazi, u kojem se nalazi više od 54 osobe sa invaliditetom, unutar zidina crkve”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se: “Rezervoar za gorivo i generator za struju su uništeni, uz veliku štetu koja je učinila mjesto neprikladnim za stanovanje ili zbrinjavanje osoba sa invaliditetom.”

U saopštenju se takođe navodi da je troje dece povrijeđeno unutar manastirskih zidina u petak od intenzivnog izraelskog granatiranja grada.

Tokom aktuelnog sukoba, koji je počeo 7. oktobra, Izrael je pogodio crkve, bolnice i škole, koje bi prema pravilima rata trebalo da budu zabranjene.

Izrael je bombardovao pojas Gaze iz zraka i s kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu u znak odmazde za prekogranični napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 18.800 Palestinaca (podaci su od subote, dok se još hiljade još nalaze pod ruševinama), većinom djece i žena, od tada je ubijeno, a 51.000 povrijeđeno u izraelskim napadima, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Izraelski broj poginulih u napadu na Hamas iznosi 1.200, dok palestinska grupa još uvijek drži više od 130 talaca u Gazi, prema zvaničnim podacima.

Najmanje 296 Palestinaca ubile su izraelske snage i naseljenici na Zapadnoj obali od tada, uz više od 3.430 ranjenih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Salkan Delić ostvario dječački san: Kur'an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini
Next Progon Muharema Štulanovića: Još jedan čin historijskog revizionizma

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ratni zločinac Petković: Kajem se za počinjene zločine, izražavam sućut bošnjačkom narodu

Ratni zločinac Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS). Njega je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora

NAŠI DANI

Legendardni komandanti Dudaković i Halilović na tribini u Tuzli: Našu lijepu Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani!

  Tematski osvrt na 9. januar 1992. godine na kojem su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis, okupio je večeras nekoliko stotina građana u Bosanskom kulturnom centru

NAŠI DANI

U Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su sinoć iza ponoći nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića, javlja AA. U glasanju je učestvovao 51 poslanik. Za nepovjerenje Vladi glasalo je 50 poslanika DPS-a, SDP-a,