Izraelsko rušenje obrazovnih institucija, kulturnih objekata u Gazi dodatna je manifestacija genocida

Izraelsko rušenje obrazovnih institucija, kulturnih objekata u Gazi dodatna je manifestacija genocida

Namjerno i sveprisutno gađanje obrazovnih institucija i kulturnih objekata u Pojasu Gaze od strane izraelske vojske dodatna je manifestacija tekućeg zločina genocida koji je počinila od 7. oktobra 2023. godine, saopćio je Euro-Med Human Rights Monitor.

Trenutni izraelski vojni napadi na pojas Gaze potpuno su poremetili obrazovni proces na svim tamošnjim univerzitetima i fakultetima, navodi Euro-Med Monitor. Od 7. oktobra ubijena su tri predsjednika univerziteta, zajedno sa više od 95 univerzitetskih dekana i profesora; Njih 68 ima zvanje profesora. U međuvremenu, 88.000 studenata je uskraćeno za fakultetsko obrazovanje, a 555 studenata koji su dobili međunarodne stipendije zbog nasilja nisu mogli da putuju u inostranstvo.

Organizacija za ljudska prava je dalje navela da je pet od šest univerziteta u Pojasu Gaze ili potpuno ili djelimično uništeno. Tri od ovih univerziteta su potpuno uništena, prema prvom popisu koji analizira ozbiljnost razaranja izazvanog izraelskim genocidom u pojasu koji je u toku.

Izraelska vojska gađala je Univerzitet Al-Aksa u gradu Gaza 6. februara, nanijevši ozbiljnu štetu; dvije njegove zgrade su potpuno uništene u zračnim napadima. Izrael je prije toga potpuno uništio Univerzitet Al-Israa, potvrdio je Euro-Med Monitor. Grupa za ljudska prava je istakla da je izraelska vojska digla u vazduh sve zgrade i objekte Univerziteta Al-Israa 17. januara, više od dva mjeseca nakon što je školu pretvorila u vojnu kasarnu i pritvorski centar.

Zgrade, biblioteke i laboratorije Univerziteta Al-Israa uništene su tokom izraelskog napada 17. januara – zajedno sa unutrašnjom džamijom u školi – a njihov sadržaj je opljačkan, izvještava Euro-Med Monitor. Uništen je i Nacionalni muzej, koji se nalazio u Al-Israa-u i u kojem se nalazilo preko 3.000 rijetkih antikviteta pod licencom palestinskog Ministarstva za antikvitete. Uprava univerziteta je u službenoj izjavi potvrdila da se vjeruje da je antikvitete ukrala izraelska vojska.

Glavni štab Univerziteta Al-Azhar u gradu Gaza i njegov ogranak u oblasti Al-Mughraqa potpuno su uništeni, navela je grupa za ljudska prava, zbog ponovljenih izraelskih zračnih napada 11. oktobra, 4. novembra i 21. novembra 2023. godine. – Univerzitet Quds je također bio podvrgnut velikom uništenju, rekao je Euro-Med Monitor; dijelovi sjedišta škole i druge zgrade koje pripadaju njenom ogranku u gradu Gaza uništeni su nakon što je izraelska vojska upala u nju 15. novembra.

Islamski univerzitet u gradu Gaza potpuno je uništen tokom intenzivnih izraelskih zračnih napada 11. oktobra, pri čemu je pričinjena značajna šteta na zgradi Univerzitetskog koledža nauke, zgradi Dekanata društvenog rada i kontinuiranog obrazovanja i zgrade Fakulteta informacionih tehnologija. To uključuje oštećenje namještaja, laboratorija i opreme zgrada, objasnio je Euro-Med Monitor. Uništena je i njena unutrašnja džamija, kršeći pravila međunarodnog prava koja zabranjuju napade na bogomolje.

U svim drugim okolnostima, tvrdi grupa za ljudska prava, međunarodna zajednica bi gađanje dviju pomenutih džamija proglasilo kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i ratnim zločinom.

Izraelska vojska je također pokrenula nekoliko zračnih napada na koledž Al-Rabat u gradu Gazi 9. oktobra, potpuno uništivši njegov štab. Euro-Med Monitor je naglasio da je, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, 70% koledža i univerziteta u Pojasu Gaze uništeno, što je obrazovni sektor Gaze koštalo 720 miliona dolara.

Prema Ženevskim konvencijama i Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda, Izrael čini ratne zločine koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava. Ovi zločini uključuju široko rasprostranjeno i namjerno uništavanje objekata namijenjenih za obrazovne, umjetničke, naučne i vjerske svrhe, kao i historijskih spomenika.

Euro-Med Human Rights Monitor je naglasio da akcije Izraela spadaju u okvir njegove javne politike da pojas Gaze učini nenastanjivim i protjera palestinske stanovnike. Izrael upravo to postiže, navodi Euro-Med Monitor, uspostavljanjem atmosfere prinude bez osnovnih usluga i potreba za preživljavanje, odnosno uništavanjem fizičke sigurnosti i psihičke stabilnosti ljudi, što u konačnici može natjerati stanovnike pojasa na evakuaciju.

Previous Mirza Nikolajev izborio finale Svjetskog kupa u Oberhofu
Next Više od 400 omladinaca prisustvovalo historijskom času o Igmanskoj džamiji

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Održana svečana akademija povodom 31. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu je večeras održana svečana akademija povodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine RBiH, javlja Anadolu. Svečanoj akademiji

NAŠI DANI

Sting izvršio svoju građansku dužnost – dan počeo uz bosanski doručak i bosansku kafu

Svjetska zvijezda Sting, uoči koncerta u Zetri puni svoje baterije u Pino Hotelu na čistom planinskom zraku, gdje je uživao u doručku, bosanskoj kafi i suncu.  Ekipa Pino Nature hotela

NAŠI DANI

„Non paper“ dokumenti – Rječita šutnja i nejasni govor internacionalnih aktera o Bosni i Hercegovini

Saopćenje Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Da moć stereotipa o Bosni kao „tamnom vilajetu“ proizvođenog već dva stoljeća u politici, kulturi i propagandi aspiranata i povremenih osvajača njenih teritorija, bili