Jajce: Hamza (21) pokrenuo proizvodnju kartonske ambalaže, apeluje na mlade da budu promjena u društvu

Jajce: Hamza (21) pokrenuo proizvodnju kartonske ambalaže, apeluje na mlade da budu promjena u društvu

Hamza Meštrovac (21) osnovao je svoje preduzeće 2022. godine, a centralna lokacija poslovanja i danas je u Mjesnoj zajednici Lendići-Jajce. Kartonaža HEM specijalizuje se u proizvodnji kartonske ambalaže od valovitog kartona, piše Jajce Online.

Ideju za ulazak u ovaj posao razvijao je kroz opuštene razgovore, dugo je razmišljao o potrebama našeg grada, ali i regiona.

– Na ideju da se bavimo ovim poslom, došli smo kroz neformalne razgovore ono što bi se reklo “uz kafu”. Dugo smo razmišljali šta je to potrebno našem gradu i ovom kraju. Imali smo mnogo ideja šta započeti, ali nam se ova ideja oko proizvodnje kartonske ambalaže činila najperspektivnijom, iako smo znali da je to jedan ogroman proces koji traži mnoga ulaganja (finansije, vrijeme itd..), tako i odricanje od privatnog života. Što se tiče distribucije samih proizvoda znali smo da se jako teško izboriti na tržište zbog već postojećih koji se bave istim poslom, ali smo vjerovali da ćemo se vremenom svojim trudom i zalaganjem nametnuti i naći svoje klijente i plasirati svoje proizvode. Vremenom smo stekli već određeni broj redovne klijentele što dovoljno govori o kvaliteti proizvoda, govori nam Hamza Meštrovac na početku našeg razgovora.

Asortiman proizvoda koje nudi Kartonaža HEM zadovoljava raznovrsne potrebe različitih industrija, uključujući prehrambenu, metalnu, hemijsku i tekstilnu industriju.

– Kartonaža HEM nudi širok asortiman proizvoda za sve vrste potreba: prehrambenu industriju, metalnu industriju, hemijsku industriju, tekstilnu industriju. Nudimo proizvode od najmanjih štancanih kutija, kutija za kolače, torte, pizze itd…do visokodimenzionalnih amerikan i transportnih kutija (mikroval, troslojni i petoslojni karton, rekao je

Odluka da realizuje svoju poslovnu ideju odražava uvjerenje da se uspjeh može postići u vlastitoj domovini. Za razliku od većine njegovih vršnjaka koji su napustili rodni grad Jajce, Hamza nikada nije ni pomislio na takav korak. Razgovor o ovoj temi uvijek predstavlja izazov, s obzirom na kompleksan sistem kroz koji prolazi svaki pojedinac u našem društvu.

– Sam naš korak da realizujemo našu ideju govori o tome da mi vjerujemo da se može uspjeti u našoj državi. Pričati na ovu temu je jako nezahvalno i govoriti objektivno, jer živimo u takvom sistemu gdje svaki pojedinac prolazi kroz različite faze života i svačiji život treba razumjeti i imati empatije prema tome. Uzet ću sebi za pravo i reći da ljudi koji odlaze iz Bosne i Hercegovine i koji stječu kapital da ogroman dio trebaju da vrate i ulažu u svoju domovinu kako bi pokazali određenu odgovornost i ljubav prema svojoj domovini kao dio patriotizma. Suma sumarum shvatamo odlazak mladih ako će s time doprinijeti sebi u egzistencijalnom smislu, ali i državi Bosni i Hercegovini. Iako živimo u prvoj fazi kapitalističkog sistema koji se tek razvija u našem društvu, mi i dalje smatramo da u našoj zemlji ima perspektive ako ćemo marljivo i pametno raditi, govori nam Meštrovac.

U našoj zemlji mladi često izuzetno rijetko preuzimaju inicijativu za pokretanje sopstvenog biznisa. Hamza Meštrovac dijeli inspirativnu poruku za sve mlade entuzijaste.

– Poručio bih sljedeće: da prvenstveno vjeruju u sebe i da se povežu s ljudima koji imaju iste ili slične ideje kako bi se na što bolji način afirmisali i počeli s djelovanjem. Pored želje za uspjehom moraju shvatiti da je ostvarivanje jedne ozbiljne biznis ideje dug proces i maraton. Ovim putem apelujemo sebi, a i ostalima da budu promjena u društvu koji nema toliko sluha i ne raduju se pozitivnim pričama i promjenama. Naš cilj je da afirmišemo i stimulišemo što više omladinu i nove mlade poduzetnike, jer samo tako ćemo izgraditi slobodno i kritičko društvo koje neće biti pod utjecajem malograđanske politike, Nadam se da će država i samo društvo imati malo vise sluha za ovakve stvari, kategorično je rekao mladi poduzetnik Hamza Meštrovac.

U ovom poslu, Hamza Meštrovac ima podršku svoje braće, Murisa i Elmina, koji mu pomažu u vođenju biznisa.

Previous Kojović se žali na Dodika: Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo?
Next Ususret promociji „Historije Bosne i Hercegovine“: Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

You might also like

Ekonomija/Biznis

Privredna manifestacija! U junu Dani Bosne i Hercegovine u Istanbulu

  FIPA (Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini) dogovorila manifestaciju s Privrednom komorom Istanbula U okviru učešća delegacije FIPA-e na međunarodnom sajmu ” FOTEG” u Istanbulu, predstavnici FIPA-e

Ekonomija/Biznis

Bosnaplod od domaćih proizvođača otkupio 4.000 tona voća

Kompanija Bosnaplod sarađuje s više od 2.000 bosanskohercegovačkih dobavljača, a u ovoj godini otkupljeno je oko 4.000 tona domaćeg voća. Osim saradnje sa individualnim poljoprivrednicima, Bosnaplod posjeduje i vlastite plantaže

MADE IN BOSNIA-387

Bosanac napravio aplikaciju koja je hit u Americi i među top 5 plaćenih

  Jedna od njegovih aplikacija Spartan System dospjela je među top 5 plaćenih aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, a za MojaBiH.ba ispričao je kako je sve počelo Arslan Hajdarević ima