Jedan od najboljih automobilskih dizajnera u svijetu je Sarajlija Kemal Ćurić

Jedan od najboljih automobilskih dizajnera u svijetu je Sarajlija Kemal Ćurić

Jedan od najboljih automobilskih dizajnera u svijetu je Sarajlija Kemal Ćurić. Uz njegovo ime stoji titula direktora globalnog dizajna za američke automobilske gigante Ford i Lincoln. 

U 2022. godini sa Ford Motor Company postigao je nevjerovatne uspjehe.

– Lansirao je novi Ford Zephyr s potpuno digitalnim interijerom posebno dizajniranim za kinesko tržište

– Nastavio razvoj vozila Corsair i Navigator sa još hrabrijim i snažnijim izvedbama.

– Nastavio predstavljati kako će izgledati elektrificirana budućnost s konceptnim vozilom Lincoln Star

– Istaknuo je Lincoln Centential sa modelom L-100 – kao autonomnim vozilom budućnosti

Rođen je u Sarajevu, a školovao se u Njemačkoj.

Karijeru je započeo u Fordu Europe 2003. godine nakon što je diplomirao industrijski dizajn i magistrirao transportni dizajn u Njemačkoj. Tamo je radio na evropskoj verziji Fieste, Mondeu (evropska verzija Fusiona) i Kugi kompaktnom SUV-u.

Ćurić je takođe čovjek koji je prvenstveno odgovoran za redizajnirani Mustang iz 2015. On je poslao skicu za to vozilo dok je radio u Evropi i pobijedio na konkursu za novi dizajn koji je vodio do preseljenja u Ameriku. 

Ćurić je 2014. postao menadžer za dizajn eksterijera za preporođenu Lincoln Continental limuzinu, a zatim je vodio reviziju dizajnerskog jezika brenda. Postao je glavni dizajner za troredni Aviator, koji je debitirao na Salonu automobila u L.A. 2018., i služio je kao glavni dizajner eksterijera na potpuno novom Corsairu 2020, Lincolnovom kompaktnom crossoveru koji je ranije bio poznat kao MKC.

Ćurić je rekao da su ga američki automobili očarali dok je odrastao u Evropi, a za Truck Trend je rekao da je odrastao crtajući automobile u sveskama u školi, što ga je ponekad dovodilo u nevolje i zabrinjavalo roditelje.

Danas živi u Irvine, Kaliforniji.

ford dizajn
ford

 Izvor: Akta.ba

Previous Bosanski muzičar: Trideset godina sam se opijao, povraćao i sramotio, a ljudi su me najviše počeli osuđivati kada sam prestao piti
Next Božićna poruka nadbiskupa Vukšića: Gladni, bolesni i beskućnici trebaju našu pomoć

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u

MADE IN BOSNIA-387

Prezentovan inovativni Green power motor, namjenjen za rad i proizvodnju viška električne energije

Na inicijativu premijera BPK Goražde Edina Ćulova, danas je u Goraždu u organizaciji kompanije Lift Consulting d.o.o. iz Sarajeva, upriličena prezentacija inovativnog Green power motora namjenjenog za rad i proizvodnju

NAŠI LJUDI

Kukeš, najsjeverniji albanski grad: Bosna i Hercegovina je mnogima druga domovina

Do Kukeša (alb. Kukës), najsjevernijeg i ekonomski slabo razvijenog grada, centra istoimene oblasti u Albaniji, od kosovskog Prizrena se stiže, novim autoputem koji vodi do Tirane, za nepuni sat vremena.