Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješne na EUFOR-ovoj vježbi „Brzi odgovor 2020“

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješne na EUFOR-ovoj vježbi „Brzi odgovor 2020“

Šestog dana EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključene i jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Kampu Butmir kod Sarajeva je u petak upriličen Dan visokih zvanica.

U prisustvu državnih ministara, međunarodnih ambasada i predstavnika EUFOR-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović čestitali su pripadnicima OS BiH i jedinicama EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i efikasnosti.

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi rezervne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže u visokoj pripravnosti. OS BiH na vježbi učestvuju sa jednim pješadijskim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina u vježbi učestvuje kako sa jedinicama  Oružanih snaga BiH tako i sa drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe, ovim je uz spremnost OS BiH pokazana i funkcionalna saradnja sigurnosnih struktura naše zemlje“, rekao je ministar Podžić.

„Vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje OS BiH i EUFOR-a, posebno u obuci koja doprinosi da pripadnici OS BiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtjevane standarde“, rekao je general Mašović. Uz čestitke jedinicama OS BiH, on je iskazao zahvalnost Komandi EUFOR-a i svim zemljama koje su učestvovale, uprkos izazovima koje prouzrokuje COVID-19.

U sklopu vježbe „Brzi odgovor 2020“, rezervne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije širom Bosne i Hercegovine.     

Previous Nacionalni park Una: Povećanje broja posjetilaca iz Bosne i Hercegovine za oko 15 do 20 posto
Next U21: Bosanski zmajevi nadigrali velške zmajeve

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH: Federalni zastupnici informirani o ugovorima za nabavku milion i po doza vakcina

Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku Sinopharma,

NAŠI DANI

Mostar: Održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti – “Mostar je puno dao za Bosnu i Hercegovinu”

  U Amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka (FHN) Univerziteta “Džemal Bijedić” u utorak je održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. “Željeli smo da obilježimo Dan nezavisnosti BiH u

NAŠI DANI

Državni ministar sigurnosti: ‘Ovdje je nekome ujutro kafa gorka ako nije bilo terorizma’

Bosna i Hercegovina čini sve napore da pokrije eventualne izazove koji mogu biti teroristička prijetnja i nijednu informaciju ne prepuštamo slučaju, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.