Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković ističe kako je pandemija koronavirusa ostavila evidentne posljedice na poslovanje te ustanove te da su ostvareni prihodi znatno manji.

– Broj posjeta na Bijambarama i Vrelu Bosne je u 2019. godini iznosio 278.000, dok je u ovoj godini taj broj znatno manji i iznosi 172.000 – kazao je Jelešković u razgovoru za Fenu.

Ali s druge strane, smatra da postoji i korisna strana slabije posjećenosti zaštićenim područjima, a to je manji štetni uticaj na prirodu i procese u prirodi od posjetilaca.

Kao glavni cilj Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Jelešković je naveo zaštitu i očuvanje prirodnih područja, kao i ambijentalne raznolikosti te osiguranje nesmetanog odvijanja prirodnih procesa.

– Clj nam je posjetiocima osigurati siguran i ugodan ambijent. Iz tog razloga smo pokrenuli projekt ambijentalnog uređenja Stojčevca. To je lokalitet koji pripada Spomeniku prirode “Vrelo Bosne” ali mu se do sada nije pridavala velika pažnja – istakao je.

U okviru Stojčevca, dodao je, planirano je niz aktivnosti od uređenja pješačkih staza, trim staze, izgradnje mobilijara, uređenje jezera te niza drugih sadržaja.

– Također, sa aspekta sigurnosti u narednim mjesecima je planirana rekonstrukcija mostova na Spomeniku prirode “Vrelo Bosne” jer su postojeći dotrajali i u lošem stanju – kazao je.

Govoreći o Zaštićenom pejzažu “Bijambare”, Jelešković je kazao da je u planu asfaltiranje dijela dionice kojom saobraća turistički vozić od ulaza na prostor do info punkta u dužini od 400 metara.

– Osim ovih aktivnosti planirano je niz drugih projekata u skorijoj budućnosti s ciljem stvaranja ugodnijeg ambijenta posjetiocima zaštićenih područjima – kazao je.

Jelešković je naglasio da je boravak u prirodi koristan je i poželjan za sve građane, uzimajući u obzir kakvi uslovi vladaju u gradu tokom zimskog perioda, misleći pri tom na kvalitetu zraka u Sarajevu i drugim gradovima.

– Pozivamo sve građane da što više borave na našim planinama, a posebno na područjima Spomenika prirode “Skakavac”, Zaštićenog pejzaža “Trebević” i “Bijambare”, te da iskoriste blagodati prirode koji im nude ovi lokaliteti na višim nadmorskim visinama – poručio je Jelešković.

Zaključio je da će uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja učiniti sve da omoguće što ugodniji boravak posjetiocima na područjima kojima upravlja ta javna ustanova.

Previous Visoka pobjeda bosanskih juniora u Srbiji
Next Sarajevo: U haremu Ali-pašine džamije odata počast legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam

Četrdeset kilometara od Bihaća nalazi se Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam. Prethodnih godina turizam je išao uzlaznom putanjom, međutim, ovogodišnja sezona je neizvjesna

BH RAZGLEDNICA

Stari Grad: Na lokalitetu Borije zasađeno 11.000 sadnica crnog i bijelog bora

Proteklog vikenda na lokalitetu Borije zasađeno je 11.000 sadnica crnog i bijelog bora, a posadili su ih mnogobrojni volonteri. Među njima su bili i općinski vijećnici Alma Jašarević, Amar Trbović,

BH RAZGLEDNICA

Kanjon Drežanke skriva nevjerovatnu ljepotu

Kanjon rijeke Drežanke nalazi se u parku prirode Blidinje, pružajući se između visokih planinskih lanaca Čabulje, s južne strane, i Čvrsnice, sa sjeverne strane. Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i