Još jedna presuda za Genocid: Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Još jedna presuda za Genocid: Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Državni sud proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade ‘Vojske Republike Srpske’ (VRS), proglašen je krivim za učešće u zločinu na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano preko 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

“Pod komandom Stanišića, pripadnici Šestog bataljona su 14. i 15. jula 1992. prihvatili nekoliko stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice u Petkovcima uz znanje optuženog da će naknadno biti strijeljani”, navodi se u presudi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić kazao je da su zarobljenici bili zatvoreni u tri objekta u Petkovcima, gdje je bila i komanda bataljona i gdje se sve vrijeme nalazio Stanišić, te da su Srebreničani premlaćivani i držani u nehumanim uslovima. Gluhajić je rekao i da su visoki oficiri ‘VRS-a’ tada boravili u Petkovcima, te da dovoženje zarobljenika nije moglo proći nezapaženo, kao i zvuci pucnjave.

“Generalni stav je bio – prebaciti, zatvoriti i potom pobiti”, kazao je Gluhajić.

Vijeće je, kako je rekao Gluhajić, poklonilo vjeru vještaku koji je kazao da učesnici ovog događaja nisu ni mislili tretirati srebreničke muškarce kao ratne zarobljenike, jer da jesu, odveli bi ih u logor Batković kod Bijeljine.

“Kod škole u Petkovcima 14. jula je ubijeno 20 muškaraca”, rekao je Gluhajić, dodavši da su pripadnici Šestog bataljona uklonili tijela po naredbi optuženog.

Pod komandom optuženog, kako je kazao Gluhajić, vršena je koordinacija, vezivanje zatvorenika, nadgledano ukrcavanje i praćenje Bošnjaka do “Crvene brane”, znajući da će biti ubijeni.

Vijeće je zaključilo da je Stanišić imao potpuni uvid i pružio pomoć Glavnom štabu ‘VRS-a’, koji je za cilj imao istrebljenje bošnjačkog naroda s područja Srebrenice. U julu 1995. godine, kako se navodi, 40.000 Bošnjaka je protjerano, a preko 7.000 ubijeno.

Gluhajić je rekao da Vijeće nije prihvatilo tezu Odbrane da se radilo o asanaciji terena.

Stanišiću je izrečena kazna po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, dok je istom presudom Milošević oslobođen po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju presude, Sudsko vijeće je napomenulo da kaznu smatra adekvatnom te da ona “predstavlja odraz društvene osude djela”.

Marko Milošević je oslobođen krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da – iako je utvrđeno da se on u julu 1995. godine nalazio u Petkovcima i bio zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade ‘VRS-a –’ “nije izveden niti jedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika”.

Stanišiću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a rješenjem Suda produžene su mu mjere zabrane. On i Milošević su oslobođeni plaćanja sudskih troškova, dok su oštećeni upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(detektor/MiruhBosne)

Previous Primjer održivog povratka: Zasadio voćnjak jabuka ; Sav urod plasira na domaće tržište
Next Salihamidžić kao ambasador slavnog Bayerna promoviše fudbal i svoj bivši klub u Kini (Video)

You might also like

NAŠI DANI

New York: Ministrica Turković sastala se sa generalnim sekretarom UN-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se danas u New Yorku sa Antoniom Gutteresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

NAŠI DANI

U Mrkonjić Gradu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Mrkonjić Gradu prisustvovao obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Bogat program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Kaknju

– Nagradna igra “Moja domovina Bosna i Hercegovina”, službena Facebook stranica Općine Kakanj, biramo najljepšu fotku ljubavi prema BiH, prva nagrada 100 KM, druga 50 KM i treća 50 KM