Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Veliki broj Mostaraca okupio se večeras u hotelu Bristol na tribini pod sloganom “Kako do pomirenja u regiji” u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju.

Na tribini se prisutnima, između ostalih, obratio i predsjednik srbijanskog LDP-a Čedomir Jovanović.

On je u svom obraćanju naveo da je rat posljedica političkih slabosti i neodgovornosti, kao i da su nas do njega odveli oni kojih se on danas stidi.

Liderima u Srbiji i Bosni i Hercegovini poručio je iz Mostara da se više bave sami sobom.

– Neka se Izetbegović bavi svojim životom, Dodik svojim, Vučić također, i neka ne traže izgovore jedni u drugima. Imam 46 godina, a pola sam ih proveo u priči o približavanju Evropskoj uniji. Mi smo danas, nažalost, tragična Evropa, rekao je.

Osvrnuo se i na presudu koju je Sud u Haagu izrekao Srbiji, a u kojoj je Jovanovićeva država osuđena za dvije od tri tačke za koje ju je tužila Bosna i Hercegovina, kazavši kako se i te dvije uporno guraju pod tepih. Rekao je i da ga boli to što u Mostaru danas živi malo Srba.

– Ovdje nema Srba ne zato što ih je neko protjerao već zato što nekome nije u interesu da se oni vrate. Ako bi se vratili, onda bi Republika Srpska, koja je nastala na zlu, izgubila smisao, rekao je, dodajući i da je Sarajevo tužno bez srpskog stanovništva.

Za izbore u Srbiji je rekao da su to izbori bez politike, čiji se pobjednik unaprijed zna. Nije se kandidovao jer, kako kaže, ne vidi da može na ovaj način i u ovakvim okolnostima nešto promijeniti.

Jovanovićevi domaćini večeras su bili Alija Behram i Edin Batlak iz Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

 

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Fra Ivo Marković: 'Politika herceg-bosne' ne može uspjeti (VIDEO)
Next Vlada KS dala saglasnost na Projekt izgradnje tunela Bare - Kobilja glava - Hotonj

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježavanje godišnjice deblokade Mostara i pogibije komandanta odbrane Midhada Hujdura Hujke

Organizacije proistekle iz Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH) u proteklom ratu obilježile su danas 30. juni – 28. godišnjicu od akcije, u kojoj su pripadnici Armije i MUP-a RBIH

NAŠI DANI

Bivši bosanski borac više puta pisao američkom predsjedniku, ovaj put dobio odgovor od J. Bidena

Bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Mirsad Kurtagić nedavno je uputio pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, neposredno nakon njegove posjete Kijevu u februaru ove godine, u kojem je uputio

NAŠI DANI

Kome je sve OSA zabranila ulazak u BiH: Od Putinovog oligarha Malofeeva, preko vođe Noćnih vukova Aleksandra Zaldostanova do Karadžićevog advokata Petronijevića

Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA) proglasila je oko 300 osoba prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Na spisku ima onih koji se povezuju sa terorizmom, organiziranim kriminalom, ali i