Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Veliki broj Mostaraca okupio se večeras u hotelu Bristol na tribini pod sloganom “Kako do pomirenja u regiji” u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju.

Na tribini se prisutnima, između ostalih, obratio i predsjednik srbijanskog LDP-a Čedomir Jovanović.

On je u svom obraćanju naveo da je rat posljedica političkih slabosti i neodgovornosti, kao i da su nas do njega odveli oni kojih se on danas stidi.

Liderima u Srbiji i Bosni i Hercegovini poručio je iz Mostara da se više bave sami sobom.

– Neka se Izetbegović bavi svojim životom, Dodik svojim, Vučić također, i neka ne traže izgovore jedni u drugima. Imam 46 godina, a pola sam ih proveo u priči o približavanju Evropskoj uniji. Mi smo danas, nažalost, tragična Evropa, rekao je.

Osvrnuo se i na presudu koju je Sud u Haagu izrekao Srbiji, a u kojoj je Jovanovićeva država osuđena za dvije od tri tačke za koje ju je tužila Bosna i Hercegovina, kazavši kako se i te dvije uporno guraju pod tepih. Rekao je i da ga boli to što u Mostaru danas živi malo Srba.

– Ovdje nema Srba ne zato što ih je neko protjerao već zato što nekome nije u interesu da se oni vrate. Ako bi se vratili, onda bi Republika Srpska, koja je nastala na zlu, izgubila smisao, rekao je, dodajući i da je Sarajevo tužno bez srpskog stanovništva.

Za izbore u Srbiji je rekao da su to izbori bez politike, čiji se pobjednik unaprijed zna. Nije se kandidovao jer, kako kaže, ne vidi da može na ovaj način i u ovakvim okolnostima nešto promijeniti.

Jovanovićevi domaćini večeras su bili Alija Behram i Edin Batlak iz Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

 

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Fra Ivo Marković: 'Politika herceg-bosne' ne može uspjeti (VIDEO)
Next Vlada KS dala saglasnost na Projekt izgradnje tunela Bare - Kobilja glava - Hotonj

You might also like

NAŠI DANI

Šest osoba smrtno stradalo u požaru u brčanskom naselju Suljagića sokak

U brčanskom naselju Suljagića sokak jutros je izbio požar u kojem je prema nezvaničnim informacijama smrtno stradalo šest osoba, a više ih je povrijeđeno. Portparolka Policije Brčko distrikta BiH Dževida Šadić-Hukičević je

NAŠI DANI

Mreža mladih Hadžići: Podrška zdravstvenim radnicima

Realizirajući akciju pod motom “Hvala vam na vašoj borbi”, Mreža mladih Hadžići pružila je podršku zdravstvenim radnicima na području ove općine. Kao vjernici, prepoznali su žrtvu i doprinos zdravstvenih radnika,

NAŠI DANI

Iz naše zemlje konvoj pomoći izbjeglicama Sirije

Udruženje Pomozi.ba uputilo je danas konvoj pomoći izbjeglicama Sirije. Hrana u vrijednosti od oko 200.000 KM na putu je ka sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u gradovima Džarabulus, Afrin i