Kajakaši Buka ukras Drine u Goraždu

Kajakaši Buka ukras Drine u Goraždu

Kajakaški klub Buk Goražde, nakon nekoliko godina pauze, ponovo se vratio u drinske brzake.  Sa svojim atraktivnim plovilima kajakaši svih uzrasta ovog ljeta svakodnevno se mogu vidjeti na Drini, u centru grada.

Potpredsjednik i jedan od trenera KK Buk, Sanin Herenda, u razgovoru za Fenu potvrđuje da je klub u proteklih godinu dana doživio potpuni preporod te da interesovanje za ovaj sport u kontinuitetu raste.

– Od prošle sezone do danas konstantno se javlja interesovanje za kajakaški sport jer kada nas djeca i roditelji vide na Drini, odmah se zainteresiraju se da i oni probaju. Početkom ljetne sezone i dolaskom raspusta izvršili smo upis novih članova, dječaka i djevojčica uzrasta od 10 do 13 godina i sada ih ima oko 30 čime smo prezadovoljni jer jedan od primarnih ciljeva je omasovljenje kluba i nastavak trenažnog procesa za sve članove – pojašnjava Herenda.

Dodaje da im je želja osposobiti jednu novu generaciju za učešće na svim takmičenjima, gdje su im prioritet državna prvenstva ali i ona u regionu.

– Nakon upisa djecu odmah vodimo na prve treninge i koristimo svaki trenutak da što više provedemo u trenažnom procesu jer to je sport koji je aktivan četiri – pet mjeseci tokom ljepših dana kada je mirniji vodostaj. Istina, mogli  bi raditi i tokom zime ali tada je vodostaj Drine veliki i nije prilagođen mlađim kajakašima, tako da izbjegavamo izlazak u zimskom periodu iako imamo opremu, ali baziramo se uglavnom na ljetnu sezonu – napominje on.

U klubu su ponosni na činjenicu da je uspješno nastavljen rad kluba sa višedecenijskom tradicijom jer, navode, u Goraždu je kajak više od sporta i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_d6f0ef17819a852a4178c3ce97a95813.jpg

– Sa djecom rade iskusni dugogodišnji kajakaši koji su se ponovo aktivirali  u klubu koji je davno počeo sa radom. U Goraždu je oduvijek bilo kajakaša, dobrih plivača, jer ovdje raja voli Drinu. Prije nekad su bili popularni šlaufi od guma sa kojima se plovilo i uvijek je ili improvizovana ili organizovana sportska aktivnost bila aktuelna i Goraždani su svoje slobodno vrijeme provodili na Drini.

Mi nastojimo da i sada djecu, možda je nepopularan termin, sklonimo sa ulice i da im prenesemo neko znanje i da ih naučimo da sutra kada odrastu to znanje prenose novim generacijama. Da uspijemo sačuvati kajakaški sport kao atrakciju Grada Goražda – dodaje Herenda.

Navodi da je osnovni problem kluba nedostatak prostorija, te se u saradnji sa gradskom upravom radi na vraćanju lokacije na obali Drine, na kojoj je ovaj klub decenijama imao vlastiti objekat.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_d5f4cf71cc02ae182ba547865a66a991.jpg

Brodarsko društvo ‘Buk’ je osnovano 1950. godine, na inicijativu Brodarskog saveza BiH a zgrada društva izgrađena je tri godine kasnije.

– KK Buk je jedan od rijetkih sportskih kolektiva koji je imao svoju zgradu u centru grada, međutim danas nemamo prostorije što nam je glavni problem jer ovaj sport zahtjeva puno logistike i opreme koju smo uspjeli da nabavimo preko gradskih struktura Goražda i Sarajeva, preko Civilne zaštite i drugih privatnih sponzora. Iz privatnih prostorija u kojima se trenutno nalazimo moramo iseliti do 1. augusta i uz pomoć gradonačelnika i uposlenika Gradske uprave tražimo privremeno rješenje dok se ne riješi naša lokacija za objekat kod Gun-Gor parka gdje ćemo iz pepela podići klub koji je izgorio – napominje Herenda.

Naglašava da u klubu ne dozvoljavaju da ih problem sa prostorijama obeshrabri i zaustavi trenažni proces te ističe da sve ide uzlaznom putanjom i da se radu sa mladima posvećuje mnogo pažnje.

– Mi aktivno radimo sa djecom da oni budu bolji iz sezone u sezonu. Afirmišemo ih da više borave u prirodi, na vodi i kroz organizaciju kampova u kojima se druže, uče, voze kajak. Imamo organizovanu cijelu ljetnu sezonu u kampu na Modranu u Ustikolini, a u gradu zbog nedostatka prostorija to ne možemo za sada. Dokaz našeg predanog rada je i šest medalja koje su djeca upisana protekle sezone, u aprilu ove godine donijela sa državnog prvenstva u Banjoj Luci, što nam je najveća nagrada.

Trenutno funkcionišemo uz podršku privatnih sponzira i nadamo se da ćemo se od naredne sezone vratiti u redovne tranše da bi mogli funkcionisati i voditi djecu u druge gradove BiH ali i van njenih granica, jer mi smo išli 1996 i 1997. godine u Italiju , pa valjda možemo 2022. ili 2023. otići negdje preko granice sa djecom – zaključuje predsjednik KK Buk Goražde.

Previous Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”
Next 18. godišnjica obnove Starog mosta u Mostaru: Simbol ljubavi i mira

You might also like

SPORT

Cerić: Drago mi je što sam donijela novu medalju za Bosnu i Hercegovinu

Ponosna sam na uspjeh i osvajanje prve medalje za Bosnu i Hercegovinu na Evropskim igrama – kazala je Feni najbolja sportašica Bosne i Hercegovine, judašica Larisa Cerić, koja je  jučer

SPORT

U17 fudbalska reprezentacija naše zemlje izborila plasman na Evropsko prvenstvo, drugo uzastopno

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je već drugu godinu zaredom uspjela da se plasira na najveću evropsku smotru fudbala. Iako su izabranici Sakiba Malkočevića poraženi danas od favorizovane Engleske sa

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski ugostitelji ponovo otvorili bašte objekata

Sarajevski ugostitelji jutros su, prema novoj odluci Vlade Kantona Sarajevo, otvorili bašte svojih objekata nakon skoro mjesec dana zabrane rada. Vlada Kantona Sarajevo usvojila je nove higijensko-epidemiološke mjere, na osnovu