Kajakaši Buka ukras Drine u Goraždu

Kajakaši Buka ukras Drine u Goraždu

Kajakaški klub Buk Goražde, nakon nekoliko godina pauze, ponovo se vratio u drinske brzake.  Sa svojim atraktivnim plovilima kajakaši svih uzrasta ovog ljeta svakodnevno se mogu vidjeti na Drini, u centru grada.

Potpredsjednik i jedan od trenera KK Buk, Sanin Herenda, u razgovoru za Fenu potvrđuje da je klub u proteklih godinu dana doživio potpuni preporod te da interesovanje za ovaj sport u kontinuitetu raste.

– Od prošle sezone do danas konstantno se javlja interesovanje za kajakaški sport jer kada nas djeca i roditelji vide na Drini, odmah se zainteresiraju se da i oni probaju. Početkom ljetne sezone i dolaskom raspusta izvršili smo upis novih članova, dječaka i djevojčica uzrasta od 10 do 13 godina i sada ih ima oko 30 čime smo prezadovoljni jer jedan od primarnih ciljeva je omasovljenje kluba i nastavak trenažnog procesa za sve članove – pojašnjava Herenda.

Dodaje da im je želja osposobiti jednu novu generaciju za učešće na svim takmičenjima, gdje su im prioritet državna prvenstva ali i ona u regionu.

– Nakon upisa djecu odmah vodimo na prve treninge i koristimo svaki trenutak da što više provedemo u trenažnom procesu jer to je sport koji je aktivan četiri – pet mjeseci tokom ljepših dana kada je mirniji vodostaj. Istina, mogli  bi raditi i tokom zime ali tada je vodostaj Drine veliki i nije prilagođen mlađim kajakašima, tako da izbjegavamo izlazak u zimskom periodu iako imamo opremu, ali baziramo se uglavnom na ljetnu sezonu – napominje on.

U klubu su ponosni na činjenicu da je uspješno nastavljen rad kluba sa višedecenijskom tradicijom jer, navode, u Goraždu je kajak više od sporta i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_d6f0ef17819a852a4178c3ce97a95813.jpg

– Sa djecom rade iskusni dugogodišnji kajakaši koji su se ponovo aktivirali  u klubu koji je davno počeo sa radom. U Goraždu je oduvijek bilo kajakaša, dobrih plivača, jer ovdje raja voli Drinu. Prije nekad su bili popularni šlaufi od guma sa kojima se plovilo i uvijek je ili improvizovana ili organizovana sportska aktivnost bila aktuelna i Goraždani su svoje slobodno vrijeme provodili na Drini.

Mi nastojimo da i sada djecu, možda je nepopularan termin, sklonimo sa ulice i da im prenesemo neko znanje i da ih naučimo da sutra kada odrastu to znanje prenose novim generacijama. Da uspijemo sačuvati kajakaški sport kao atrakciju Grada Goražda – dodaje Herenda.

Navodi da je osnovni problem kluba nedostatak prostorija, te se u saradnji sa gradskom upravom radi na vraćanju lokacije na obali Drine, na kojoj je ovaj klub decenijama imao vlastiti objekat.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_d5f4cf71cc02ae182ba547865a66a991.jpg

Brodarsko društvo ‘Buk’ je osnovano 1950. godine, na inicijativu Brodarskog saveza BiH a zgrada društva izgrađena je tri godine kasnije.

– KK Buk je jedan od rijetkih sportskih kolektiva koji je imao svoju zgradu u centru grada, međutim danas nemamo prostorije što nam je glavni problem jer ovaj sport zahtjeva puno logistike i opreme koju smo uspjeli da nabavimo preko gradskih struktura Goražda i Sarajeva, preko Civilne zaštite i drugih privatnih sponzora. Iz privatnih prostorija u kojima se trenutno nalazimo moramo iseliti do 1. augusta i uz pomoć gradonačelnika i uposlenika Gradske uprave tražimo privremeno rješenje dok se ne riješi naša lokacija za objekat kod Gun-Gor parka gdje ćemo iz pepela podići klub koji je izgorio – napominje Herenda.

Naglašava da u klubu ne dozvoljavaju da ih problem sa prostorijama obeshrabri i zaustavi trenažni proces te ističe da sve ide uzlaznom putanjom i da se radu sa mladima posvećuje mnogo pažnje.

– Mi aktivno radimo sa djecom da oni budu bolji iz sezone u sezonu. Afirmišemo ih da više borave u prirodi, na vodi i kroz organizaciju kampova u kojima se druže, uče, voze kajak. Imamo organizovanu cijelu ljetnu sezonu u kampu na Modranu u Ustikolini, a u gradu zbog nedostatka prostorija to ne možemo za sada. Dokaz našeg predanog rada je i šest medalja koje su djeca upisana protekle sezone, u aprilu ove godine donijela sa državnog prvenstva u Banjoj Luci, što nam je najveća nagrada.

Trenutno funkcionišemo uz podršku privatnih sponzira i nadamo se da ćemo se od naredne sezone vratiti u redovne tranše da bi mogli funkcionisati i voditi djecu u druge gradove BiH ali i van njenih granica, jer mi smo išli 1996 i 1997. godine u Italiju , pa valjda možemo 2022. ili 2023. otići negdje preko granice sa djecom – zaključuje predsjednik KK Buk Goražde.

Previous Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”
Next 18. godišnjica obnove Starog mosta u Mostaru: Simbol ljubavi i mira

You might also like

SPORT

Reprezentativci Bosne i Hercegovine doputovali u Južnu Koreju: Džeko i Pjanić privukli pažnju domaćina

  „A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine doputovali su danas u Seoul odakle će nastaviti put za Jeonju gdje će u petak odigrati prijateljski meč selekcijom Južne Koreje. Na aerodromu u

TURIZAM

Sarajevske ulice preplavljene turistima iz cijelog svijeta

Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo posljednjih godina jedna je od omiljenih destinacija turistima iz različitih dijelova svijeta. Tako na sarajevskim ulicama, radnjama i objektima mogu susresti turisti iz BiH susjednih zemalja, ali

BH RAZGLEDNICA

Turistički kompleks Crepljani, Hadžići

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za sve vrste turista. Jedna takva će definitivno biti apartmansko naselje “Country side” u mjestu Crepljani, općina Hadžići. Lokacija apartmanskog