Kako je ‘Auto pun Bosanaca’ završio na sinoćnjoj dodjeli Oscara

Kako je ‘Auto pun Bosanaca’ završio na sinoćnjoj dodjeli Oscara

Ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolje prilagođen scenario (Best Adapted Screenplay) je Cord Jefferson sa filmom American Fiction.

Jefferson je čovjek koji se u Americi intenzivno družio sa Bosancima, ljetovao u Bosni i Hercegovini i odlično poznaje naše ljude i našu kulturu.

Naime, Jefferson je dobar prijatelj sa Farisom Kresom, braćom Omerom i Kenanom Kresom i Mirzom Muftićem koji su išli zajedno u osnovnu i srednju školu u Tucsonu u Arizoni. Druženje je krenulo u ranim dječačkim godinama, da bi zajedno sa još nekoliko prijatelja osnovali grupu koja se zvala “Car full of Bosnians” (Auto puno Bosanaca). 

Priča počinje u gradu na jugoistoku Amerike, kada su se kao momci vozili ulicama Tucsona. U prepunom autu je bilo nekoliko Bosanaca, a onda je Omer izgovorio u šali “Car full of Bosnians”, što se svima svidjelo, pa je to da postao naziv njihovog rock’n’roll benda. Vrijeme je prolazilo, društvo je postalo nerazdvojno. 

Faris Kreso i Cord Jefferson

Nakon nekoliko godina Jefferson je došao u Sarajevo koje mu se posebno svidjelo. Izlazio je i družio se sa svojim prijateljima koji su se vratili da žive u Bosnu i Hercegovinu. Sa grada na Miljacki nosi najbolje uspomene. 

Godinama kasnije jedva je skupio budžet i snimio film “American Fiction” koji je sinoć dobio Oscara. U jednoj sceni kada pisci raspravljaju koju knjigu da nagrade, na tabli se, između ostalih naslova, našlo i ime knjige “Car full of Bosnians” iako ta knjiga ne postoji, niti Bosanci imaju veze sa radnjom. Ali Jefferson je to stavio u film kako bi spomenuo Bosnu i još jednom potvrdio prijateljstvo sa svojim bosanskim prijateljima. 

“Na Cordov poziv sam prije mjesec dana putovao u London na premijeru filma, kada je dobio prestižnu britansku nagradu BAFTA (The British Academy Film Awards),” kaže Faris Kreso za Vijesti.ba

“Prije toga dobio je i mnoge druge nagrade na putu do Oscara. Inače odrasli smo zajedno u Arizoni, a kasnije je jedno ljeto došao u Bosnu. Svi naši američki prijatelji iz djetinjstva su dolazili u Sarajevo. Jedan je proveo dvije godine ovdje i magistrirao ekonomiju”, kaže nam Kreso. 

Nadamo se da ćemo ove godine Jeffersona vidjeti i na sarajevskom crvenom tepihu za vrijeme Sarajevo film festivala.

Previous PK Bosna osvojio 28 medalja i dva pehara na Maximare Cupu u Njemačkoj
Next Zaštita državne imovine: Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvoren XI Međunarodni festival umjetnosti minijature, Grand prix za djelo Nedžada Ibrišimovića

Večeras je u Bosanskom kulturnom centaru TK u Tuzli otvorena izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, u okviru koje je predstavljeno blizu 400 radova koji su djelo 120

RIJEČ-

Nedžad Salković, princ bosanskog sevdaha

Nedžad Salković  jedan je od najvećih živućih interpretatora tradiconalne bosanske pjesme, sevdalinke. “Princ bosanskog sevdaha”, kako su ga, zbog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici, nazvale kolege, na početku razgovora

KULTURA I UMJETNOST

Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio dokumentarni film o Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića. Premijera