Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu.

Naime, funkcioneri SDP-a u Srebenici Bego Bektić, Muamer Sandžiću i Enver Hamzić pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane, ali i pored toga bura oko ovog slučaja se ne stišava, a javnost je njihove postupke ocjenila kao veleizdaju.

Posebnu ulogu u izbornoj krađi imao je Muamer Sandžić zvani Roka (43) iz Potočara u Srebrenici , a s adresom boravišta u Siminom Hanu u Tuzli . On je inače rukovaoc građevinskih mašina, a šokantna je činjenica da je zaposlen u Memorijalnom centru Potočari na radnom mjestu održavanja i obezbjeđenja, a ranije je radio u Općini Srebrenica.

Oženjen i otac dvoje djece. Još šokantnija je informacijama da je po vlastitom priznanju tokom saslušanja ranije osuđivan zbog razbojništva koje je počinjeno u Bihaću. On se prema informacijama iz istrage obavezao se da će poštovati mjere te da ukoliko bude mjenjao adresu da odmah obavijesti tužilaštvo i Sud te da će u suprotnom biti smatrano da izbjegava postupak te će biti prisilno doveden ili će biti raspisana potjernica za njim.

Prema informacijama koje su prikupili istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu Sandžić se tereti da je tokom ove godine neposredno prije provođenje Lokalnih izbora u dogovoru sa Begom Bektićem i drugima koristeći svoj društveni položaj pribavljali lične dokumente građana Srebrenice obećavši im protuuslugu u vidu donacija za izgradnju puteva i obnovi objekata u namjeri da ih bez njihovog znanja ili saglasnosti prijave ili da posreduju pri prijavljivanju za glasanje van BiH putem pošte u namjeri da im se onemogući vršenje biračkog prava na redovnim biračkim mjestima ili da im se na drugi način uskrati biračko pravo. On se također sumnjiči da je S.P, A. S., A. P. te L.S., T.S., H.S. (puni identiteti su poznati redkaciji) pribavili kopije ličnih dokumenata obećavši im određene pogodnosti izgradnje puta i slično preko Bege Bektića.

On se kao i njegovi saučesnici sumnjiči za krivična djela pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i povreda biračkog prava.

Salih Pašalić, Srebreničanin koji živi u Roermondu u Nizozemskoj, jedan je od onih čiji je identitet zloupotrebljen na izborima u Srebrenici, tvrdi on za N1.

Pašalić je kazao da su se njegova dva sina, on i supruga registrovani u Srbiji.

Tvrdi da je jedan od uhapšenih njegov rođak koji mu se u januaru javio da, ako može, prikupi 300 ličnih karata, navodno, da bi njegov rođak prikupio potpise da se kandiduje za odbornika u Skupštini Opštine Srebrenica. 

Donosimo svjedočenje Saliha Pašalića.

“Pošto se mi svake godine prijavimo za izbore očekivali smo, pratili smo situaciju, da vidmo je li potvrđena naša prijava. Onda smo vidjeli da smo registrovani iz Srbije, ja supruga i dva sina. Svake godine glasamo, prvo supruga i ja, onda su dva sina postali punoljetni”, rekao je u uvodu.

Imena nije želio da spominje, ali…

“Jedan od te trojice ujedno je i moj rođak, polovinom januara molio me, rekao je da je to išlo na nagovor ovog potpredsjednika Republike srpske Salkića, navodno, želio je da se kandiduje za mjesto odbornika u Srebrenici. Napisao mi je da mu treba za to 300 kopija ličnih karata. Ja sam mu rekao nije problem, mi glasamo svakako, možeš od mene dobiti četiri kopije, od mene, supruge i dva sina”, rekao je dodavši da nije uopće pomišljao o opciji da se nešto ovako može desiti.

“Ja sam poslao preko društvenih mreža četiri kopije ličnih karata. Mada je on znao da mi glasamo. Čudi me da nije, ako je tada razmišljao o zloupotrebi, da nije skontao da ćemo mi to da otkrijemo. Buni i mene, on je rekao da mu to treba da bi se kandidovao, da prikupi potpise, da bude na sljedećim izborima kandidat nezavisni za Skupštinu Opštine Srebrenica”, pojasnio je.

Budući da s porodicom živi u Nizozemskoj, rekao je da su svakako malo smo izolovani od raznih priča.

“Uglavnom, ti procesi su proticali OK, sve je bilo na vrijeme. Sa svim ovim što se desilo – pogotovo što nas je lično pogodilo, bukvalno šokiralo. Nije lijepo kada se ujutro probudite i vidite da vam dva sina registrovani s neke adrese u Srbiji, vi sa neke druge adrese. Nisu nas na iste adrese stavili da smo registrovani. Nastao je jedan haos, tipa kako se to moglo desiti. Bilo je emotivno za nas”, rekao je.

Pašalić je kazao da je jedan dio rata proveo u Srebrenici, najstariji sin mu je rođen u Srebrenici.

“Idemo tamo redovno, to nas što nas veže tamo. Zadnje što možemo da uradimo za Srebrenicu, to je da glasamo. Bilo je strašno. Teško mi je”, poručio je za N1.

Pašalić i njegova porodica su zahvaljujući CIK-u uspjeli na koncu glasati regularno.

“Mi smo iz Holandije morali da dokažemo da živimo u Holandiji, da vadimo ovdje neke dokumente, da bi dokazali da smo stvarno mi ti ljudi koji trebaju da glasaju na izborima”, zaključio je u razgovoru sa Slavišom Starčevićem.

-Mnoga udruženja i pojedinci traže poništavanje nepravednih izbora u Srebrenici.

Previous Austrijski list o skretanju pogleda Evropljana, iako se nastavlja agresija na Bosnu
Next Terenski obilazak Dobošnice: Utvrđeno postojanje nekropole stećaka

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

Članovi porodice, prijatelji i predstavnici vlasti danas su se, u povodu sedme godišnjice od smrti, prisjetili armijskog generala Rasima Delića koji je bio komandant Generalštaba Armije Republike Bosne  i Hercegovine. 

NAŠI DANI

25 godina od ubistva Hakije Turajlića, potpredsjednika Vlade RBiH

  Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu ubistva prvog ratnog potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.   Današnjem polaganju

OTPOR BOSNE

Kovači: Obilježen Dan šehida

Brojne delegacije svih nivoa vlasti posjetile su danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast šehidima i prisjetili se cijene kojom su oni platili