Kako Moskva finansira brutalnu propagandu protiv države Bosne i Hercegovine

Kako Moskva finansira brutalnu propagandu protiv države Bosne i Hercegovine

„Bosna pred novim crtanjem granica“, „Evroposlanici traže hrvatsku federalnu jedinicu u BiH“, „Izetbegovićeva inicijativa početak kraja BiH“, „Ako Bosna kolabira, neć́e samo Srbi dobiti državu — šansa i za Hrvate“, „Ovo nije sevdalinka: Erdogan je u Srbiji prekršio Alijin amanet“, „Kad počinje borba za samostalnost Srpske“…

Plaće iz Rusije

Novac kojim se finansiraju ovakvi naslovi dolazi direktno iz Moskve! Objavljuje ih redakcija Sputnika, najpoznatije i jedine prave ruske medijske kuće u Srbiji, koja je u vlasništvu ruske države.

Spomenuti naslovi su samo dio propagandnog arsenala kojima se, posebno u zadnje vrijeme, spinuje prema našoj državi. To potvrđuje saznanja da je, poslije Makedonije i Crne Gore, odnosno nesupjeha tamo, Moskva svoje resurse usmjerila prema BiH.

Prema ranijoj izjavi Ljubinke Milinčić, glavne urednice Sputnika u Beogradu, koja se može pohvaliti da je jedno vrijeme provela uz samog ruskog predsjednika Vladimira Putina, plaće za autore spomenutih naslova i brojnih drugih koji se bave našom zemljom, stižu direktno iz Moskve, jer predstavništvo nema svoje račune.

Sputnik je u Beogradu otvoren 3. februara 2015. godine, nedugo nakon ukidanja nekadašnjega Glasa Rusije, koji se uređivao direktno u Moskvi.

Dio je velikoga medijskog sistema Rusija danas (Russia Today), čiji je dio i televizija RT, koja je najgledanija strana televizija u SAD-u, s više od milijardu ulazaka na You Tubeu.

Centar za evroatlantske studije (CEAS), koju vodi Jelena Milić, objavio je ranije studiju “Širom zatvorenih očiju. Jačanje ruske meke moći u Srbiji – ciljevi, instrumenti i efekti”, u  kojoj je mapirano čak 109 organizacija koje, kako je istaknuto, “promoviraju različite aspekte srpsko-ruskih odnosa”, a među kojima je osam portala, 16 prokremaljskih medija i šest ruskih medija.

Spomenuti tekstovi koji se proizvode u Srbiji, a diktiraju iz Moskve, nesumnjivo demaskiraju rusku vanjsku politiku prema BiH, ali i srbijansku…

„Premijer Srbije Vučić gostovao je kod nas, dao nam intervju i poželio nam sreću. A predsjednik Srbije Nikolić za nas je organizirao prijem, još prvoga dana kada smo započeli s radom. U javnome mnijenju Srbije ruski faktor je u porastu, mi smo dočekani kao veoma potrebni, zato smo i uspjeli. Od svih Sputnjika nama je ovdje najlakše“, izjavila je Milinčić u decembru prošle godine.

Šta Sputnik piše o BiH najbolje se vidi iz naslova tekstova koje plasira, ali i pristupa temama. Tamo dominira priča o neizvjesnosti BiH, pod ovu državu se stavlja znak pitanja, te afirmiraju hrvatsko-srpski odnosi kao “rješenje za BiH”.

Turska i Srbija

Srpsko-hrvatski odnosi u BiH u ovom trenutku su idilični, citira Sputnik ovih dana  novinara Tvrtka Milovićá. Oni, navodi on, dosta zavise i od personalnih veza dva politička lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika.

„Ono što je tema mog izlaganja jeste trenutak u kome se dvije politike, hrvatska i srpska, susreću i sarađuju.  Sa jedne strane imamo Srpsku, koja ima definiranu i riješenu političku poziciju i, koja naoko gledano, nema interesa da se petlja u hrvatsko — bošnjačke odnose, ali to, ipak, čini 2011, kada Milorad Dodik i RS staju u zaštitu hrvatskog korpusa i zaštitu načela legitimnog zastupanja”, izjavio je Milović u Beogradu.

Sputnik u tekstu koji se bavi odnosima Srbije i Turske, te njihovim reflaksijama na BiH, citira i profesora Nenada Kecmanovića, jednog od Dodikovih savjetnika.  On tvrdi da će, s obzirom na vezu Republike Srpske sa Rusijom, biti  zanimljivo pratiti budući razvoj događaja, jer su odnosi između Rusije i Turske u usponu.

“Pa bi, na neki način, mogli da posreduju u smirivanju ili boljim odnosima između srpskog i bošnjačkog korpusa. Naravno, mogući su i sasvim drugačiji ishodi“, znakovito kaže Kecmaović.

Govoreći o izjavi Bakira Izetbegovića da je rahmetli Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet Turskoj, ključna stvar u kontekstu tajminga ove izjave, kazao je za Sputnik travnički književnik s beogradskom adresom, Muharem Bazdulj, jeste „Erdoganova poseta Srbiji i očita bliskost sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koja je na izvestan način možda imala određenu skeptičnu reakciju u bošnjačkoj javnosti“.

Propagandni rat

Univerzitetski profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević ocijenili su u nedjelju da je aktuelan propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je propaganda jedno od sredstava ratovanja.

Govoreći kao uvodničari na posljednjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, profesori su naglasili da postoje centri u susjednim državama, ali i šire, iz kojih dolaze različiti oblici propagande.

„Takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni. Cilj je da se BiH razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga“, stav je profesora Tucakovića.

Istovremeno, osam država članica Evropske unije su potpisale pismo šefici evropske diplomatije kojim traže da Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i zapadnom Balkanu, javlja EUobserver.

Djelovanje Sputnika nesumnjivo je jedna od tih metoda ruske propagande i djelovanja protiv države BiH, pa je pravo pitanje zašto država BiH ne koristi diplomatska i ostala legalna sredstva da zaustavi ovakvo atakovanje prema našoj državi. Posebno jer dolazi s teritorija nama susjedne države – Srbije. Ponovo.

 

Izvor

Previous Obilježena 25. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića-kapetana Hajre (VIDEO)
Next Hagada i Rukopisna zbirka GHB upisani u registar Memorija svijeta UNESCO-a

You might also like

RIJEČ

Helić: Argument hr. vlade i Čovića da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu pravilno zastupljeni je lažan

–Nedavni prijedlozi koje podržavaju SAD i Velika Britanija ugrožavaju napore da se stvori široka predstavnička demokratija i umjesto toga omogući segregacija, piše baronesa Arminka Helić, članica britanskog parlamenta. -U moje

RIJEČ

Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara,

RIJEČ

Emir Suljagić: Čekamo da Srbija između gusala i DNK tehnologije odabere DNK

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica kazao je za N1 da mu nije važno hoće li “Quo vadis, Aida?” biti pušten na državnoj srbijanskoj televiziji RTS-u jer to neće ništa