Kako smo stali za vrat milijarderu koji je izvlačio milione iz naše države

Kako smo stali za vrat milijarderu koji je izvlačio milione iz naše države

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Ćazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom hapšenja  milijardera Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a. Mittal se sumnjiči je preko GIKIL-a izvlačio milione maraka iz Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Međutim, iako su glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u predmetu mogućeg počinjenog kriminal u firmi Global ispat koksne industrije Ćazim Serhatlić istakli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužilac Serhatlić bio je pred novinarima veoma jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhapšenog, Indijca sumnjiči.

–  Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplačena. Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužilaštvu TK uposlenici GIKIL-a – rekao je danas postupajući tužilac  Ćazim Serhatlić

– Istaći ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe,  poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od 3 miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima – kaže Serhatlić.

Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKL-u vraćen je iz Tužilaštva BiH u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u februaru ove godine.

– U zadnja dva mjeseca posebno su važni pozivi uposlenika GIKIL-a koji nam govore o alarmantnom stanju i traže od nas da se spriječi propast GIKIL-a. Navodno su sredstava bila usmjeravana na druge firme, a sumnjamo i na pojedine lične adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plata radnicima i doprinosa – upozorava Serhatlić.

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić kaže da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužilaštva Tuzlanskog kantona, da se očigledan kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni.

Očekuje se da će Pramod Mittal danas u poslijepodnevnim satima biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

-Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima. U Indiji je već bio pod sumnjama za pranje novca i prevaru državne agencije za trgovinu. Njima, navodno, nije vraćao kredit za koji se zadužio kako bi kupio materijale za tada nove fabrike u Bosni i Hercegovini, a paralelno je novac slao na off-shore račune u Isle of Man i Filipine. Indijski ga je sud u aprilu ove godine, ipak, oslobodio optužbi nakon što je platio zaostale dugove, oko 300 miliona dolara. Tu mu je, navodno, financijski pomagao stariji brat Lakshmi.

Porodična kompanija Mittal Steel, koju je osnovao stariji Lakshmi, s 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora.

Bogatstvo Lakshmija Mittala procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema Forbesu.

Previous Ministar Šarović: Veća kupovina domaćih proizvoda bi značajno uticala na ekonomski rast zemlje
Next Predstavljena knjiga 'Hatidža' autora Mile Stojića (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić

Jutros je preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić. Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica,

NAŠI DANI

Kome je sve OSA zabranila ulazak u BiH: Od Putinovog oligarha Malofeeva, preko vođe Noćnih vukova Aleksandra Zaldostanova do Karadžićevog advokata Petronijevića

Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA) proglasila je oko 300 osoba prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Na spisku ima onih koji se povezuju sa terorizmom, organiziranim kriminalom, ali i

NAŠI DANI

Novo povećanje penzija u FBiH! Premijer Novalić: ‘Obećano – ispunjeno.. Nema predaje. Jači nego ikad’

Vlada Federacije BiH održala je danas hitnu telefonsku sjednicu o konačnom usklađivanju penzija kojim se penzije u Federaciji BiH povećavaju za još 5,15 posto u odnosu na ranije akontativno usklađivanje,