Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

 

Godinama srbijanski lider Aleksandar Vučić građanima Srbije obećava rast plata i najavljuje prosjek od 500 eura.

Danas je svoje glasače pokušao utješiti da, konačno, srbijanski građanin zarađuje više od komšije Bosanca.

Naime, govoreći stanovnicima Velike Drenove, u oviru kampanje “Budućnost Srbije”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vlast prije njega unišatavala fabrike, jednu po jednu, a da je sada država odgovorna i dobra.

Vučić je izjavio i da su u Srbiji prvi put veće plate nego u Bosni i Hercegovini, i po prvi put Srbija ima suficit prema Hrvatskoj.

Ne znamo za suficit koji spominje, ali po pitanju prosječnih plata ova izjava baš i ne odgovara činjenicama.

Naime, prema podacima državnih zavoda za statistiku (Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine / Republički zavod za statistiku Srbije) jasno je da prosječna plata Bosne i Hercegovine iznosi znatno više od one u Srbiji. Tako je u decembru mjesecu 2018. prosječna isplaćena plata na nivou Bosne i Hercegovine iznosila 906 BAM (u FBiH 914 BAM – Fedarlni zavod za statistiku), dok je prosjek za novembar (posljednji obračunati mjesec) u Srbiji bio 50.556 dinara, što je iznos od oko 836 naših maraka.

Vidimo da je ta razlika nekih 70 BAM u korist Bosne i Hercegovine. Možda Vučić ima (neslužbene) podatke za prvi mjesec ove godine, mada je teško povjerovati kako je u dva mjeseca prosječna plata u Srbiji narasla preko pomenutog iznosa. Imajući u vidu mnogobrojne ranije, netačne, izjave srbijanskog predsjednika na ovu a i druge teme, možemo pretpostaviti kako su današnje izjave nastavak populizma i obmanjivanja tamošnje javnosti.

A da građani Srbije sve manje vjeruju Vučiću dokaz su su sve veći protesti u Beogradu i drugim gradovima koji se održavaju iz vikenda u vikend.

 

(MiruhBosne)
Previous Sarajevo: U novootvorenoj streljani počelo 1.kolo BH lige u streljaštvu
Next Zenica: Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili Bugarsku

You might also like

BAŠTINA

Jedan narod možete uništiti samo ako uništite njegovu kulturu

Piše: Suad Mahmotović Potkraj 15. stoljeća na trgu Granade u Španiji spaljeno je dva miliona knjiga. Bilo je to po izričitoj naredbi kardinala Ximenesa de Cisnerosa (Francisko Jiménez de Cisneros,

BAŠTINA

GRAD BLAGAJ

Nad njegovom Humskom zemljom, oblikom golemog polumjeseca na moru plivajućeg, s rogovima koji su doticali Srebrenicu na istoku a Pset na zapadu, bila je kraljevska Bosna. Svaki put bi se

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Književnica Lana Bastašić: Nisu nam problem nacija i vjera, već političari

Književnica Lana Bastašić zna da literatura ne može umnogome promijeniti niti svijet niti Bosnu i Hercegovinu ali se nada da to mogu mladi ljudi poput nje. Mjesto rođenja Zagreb, 1986.