Kalesija: Premijerno prikazan film “Devet disidenata” (VIDEO)

Kalesija: Premijerno prikazan film “Devet disidenata” (VIDEO)

U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović u Kalesiji, sinoć (utorak) je održana premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, koji je posvećen bošnjačkim književnicima koji su hapšeni od strane komunističkog režima. Scenario filma pisao je publicista, novinar, Fatmir Alispahić, koji se ovaj put okušao i u ulozi glumca.

“Rijetke su sredine poput Kalesije koji su toliko otvorene da mogu priuštiti sebi otvaranje jedne priče koja je bila sklonjena od očiju javnosti, a to je priča o progonu bošnjačkih književnika nakon Drugog svjetskog rata i u vrijeme vladavine velikosrpskog komunizma u Jugoslaviji. Nikad u Europi se nije dogodilo da kod jednog naroda bude pohapšena književna elita kao što se dogodilo kod Bošnjaka” – kazao je Alispahić.

Film je posvećen istaknutim bošnjačkim književnicima Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, koji su hapšeni odmah nakon Drugog svjetskog rata, te o Muhamedu Kondžiću, Meliki Salihbegović i Muberi Mujagić, koji su stradali 70-tih i 80-tih godina.

“Ovim filmom “Devet disidenata” otvorili smo važnu stranicu naše historije o progonu bošnjačkih književnika. Ovo je prvi ovakav film kod nas rađen u VR Tehnici 360 stepeni”- navodi Alispahić.

Produkciju filma potpisuje Selma Rizvić koja ujedno vodi labaratoriju  
Graphics Group Sarajevo koja je uključena je u projekat “Devet disidenata”. Film je rađen u novoj formi video izraza, a snima se kamerom 360 stepeni, dok se gledalac nalazi u sredini kadra i VR uređajem ima mogućnost pratiti radnju filma.

“Ovo je jedan potpuno novi izraz u kompjuterskoj i video tehnologiji. Veliki je izazov i ovo je prvi film koji smo završili u ovoj produkciji. Sretni smo što ga možemo promovirati u Kalesiji”-kazala je Selma Rizvić.

Redatelj filma je Ahmed Imamović, a za Kalesiju kaže da je grad talentovanih ljudi, dobronamjernih i otvorenih za saradnju, te da mu je bilo veliko zadovoljstvo raditi sa kalesijskim glumcima.

“Radili smo jedan mali, igrani segment ovdje u Kalesiji, sa glumcima iz Kalesije i sa ekipom koja je došla iz Sarajeva. Rezultat tog rada je jako interesantan i dobar. Istom tehnikom planiram raditi još neki film, to je jedno novo otkriće, koje daje mogućnost da istražujete”-kazao je Imamović.

Muziku i mix zvuka uradio je Adnan Mušanović, snimatelj je  Bojan Mijatović, a u filmu, pored scenariste Fatmira Alispahića, akademskog glumca Nermina Hodžića i slikara Fikreta Jahića Vršanina, igra i ekipa kalesijskih naturščika: Mešan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić, Hajrudin Majdančić.

“Bilo je jako izazovno snimati i montirati film, tehnika je do sada neviđena do sada. Meni je prvi put da sam u Kalesiji, pozitivno sam izenađen dočekom- navodi Mijatović.

“Veliko iskustvo, prvi put radim sa ovakvom ekipom. Bilo je malo i treme”-kazao je Mešan Brđanović, jedan od glumaca amatera.

Projekat je realiziran u sklopu projekta DISSIDENeT Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a dio je evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Evropi . Film je snimljen u Kalesiji, uz partnetrstvo JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, uz učešće Općine Kalesija i Neon televizije, u čemu su nesebičnu podršku pružili općinski načelnik Sead Džafić, te Fikret Suljkanović, Fahrudin Sinanović i Ahmet Fazlić.

Film možete pogledati u videu:

(ntv.ba/MiruhBosne)

Previous Premijer Novalić proglašen počasnim građaninom Živinica
Next Općina Centar dodijelila 441 stipendiju

You might also like

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

Pored brojnih eksponata neprocjenjive vrijednosti, javnosti je malo poznato da se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje, i to daleke

NAŠI DANI

Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Prof. dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške

KULTURA I UMJETNOST

Utjecaj Bošnjaka na razvoj osmanske umjetnosti: Minijaturisti, kaligrafi, inženjeri, zlatari, ćilimari, arhitekte…

“U godinama našeg šegrtovanja, kada je majstor Osman tek bio prešao s položaja kalfe na mjesto majstora, svi smo prema njemu osjećali veliko poštovanje, divljenje i ljubav. Bio je veliki