Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U srijedu 25.11.2020. godine u Kalesiji bit će obilježen Dan državnosti a isto tako će biti obilježena i bitka na Lisači.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine će obilježavanje biti u skladu sa naredbama Kriznog štaba, zbog čega će obilježavanju prisustvovati isključivo delegacija Općine Kalesija kao i boračka udruženja sa područja općine Kalesija.

Tim povodom će u 10 sati prisutni položiti cvijeće ispred Centralnog spomen obilježja, nakon čega će u 12 sati položiti cvijeće i na spomen obilježje na Lisači.

Podsjećanja radi, od 08. do 25. novembra 1994. godine, punih sedamnaest dana trajalo je neizvjesno osvajanje majevičke Lisače te i prava drama za 75 četnika koji su tada bili u potpunom okruženju od strane pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Bezuspješno srpske snage pokušavale su da probiju obruč ARBiH te da se izvuku iz nepovoljnog stanja u kojem su se nalazili. Napadima iz rejona Stolica četnici su granatiranjem pokušavali podržati svoje opkoljene četnike kako bi im omogućili probijanje obruča, međutim nije bilo moguće. Zadnju noć 25. novembra 1994. godine uzdigle su se ruke predatih četnika iznad njihovih glava, tačnije njih 61 su se predali.

Težak poraz majevičkih četnika i desetak kvadratnih kilometara novih slobodnih teritorija RBiH na ovoj planini doveo je pred skori pad najviši vrh Majevice – Stolice (916m), čvorište radio – televizijskog i telekomunikacijskog sistema Karadžičeve paradržave u RBiH, piše ntv.ba.

Previous Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Obilježavanje na Bobovcu i ove godine
Next BH Telecom donirao 555 hiljada KM obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Zajednička obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno okončana

U periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 14. godišnjica smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Cvijeće

NAŠI DANI

Ljiljani na ulicama Zenice: Pobjeda Bosne je imperativ

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati na Bilinom polju igra utakmicu iz kategorije “biti ili ne biti”. Zmajevi dočekuju Kazahstan, a pobjeda je imperativ, ako žele