Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U srijedu 25.11.2020. godine u Kalesiji bit će obilježen Dan državnosti a isto tako će biti obilježena i bitka na Lisači.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine će obilježavanje biti u skladu sa naredbama Kriznog štaba, zbog čega će obilježavanju prisustvovati isključivo delegacija Općine Kalesija kao i boračka udruženja sa područja općine Kalesija.

Tim povodom će u 10 sati prisutni položiti cvijeće ispred Centralnog spomen obilježja, nakon čega će u 12 sati položiti cvijeće i na spomen obilježje na Lisači.

Podsjećanja radi, od 08. do 25. novembra 1994. godine, punih sedamnaest dana trajalo je neizvjesno osvajanje majevičke Lisače te i prava drama za 75 četnika koji su tada bili u potpunom okruženju od strane pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Bezuspješno srpske snage pokušavale su da probiju obruč ARBiH te da se izvuku iz nepovoljnog stanja u kojem su se nalazili. Napadima iz rejona Stolica četnici su granatiranjem pokušavali podržati svoje opkoljene četnike kako bi im omogućili probijanje obruča, međutim nije bilo moguće. Zadnju noć 25. novembra 1994. godine uzdigle su se ruke predatih četnika iznad njihovih glava, tačnije njih 61 su se predali.

Težak poraz majevičkih četnika i desetak kvadratnih kilometara novih slobodnih teritorija RBiH na ovoj planini doveo je pred skori pad najviši vrh Majevice – Stolice (916m), čvorište radio – televizijskog i telekomunikacijskog sistema Karadžičeve paradržave u RBiH, piše ntv.ba.

Previous Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Obilježavanje na Bobovcu i ove godine
Next BH Telecom donirao 555 hiljada KM obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Stolac: Gradnja sakralnih objekata u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika?

Odlukom Općinskog vijeća, Općina Stolac prodala je svoje nekretnine u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika na starom gradu. Zemljište je prodato Župi sv. Ilije Proroka radi gradnje sakralnih objekata.  Bio je

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti: Iznad Mostara se zavihorila jedna od najvećih zastava Bosne i Hercegovine

   Na brdu Fortica iznad Mostara u sklopu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je otvoren rekreacijsko-avanturistički park s biciklističkim stazama gdje se zavihorila i jedna od

NAŠI DANI

Ahed Tamimi – simbol palestinskog otpora okupaciji, puštena iz izraelskog zatvora

  Mlada Palestinka koja je osam mjeseci bila u zatvoru jer je ošamarila dva izraelska vojnika, danas je oslobođena. Portparolka izraelskog zatvora rekla je Frans presu da su 17-godišnju Ahed