Kapija 26 godina poslije: Odnosi sa Srbijom ne mogu biti iskreni dok je zločinac Đukić na slobodi

Kapija 26 godina poslije: Odnosi sa Srbijom ne mogu biti iskreni dok je zločinac Đukić na slobodi

U Aleji mladosti na Slanoj Banji u Tuzli i Kapiji, dijelu grada gdje je 25. maja 1995. godine granata ispaljena s položaja Vojske RS, po naredbi generala Novaka Đukića ubila 71 osobu, a više od stotinu teže ili lakše ranjeno, održana je komemoracija i tužno prisjećanje na djevojke i mladiće koji su tog dana stradali.

Za zločin na Kapiji odgovarao je i pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je potom prebjegao u Beograd i tamo uživa njegu ljekara s Vojno-medicinske akademije (VMA) i živi slobodno.

Zbog toga, smatra gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, neophodno je od vlasti Srbije intenzivno tražiti da predaju pravomoćno presuđenog ratnog zločinca.

“Smatram da uže u pogledu vašeg pitanja treba zategnuti maksimalno. Svi naši odnosi nisu iskreni dok se taj zločinac, koji je počinio takav jedan strašan zločin, ne izruči Bosni i Hercegovini”, kaže gradonačelnik Tuzle.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tvrdi da svaki put, govoreći u svoje i ime Šefika Džaferovića, na sastancima sa srbijanskim zvaničnicima, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, to pitanje postavi.

“Dolazite do zaključka, ne mogu to reći za cijelu Srbiju niti za cijeli narod, daleko bilo od toga, ali mogu reći da politički vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog pa onda na kraju krajeva i političkog ozdravljenja kada je riječ i o zločinu na Kapiji i o svemu onom što se događalo u Bosni i Hercegovini”, kaže Komšić.

Upravo spoznaja da je pravomoćno presuđeni ratni zločinac na slobodi, 26 godina poslije masakra, porodice žrtava i ranjene na Kapiji itekako boli.

Slika

Bahri Hasanović je jedan sin ubijen u Srebrenici, a drugi je poginuo na Kapiji.

“Uspio je preživjeti Srebrenicu, prešao je i ovdje je bio u Tuzli. Borio se od prvog dana. Tada je izašao s drugovima, izašao malo i s curom, bio je zaručen i eto pogine”, kaže Bahra Hasanović koja je u genocidu u Srebrenici izgubila na desetine članova svoje uže i šire porodice.

Nedžibi Memić je ubijen sin koji je imao 19 godina.

“Neki dan kada sam došla cvijeće da zalijem, nikad znači, toliko godina, 26, tuga mi je neka došla da bih legla ovdje i da ih zagrlim i da ovdje spavam. I noćila bi, vjerujte mi”, kaže ona koja je nezadovoljna i radom Udruženja “Kapija – 25. maj”.

Zekija Beganović – Mahmutović izgubila je sina Adnana koji je imao samo 16 godina. Kasnije je rodila još jednog sina i dala mu ime Adnan. Smatra da je politika pustila Novaka Đukića da prebjegne u Beograd.

“Ko je pustio, da se njemu ovako šta desilo oni bi ganjali. Tolike godine. Koliko još treba da čekamo. Dvadeset godina? Mi smo ostarili, pola roditelja nema. Znači trebam još 20 godina godina čekati”, pita Beganović – Mahmutović.

Ovogodišnje sjećanje na žrtve masakra na Kapiji okončat će se večeras oglašavanjem sirene u 20:55 sati.

Izvor: AA

Previous Nakon što je RH zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom - kilometarske kolone teretnih vozila
Next Abdulah-paša Deftedarija: Pravedni i ponosni bosanski namjesnik

You might also like

NAŠI DANI

 Povratnik u Zvorniku (pre)glasno rekao da je “Dodik debelo krme”, MUP Rs ga kaznio sa 100 KM!

“Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha”, prenosi Istraga. Zbog ovih glasno izgovorenih riječi Salih Nožinović, bošnjački povratnik u Zvornik, morat

NAŠI DANI

Fond “Bošnjaci”: Podrška učenicima povratnicima u Duvnu, Livnu i Glamoču

Predstavnici Fonda “Bošnjaci” posjetili se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tomislavgrad i tom prilikom za 62 učenika povratnika dodijelili jednokratnu finansijsku pomoć i dio nastavnih sredstava u iznosu od oko 5.000,00

NAŠI DANI

Vanjskopolitički analitičar: Tragedija izraelskih i palestinskih civila ne stavljaju se na istu razinu… Palestinci su sada osuđeni na ulogu negativca

Ne postoji mogućnost da bilo ko sad priskoči Palestincima u pomoć, smatra Mirko Dautović, vanjskopolitički analitičar. “Sprema se ogromna kopnena ofanziva na Gazu, čiji je cilj uništenje Hamasa i kraj