Kasumović: Zenica je bila nukleus srednjovjekovne bosanske države

Kasumović: Zenica je bila nukleus srednjovjekovne bosanske države

Povodom 20. marta – Dana Grada Zenice, Gradsko vijeće  održalo je svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević proglašen je za počasnog građanina Zenice.

Zenica danas slavi 585. rođendan, odnosno na današnji datum, 1436. godine, ime tog grada prvi se put pojavilo u poznatim, pisnim historijskim dokumentima.

– Zenica je, prema svom geografskom položaju, bila nukleus srednjovjekovne bosanske države, iz koje se ona počela razvijati. Danas je Zenica grad sa bogatom kulturom, historijom i tradicijom. Skoro šest stoljeća, Zenica je, na obalama rijeke Bosne, krasila državu Bosnu i Hercegovinu – istakao je u svom svečarskom govoru gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je podsjetio na uspjehe te buduće projekte koje planira uskoro realizirati.

Želja mu je, kazao je, stvoriti uslove za život i rad u kojima će svoje mjesto pronaći i mladi ljudi, za koje se nada da neće napuštati ni Zenicu ni Bosnu i Hercegovinu.

– Zato, okrenimo se budućnosti, jer svako od vas, na svoj način, može doprinjeti boljem i ljepšem ambijentu za život u ovoj kotlini. Naša je budućnost u Evropi, a Zenica je oduvijek bila i ostala i bosanska i evropska – poručio je Kasumović, koji je svim građanima tog grada čestitao Dan Zenice.

Kasumović je posthumno dodijelio priznanje “Grb Zenice” uglednom zeničkom privredniku Rasimu Salčinoviću, odnosno njegovom sinu Nasiru. Priznanje “Nagrada Zenice” dodijeljeno je glumcu Harisu Burini, novinaru u penziji Faruku Midžiću te Gradskom horu “Kasiopeja”, dom je priznanje “Plaketa Zenice” dodijeljeno Nihadu Hodžiću.

Tradicionalno, povodom Dana Zenice, Kasumović od 2017. godine dodjeljuje i “Plaketu Gradonačelnika” policijskim službenicima Policijske uprave 1 Zenica. Ove su godine nagrađeni načelnik PU 1 Zenica Admir Gazić, zatim viši inspektor Adnan Duranović, mlađi inspektori Nedžad Hačimović i Faruk Begić te samostalni inspektor Damjan Vidović.

Povodom Dana Zenice, u prijepodnevnim satima zakopan je i kamen temeljac za izgradnju Eko kuće na Smetovima, koju će koristiti izviđači i mladi tog grada, a čiju izgradnju finansira Gradska uprava i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Agencije

Previous Projekti protiv države neće uspjeti. Bosna i Hercegovina ima svoju svijetlu evropsku budućnost
Next Novalić-Hrvić: Neće biti poskupljenja hljeba i brašna

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Sarajevo i Sarajlije na ponos civiliziranom svijetu

Član Predsjedništva Bosne i Heregovine Željko Komšić čestitao je građanima Sarajeva na dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva povodom služenja mise u spomen ustaških zločinaca. – Sretan sam zbog činjenice da nas neprijatelji ovog

NAŠI DANI

Košarac o aferi kisik: Riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da laži i dezinformacije o uvozu tehničkog gasa umjesto medicinskog kiseonika u RS, koje danima putem medija

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bošnjaci se ne smiju odreći presude MSP

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuju pretrese i hapšenja povratnika od strane Policije entiteta Republika Srpska i što je još jedan u nizu