Kenan Karahodžić, novi košarkaški Zmaj: Evropa će od nas strahovati

Kenan Karahodžić, novi košarkaški Zmaj: Evropa će od nas strahovati

Karahodžić nije imao dilemu za koga će igrati. Izabrao je Bosnu i Hercegovinu, a ljubav prema bh. dresu najbolje pokazuje činjenica da dvije godine dolazi na okupljanja mladih reprezentacija, iako nije imao pravo nastupa.

Kenan Karahodžić nedavno je od FIBA-e dobio pravo nastupa za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Član španskog tima Unicaja Malaga, jedan je od najtalentovanijih košarkaša u Evropi. Rođen je u Srbiji, ali je njegova porodica porijeklom iz BiH. Iako je imao ponude Srbije i Španije da igra za njihov nacionalni tim, Karahodžić se odlučio da u budućnosti nastupa za BiH.

Porodična odluka

– Kod mene nikada nije bilo nikakve dileme za koga ću igrati. Moja porodica je iz Bosne i Hercegovine i tada sam znao da jedino želim igrati za BiH – kazao je Karahodžić na početku razgovora za Faktor.

Kolika je ljubav Karahodžića prema BiH najbolje pokazuje činjenica da je dvije godine dolazio na okupljanja naših mladih reprezentacija, iako nije imao pravo nastupa.

– Neko bi možda uživao negdje na moru ili slično, ali ja to nikada nisam htio. Iako nisam imao pravo nastupa, kada sam donio odluku da igram za BiH, dolazio sam na sva okupljanja. Trenirao bih, spremao se, a onda bi momci otišli na turnir, a ja bih se vraćao kući. Mislim i da mi je to sve što sam prošao još jedan dodatni motiv da pružim svoj maksimum kada dobijem priliku – rekao je krilni centar Unicajae.

Karahodžić se trenutno nalazi sa našom U-20 reprezentacijom sa kojom se priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, koje se igra tokom jula u Grčkoj.

– Atmosfera među nama je sjajna. Znam ove momke, jer sam ranije dolazio na okupljanja i nismo imali problema da se uklopimo. Tek smo krenuli sa pripremama, ali mislim da ćemo do početka EP biti u idealnoj formi. Uz Grčku i Hrvatsku, možda smo i najkvalitetniji na turniru. Ne želimo postavljati neke ciljeve, ali vjerujem da možemo napraviti veliki rezultat – kazao je Karahodžić.

Krilni centar španske Unicajae iz Malage našao se i na spisku selektora Damira Mulaomerovića za pripreme našeg A tima.

– Naravno da je to velika stvar za mene. Biti dio A tima je moj san, a trenirati sa Nurkićem, Teletovićem, Kikanovićem i drugima je velika čast. Na prva dva ili tri treninga bit će malo treme, a nakon toga će mi biti zadovoljstvo trenirati sa njima i učiti od njih – kazao je Karahodžić i dodao:

– Jedva čekam da čujem himnu u dresu BiH. Vjerujem da će to biti fantastičan osjećaj.

Planovi za budućnost

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Karahodžić još ne zna šta će se desiti.

– Imam ugovor sa Unicajom još dvije godine. Nakon što završim reprezentativne obaveze vratit ću se u klub i u dogovoru sa čelnicima kluba vidjet ćemo šta i kako dalje. Postojimogućnost da ostanem, ali i da odem na posudbu.

Karahodžić je istako da je pred našim nacionalnim timom svijetla budućnost.

– Mislim da je Bosna i Hercegovina izuzetno kvalitetna reprezentacija u ovom trenutku. Smatram da smo u stanju da se nosimo sa najjačim evropskim timovima, a kada ovi mladi igrači stasaju i uz ove starije i iskusnije bit će to jedna od najjačih reprezentacija u Evropi – kazao je Karahodžić na kraju razgovora za Faktor, poručivši tako da će Evropa uskoro strahovati od našeg državnog tima.

Previous Ramazan u Jalskoj džamiji: Radost iftara podijeljen sa gostima drugih džemata (Foto)
Next Tekst u 'Politici' 1928. - Kako izgleda bosansko pismo

You might also like

SPORT

Pjanić protiv Estonije je Pjanić kakvog uvijek želimo gledati (Video)

-Bosna i Hercegovina je sinoć uspješno započela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Na Bilionom polju je pala Estonija, koja iz Zenice nosi pet lopti u svojoj mreži.

SPORT

Novi Zmaj! Koljić: Ovo je vrhunac moje karijere

  Elvir Koljić je svoje prve nastupe za „A“ reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao prošle godine u duelima protiv SAD i Meksika. Ipak, ovo okupljanje je drugačije jer je riječ

SPORT

Sarajevo European Open 2022: Na turniru vrhunski džudisti iz 27 zemalja

U organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu ovog vikenda održava se prestižni međunarodni turnir “Sarajevo European Open“. Ceremonija otvaranja održana je s početkom u 16 sati u dvorani