Kina: Veto SAD-a na prekid vatre u Gazi ”razočaravajući i vrijedan žaljenja”

Kina: Veto SAD-a na prekid vatre u Gazi ”razočaravajući i vrijedan žaljenja”

Peking je u subotu ocijenio da je stavljanje veta SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi “razočaravajuće i vrijedno žaljenja”, javlja Anadolu.

“Krajnje je razočaravajuće i žalosno što je stavljen veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi”, rekao je Zhang Jun, stalni ambasador Kine pri UN-u, na društvenoj mreži X.

Ambasador je rekao da nacrt ima gotovo 100 susponzora, te kako je Kina jedan od njih.

“Iako je na rezoluciju stavljen veto, stav međunarodne zajednice je jasan, trenutni humanitarni prekid vatre je najvažniji prioritet,” rekao je, dodajući:

“Nećemo stati, već ćemo nastaviti ulagati napore kako bismo spasili živote, podržali pravdu i težili miru.”

U zasebnoj izjavi, Zhang je istakao da je odobravanje nastavka borbi dok tvrdi da brine o životima i sigurnosti ljudi u Gazi i tamošnjim humanitarnim potrebama “kontradiktorno samo po sebi”.

“Dopustiti nastavak borbi dok zagovarate sprječavanje širenja sukoba je samozavaravanje. Odobriti nastavak borbi uz spominjanje zaštite žena i djevojčica i ljudskih prava krajnje je licemjerno. Sve to još jednom pokazuje šta su dvostruki standardi”, dodao je.

SAD je u petak stavio veto na rezoluciju koju su iznijeli UAE i podržalo više od 90 država članica. Bilo je 13 glasova za, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

-Više od 100 zemalja su susponzorirale nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre, među njima i Bosna i Hercegovina.

Prema podacima Euro-Med Monitora za ljudska prava, u Gazi je ubijeno više od 23 hiljade ljudi, pretežno civila. Samo djece više od devet hiljada.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije
Next 'Daily Mail' objavio reportažu o Sarajevu - uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

You might also like

NAŠI DANI

Premijer Novalić pokazuje dostojanstvo Bosne! Vlada FBiH naložila ZZJZ da bez odlaganja zaključi ugovor za nabavku vakcina

Vlada Federacije BiH se na večerašnjoj hitnoj sjedici upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa

NAŠI DANI

Reis Kavazović na Univerzitetu u Pečuhu: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

Dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komšija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u

NAŠI DANI

Detalji hapšenja maloljetnika u Lukavcu: Ranjeni nastavnik u stabilnom stanju

–U jutrošnjoj pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj školi Lukavac Grad jedna osoba je ranjena i smještena je u UKC Tuzla.  Uhapšen je nedugo nakon pucnjave. Išetao se i krenuo