Književnici – Hajdarević je obilježio našu kulturnu i književnu scenu

Književnici – Hajdarević je obilježio našu kulturnu i književnu scenu

Povodom smrti bosanskohercegovačkog književnika Hadžema Hajdarevića, predsjednik PEN centra Bosne i Hercegovine Asmir Kujović je rekao da će mu Hajdarević ostati u sjećanjima kao čovjek izrazitih ljudskih vrijednosti.

– Iznenadila me i šokirala vijest o njegovom odlasku. Dugo sam sarađivao sa Hadžemom, od njega sam i učio kada sam tek počinjao, kada sam ušao u književni život. On je svakako jedan od naših najznačajnijih savremenih pjesnika, bio je izvrstan i prozaista. Kao esejista i publicista svakako je obilježio našu kulturnu i književnu scenu i bio jedan od onih koji su je kreirali i kao urednik u izdavačkim kućama, kao neko ko je bio na čelu međunarode manifestacije Sarajevski dani poezije i na čelu Društva pisaca – naveo je Kujović za Fenu uz izraze saučešća porodici.

Književnik i književni kritičar Željko Ivanković je rekao da smrt Hajdarevića predstavlja veliki gubitak za našu književnost i kulturnu scenu.

– Sve nas je to zateklo, bio je zdrav fizički i mentalno i najednom ga nema. On je u našoj generaciji jedan od značajnih pisaca i kroz poeziju, pisanje tekstova, pa i prozu, dakle romane, kratke priče ostavio je dubok i važan trag. Budući da je radio u Institutu za jezik, bio je veoma aktivan u onome što se zove građenje i očuvanje bosanskog jezika, posebno u dijaspori – dodao je Ivanković.

Naveo je da su bili prijatelji 50-ak godina i da će Hajdarevića pamtiti kao pristojnog, skromnog, duhovitog i šarmantnog čovjeka koji je i u teškim situacijama ostajao čvrst i stabilan.

Vijest o Hajdarevićevoj smrti zatekla je i književnicu Feridu Duraković.

– Jako mi je žao, zbunjena sam i zatečena. Čini mi se da nije bilo vrijeme umiranja. To je veliki gubitak. Hadžem je bio aktivan u svemu. Možda je požurio i tako žureći potrošio svoje korake. Mir njegovoj duši – rekla je za Fenu Duraković.

Pisac, pjesnik i naučni radnik Hadžem Hajdarević preminuo je jutros u 67. godini.

Previous Ne prestaju izraelski napadi na bolnice i škole u Gazi
Next Park umjesto planirane zgrade

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Vratio se iz Amerike nakon 25 godina: Potencijal za razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini je evidentan

Nihad Požegija, rođeni Sarajlija, živio je 25 godina u SAD-u, a onda se odlučio vratiti u Bosnu i Hercegovinu i pokrenuti vlastiti biznis Magnolia Furniture & Supply. Radio je u

HISTORIJA

“Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)”

U sarajevskoj Vijećnici je 14.10.2021. godine održana promocija knjige “Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)” autora prof. dr. Denisa Bećirovića. Promociji knjige, između ostalih, prisustvovali su: rektor Univerziteta

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo: U Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

U sarajevskoj Vijećnici danas je obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara. Prisutni su mogli čuti Partituru za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića u izvedbi Gudačkog kvarteta SA Sinfoniette i