Komandant EUFOR-a je general Dodikovog starog saveznika Strachea?!

Komandant EUFOR-a je general Dodikovog starog saveznika Strachea?!

U istom danu kada je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno s 15 glasova “za” usvojilo rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini, komandant EUFOR-a, general-major Alexander Platzer iz Austrije je u intervjuu bečkom Der Standardu dao je vjetar u leđa, ni manje ni više, do politici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika!?

To donekle objašnjava Dodikov iznenadnu kooperativnost i spremanost da nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 23. oktobra podrži nastavak Misije EUFOR-a, vjerovatno kako bi izbjegao značajniji angažman NATO snaga u našoj zemlji.

Ovakvim pristupom u uzavreloj atmosferi u Bosni i Hercegovini Platzer je potvrdio stanovišta analitičara koji upozoravaju da bi EUFOR uskoro mogao biti “dio problema, a ne rješenja za BiH”.

Na radost medija pod Dodikovom kontrolom (ali i nekih u Hercegovini) Platzer je povodom Dodikove prijetnje da će raspustiti zajedničku vojsku i “stvoriti zasebnu vojsku RS-a” kazao da “zajednička vojska i nije utemeljena u Daytonskom mirovnom sporazumu”.

“U vrijeme Daytonskog sporazuma imali smo tri vojske ovisno o etničkim skupinama nakon čega je stvorena zajednička vojska”, naveo je komandant EUFOR-a.

Uprkos prijetnjama Dodika čak i NATO-u, Platzer ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u BiH”, što i otvoreno kaže, te odbacuje mogućnost prebacivanja vojnih trupa u Brčko distrikt, “mjesto koje dijeli RS na dva dijela”.

Takav potez, pojašnjava Der Standard, sugerirali su neki analitičari “kako bi Dodika odvratili od daljnjih radnji”.

“Opća bezbjednosna situacija u zemlji je stabilna, a slanje dodatnih trupa u Brčko prije bi dovelo do eskalacije nego do deeskalacije političkih prilika”, tvrdi Platzer u ovom intervjuu.

Dok austrijski list upozorava da “nacionalisti poput Dodika slijede iste ratne ciljeve kao i devedesetih, a to je odcjepljenje RS”, Platzer manirom nizozemskog pukovnika Thomasa Karremansa, bivšeg zapovjednik neizozemskih UN trupa u Srebrenici dodatno relativizira stvar, pa veli da ne vidi nikakav problem s nabavkom dugih cijevi i vježbama MUP-a RS-a poput one na Jahorini!?

“Vrsta opreme koju koristi policija u RS odgovara međunarodnim standardima. I u Austriji imamo duge cijevi”, rekao je.

Dodikovi mediji već dva dana slave Platzera.

“Stav komandanta vojne misije EUFOR-a, austrijskog generala o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstavlja jedan realan i veoma uravnotežen pogled na trenutno stanje u BiH, a koji umnogome odudara od onoga kako ga pokušavaju prikazati bošnjački političari u posljednje vrijeme”, veli oduševljeni profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Radomir Lukić.

“Platzer spalio sarajevske iluzije”, kliče ‘Glas Srpske’.

Međutim, kako u politici, diplomatiji i međunarodnim odnosima sve ima svoj kontekst i uzrok, tako je i s izjavama austrijskog generala.

Ko je Platzer? Ovaj 58- godišnjak školovao se na Terezijanskoj vojnoj akademiji, a završio je i general-štabni kurs na Akademiji nacionalne odbrane u Beču. Radio je u Kabinetu ministara i u Zapovjedništvu Kopnene vojske.

Međutim, stvari postaju jasnije kada se zna da je Platzer po svemu sudeći debelo povezan sa austrijskom krajnje radikalnom desničarskom strankom FPÖ, čiji je upravo Milorad Dodik stari saveznik!!!

Naime, još 2015. godine Dodik je prihvatio poziv FPÖ-a i posjetio je Beč. Tamo se sastao sa bivšim vicekancelarom i predsjednikom Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Stracheom.

Oni su još tada, prije šest godina, kritizirali rad austrijskog diplomate i bivšeg šefa OHR-a Valentina Inzka, kojeg danas upravo Dodik i njegovi optužuju za eskalaciju krize u Bosni jer je zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Takav potez Inzka je bio, prije svega, civilizacijski čin.

Dvije godine kasnije, u septembru 2017. godine, Strache izjavljuje:

“Dosta je umjetnih država, BiH je nametnuta Srbima poput luđačke košulje!”.

Zaimljivo, iste godine general-major Alexander Platzer je pregovarao vladin program, predložen od strane FPÖ-a, u području nacionalne odbrane.

Na koncu, u proljeće 2019. godine Platzer je bio jedan od trojice generala koje je imenovao bivši ministar obrane Mario Kunasek (opet iz FPÖ-a), ali je njegovog imenovanje, indikativno, osporio i blokirao savezni predsjednik Alexander Van der Bellen (bivši član Socialdemokratske radničke stranke Austrije)!

Ovu epizodu s odbijanjem potvrđuje i Der Standard u svojem tekstu.

Također, u proljeće 2019. godine tadašnji kontroverzni Strache podnosi ostavku nakon objave tajno snimljenog video snimka (Afera “Ibiza”) na kojem navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.

Kao što vidimo, Platzerove veze s vlastima i napredovanje u karijeri u direktnoj je vezi s rastom utjecaja desničarskog FPÖ u Austriji.

Iznenadna ostavka Strachea vjerovatno je razlog zašto problem Platzera s demokratsim austrijskim predsjednikom nije “riješen”.

Međutim, iskrsla je nova, odlična prilika. Nakon što ga je odbio i austrijski predsjednik, Alexander Platzer je u januaru ove godine stupio na dužnost komandanta EUFOR-a u Sarajevu. Zanimljivo, nekako u isto vrijeme  počinje eskalacija Dodikove politike!

U poslovima politike, vojske i sigurnosti obično su rijetke slučajnosti, zar ne?

Kako god, zabinjavajuće je vidjeti da Platzer, zapovjednik EUFOR-a, suočen sa agresivnošću Dodikovog nacionalizma, staje na njegovu stranu.

Ne sanjajte snove da će Zapad doći i spasiti vas“, govorio je osorni lord Owen.

Platzer, iako s iskustvom devedesetih, odbija vidjeti kamo vode prijeteći potezi Dodika i njegove politike sada podržani od Moskve i, na kraju, nesankcionirani od Zapada. Sada znamo i zašto…

Naslovna fotografija: Platzer i Dodik na sastanku u Lukavici – sredina oktobra.

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous "Stare strategije iza novih maskiranja – Sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi"
Next Promocija knjige „Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije“

You might also like

NAŠI DANI

Pismo Blinkena potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas Feni da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena Predsjedništvu BiH potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj i najveći zagovornik

NAŠI DANI

Travnička Mješovita srednja škola u novoj školskoj godini u novoj zgradi

Oko devet stotina učenika travničke Mješovite srednje škole, koja je nakon povrata zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji podstanar, u novoj bi školskoj godini konačno moglo ući u svoju školu. Naime, radovi na

NAŠI DANI

Egipatska firma zarađuje 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi

Kompanija u vlasništvu utjecajnog egipatskog biznismena i saveznika predsjednika Abdela Fataha el-Sisija zarađuje oko 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi , otkriva Middle East Eye. Hala Consulting and Tourism