Komemoracija Jovanu Divjaku: ‘Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom’  – napisao je u oproštajnom pismu

Komemoracija Jovanu Divjaku: ‘Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom’ – napisao je u oproštajnom pismu

Umro je čovjek koji je spašavao naše duše, general koji je vikao: “Ne pucaj”, poručeno je na komemoraciji održanoj povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja AA.

“Umro je čovjek koji je spašavao naše duše, Schindler našeg doba, prijatelj svih ljudi, dosljedan, hrabar, ponosan, general koji je vikao: ‘Ne pucaj’. Bez kompleksa, a volio je… I kada su ga omalovažavali i ponižavali, hodao je uzdignute glave, i po linijama obilazeći svoje borce”, poručeno je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Divjakov unuk Gregor pročitao je njegovo pismo koje je napisao za života, kada je saznao da je bolestan. Oproštajno pismo posvetio je mnogima.

“Prisustvovao sam na stotinama dženaza i sahrana gdje su odabrane osobe najljepše govorili o pokojnicima. O pokojniku sve najljepše, kakav je običaj u narodu. Mislim da je prirodno da ja, Jovan Divjak, govorim o sebi, a pročitat će neki od mojih bliskih prijatelja koji budu kuražni da bez ijedne suze emotivno pročitaju. Na sahranama i dženaza obraćanje je počinjalo sa ‘bio je dobar čovjek’. Eh kakav sam bio, to vi ovdje prisutni znate. I ovakav i onakav, ali siguran sam da sam bio moralan i pošten čovjek u najljepšem smislu riječi. Naravno i skroman”, napisao je general Divjak.

Kako je kazao, dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

“Izvinjavam se ako sam nekoga, nikada sa namjerom, povrijedio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu, trenutak, nego sam sklopio oči. Pustite i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom”, napisao je u pismu.

Divjak je odmah nakon rata skinuo uniformu, sklonio činove i preostalih 27 godina posvetio djeci bez roditelja.

Edin Bećarević, zamjenik izvršnog direktora Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, oprostio se od svog komandanta.

“Jovana sam poznavao skoro 30 godina. To je bio odnos otac – sin. Jovan je imao običaj reći da je mudrost u knjigama, pa je čitao, pisao… Do posljednjeg atoma snage dolazio je na posao, pio kafu s nama, ispitivao o projektima, pratio, odgovarao, kritikovao. Ovaj grad danas ispraća velikog čovjeka, patriotu i borca za prave vrijednosti. Odlaze veliki, a Jovan je među nama bio najveći. Udruženje je ostavio na jakim temeljima za koje se obavezujemo da ćemo i očuvati. Promovisat ćemo prave ljudske vrijednosti, na kojim ga je i Jovan osnovao”, poručio je Bećarević.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, bh. reditelji Danis Tanović i Dino Mustafić.

Jovan Divjak nije propuštao nijednu premijeru u sarajevskim pozorištima.

Tanović je kazao da je Divjaka upoznao na Trebeviću, u rovu, na liniji odbrane grada.

“Izgledao je kao neki filmski junak, zgodan, uredan, nasmijan, hrabar…Njemu je bilo čudno da vidi vojnika s kamerom, a meni da vidim generala koji obilazi prvu liniju fronta”, prisjetio se Tanović.

Podsjetio je da je general koji je govorio “ne pucaj” umjesto “ubij” ušao u naša srca i zauvijek se smjestio u njima.

“Za svakog je imao vremena, sa svima bi se upitao, zanimalo ga je sve, kako smo i šta nam treba”, pojasnio je Tanović.

Tanović je kazao da je Divjak pomogao u školovanju 7.000 djece i mladih, 7.000 stipendija, 7.000 djece kojim je pomogao da postanu obrazovani ljudi.

Glumica Minka Muftić kazala je da je u ovom trenutku teško i bolno govoriti o Jovi.

“Jovana sam upoznala u ratu i od tada smo imali mnogo susreta, razgovora. U vrijeme rata, poznanstvo s njim učinilo je da i taj period bude lakši. Obilazio je ljude, tješio i bodrio sve koje je susretao. U razgovoru s njim, ljudi su nadilazili strah, bol i postajali optimisti, kakav je i bio i on sam. Njegova toplina kojom je zračio, ulivala je nadu da se prebrodi i najgore. U svemu tome, on je bio dostojanstven i imao pravu riječ u svakom trenutku”, rekla je Muftić navodeći da je general Divjak “umjesto mržnje odabrao ljubav“.

Mustafić se prisjetio da je Divjaka, kao i većina Sarajlija, upoznao ratne 1992. godine. Zajedno su provodili mnogo vremena.

“Bio je uvijek podrška svojim suborcima i građanima. Tako je sa nama ostao i život proveo general Divjak pola stoljeća, pokazajući da svi ne mogu biti isti, da je svako generalizovanje glupost, a podjela na ‘mi, moj i njihov narod’, historijski netačna i falsifikat. Njegovo nošenje bosanske uniforme je moralna i intelektualna lekcija svima onima koji ne pristaju priznati da samo postoje dobri i loši ljudi, a ne dobri i loši narodi”, rekao je Mustafić.

Na području Kantona Sarajevo (KS) danas je Dan žalosti povodom smrti Jovana Divjaka.

General Divjak bit će sahranjen danas na Gradskom groblju Bare.

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je 8. aprila u Sarajevu u 85. godini.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. godine osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi BiH koje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.

Previous Uskoro direktni letovi iz Chicaga za Sarajevo
Next Ratni veterani bosanske armije jasno poručili EU: Mirno nećemo čekati na vašu reakciju i nove genocide!

You might also like

NAŠI DANI

Optužnica za ubistvo zatvorenika iz logora Omarska i civila

Tužaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin na području Bosanske Krupe. Optuženi se terete za ubistvo 44 zatvorenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u

NAŠI DANI

Park Hastahana od danas nosi ime Nijaza Durakovića

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog odluke da park “Marijin dvor – Crni vrh”, poznatiji kao Hastahana od sada nosi ime profesora doktora Nijaza Durakovića. Također,

NAŠI DANI

Komšić čestitao Dan Armije RBiH: Nema sumnje u spremnost da se borimo za Bosnu i Hercegovinu

Armija Republike Bosne i Hercegovine i MUP Republike Bosne i Hercegovine kao jedine legalne i legitimne vojne i policijske formacije koje su branile nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Bosne