Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Još tri objekta nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Još tri objekta nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je zgradu Mehmedbega Fadilpašića u Sarajevu, džamiju Dživar u Trebinju i Jalsku džamiju sa haremom u Tuzli nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević odluku o proglašenju nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine donijeli su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu.

Nacionalnim spomenikom proglašena je Historijska građevina – Stambena zgrada u ulici Franjevačka br. 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu, općina Stari Grad.

Također je i Historijska građevina – džamija Dživar u Donjem Čičevu kod Trebinja, grad Trebinje proglašena nacionalnim spomenikom BiH, ali i Graditeljska cjelina – Jalska (Mehmed-agina ili Kizler, djevojačka, Hafiz-hanumina) džamija sa haremom u Tuzli, grad Tuzla.

Previous Izložba 'Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele'
Next U Kotor Varošu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BAŠTINA

Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

U Čapljini je izvršena primopredaja radova vezanih za  hitne konzervatorsko-restauratorske mjere sanacije na Starom mostu u Klepcima na rijeci Bregavi. Primopredaji su prisustvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante

NAŠI DANI

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim

BAŠTINA