Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Još tri objekta nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Još tri objekta nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je zgradu Mehmedbega Fadilpašića u Sarajevu, džamiju Dživar u Trebinju i Jalsku džamiju sa haremom u Tuzli nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević odluku o proglašenju nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine donijeli su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu.

Nacionalnim spomenikom proglašena je Historijska građevina – Stambena zgrada u ulici Franjevačka br. 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu, općina Stari Grad.

Također je i Historijska građevina – džamija Dživar u Donjem Čičevu kod Trebinja, grad Trebinje proglašena nacionalnim spomenikom BiH, ali i Graditeljska cjelina – Jalska (Mehmed-agina ili Kizler, djevojačka, Hafiz-hanumina) džamija sa haremom u Tuzli, grad Tuzla.

Previous Izložba 'Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele'
Next U Kotor Varošu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

HISTORIJA

Naučni skup u Zenici o temi ‘Šta je nama Kulin ban’

Okruglim stolom na temu “Šta je nama Kulin ban”, koji je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, Forum građana Zenice i s aspekta nauke dao je svoj doprinos obilježavanju 830.

BAŠTINA

Kako je Dejan došao do arhive reisa Čauševića?

Bila je kod reisovog sina dr. Halida Čauševića, nakon čije smrti stan je bio opljačkan, arhiva nestala i, činilo se, izgubljena zauvijek… Ali nije Protekle sedmice 33-godišnji Zeničanin Dejan Spaić

KULTURA I UMJETNOST

Tradicionalni i historijski motivi sve prisutniji na domaćim proizvodima

  Tradicija predstavlja jedan od glavnih temelja opstanka jedne zajednice kao kolektiva. Bogatstvo i važnost bosanskohercegovačke tradicije, njenih kulturnih, historijskih i društvenih vrijednosti prepoznali su mnogi ovdašnji umjetnici. Danas ih