Komšić: Bosanska strana uzalud pružila ruku. Dodik galamom pokušava sakriti strah

Komšić: Bosanska strana uzalud pružila ruku. Dodik galamom pokušava sakriti strah

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da je današnji govor Milorada Dodika u Beogradu dokaz da je konačni cilj takve politike razbijanje države Bosne i Hercegovine i stvaranje tzv. Velike Srbije.

Istakao je kako, nažalost, takve riječi nisu naišle na bilo kakvu osudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nego na prešutno odobravanje.  

– Nama već odavno ništa ne znače fraze koje gospodin Vučić izgovara tim prilikama, poput fraza o poštivanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik puše za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on spominje i kojim želi krenuti je put sukoba. Bilo bi dobro kada bi gospodin Vučić, koji često govori da je najvažnije sačuvati mir, konačno kazao ko taj mir ugrožava. Ugrožava li ga Dodik ovakvom politikom ili to Vučić tek sebe obuzdava od srljanja u sukob – rekao je Komšić, koji se danas nalazi u zvaničnoj posjeti Vatikanu.

Dodao je kako je jasno ko ga ne ugrožava i da je to bosanska strana, koja je i nakon svega, agresije i genocida, pružila ruku, ali, izgleda, uzalud.

– Uzalud, jer je pružamo istim onim politikama u Srbiji koje su nas htjele doći, ne te ruke, nego glave i glava svih nas koji volimo ovu državu i ne želimo niti tražimo ništa više osim toga da se u nju konačno prestane zadirati. Što se tiče samog Dodika, nakon što je raportirao Vučiću i sebe doveo na nivo Andrije Mandića, ponovo je uspio izreći dvije kontradiktorne tvrdnje u istoj rečenici, da hoće i mir i rasturanje države. Nešto od to dvoje mora odabrati, premda mi znamo šta on hoće – rekao je Komšić.

On je rekao kako je jasno da je strah od vlastitih poteza učinio svoje i sada (Dodik) galamom pokušava sakriti strah od izjava na koje ga niko nije tjerao i kojima nikog nije naročito impresionirao, osim, možda, Vučića.

– Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtit ćemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumijevanje – rekao je Komšić. 

Previous Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu
Next Pezer prvak Balkana, treći put uzastopno!

You might also like

SANDŽAK

Profesoricu u Novom Pazaru priveli i ispitivali zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka

Profesorica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je danas, jer je 1. septembra povodom početka nove školske godine umjesto himne Srbije “Bože pravde” u

NAŠI DANI

Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom

Novoimenovani visoki predstavnik Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod

NAŠI DANI

Mlade snage: Granična policija Bosne i Hercegovine dobila 100 novih policajaca

  Nakon sedam mjeseci intenzivnoga rada i temeljne policijske obuke prvog nivoa danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova stotinu kadeta Granične policije (GP) Bosne