Komšić: Dodik izvršava dogovorene planove sa Rusijom, a to je destabilizacija BiH

Komšić: Dodik izvršava dogovorene planove sa Rusijom, a to je destabilizacija BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom, čiji je cilj destabilizacija BiH.

Tvrdi da je sada jasno o čemu je Dodik razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, a to je pokušaj da BiH zauzme “neku” poziciju u kojoj se neće svrstati na stranu cijelog demokratskog i slobodoumnog svijeta, već onu koja odgovara Rusiji.

– Šta god Dodik pričao i bilo koga da je vrijeđao, jasno je da postoji plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u njegovu realizaciju na osnovu dogovora i razgovora koje je imao s Lavrovom – istakao je Komšić.

Pojasnio je da je za danas bila zakazana sjednica Predsjedništva BiH, sa obimnim dnevnim redom, ali da su bile predložene određene izmjene. Kako je istakao, on je predložio izmjene koje su bile više tehničke naravi, među kojima je da se na dnevni red stavi sporazum o saradnju Tužilaštva BiH i Rusije, jer su i ranije raspravljali o tome. Naglasio je da su taj prijedlog usvojili jednoglasno.

– Dodik je predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, a kao drugu tačku raspravu o situaciji u Ukrajini, ali bez prijedloga, bilo kakvih zaključaka ili bilo kakvog materijala. Dodik je glasao “za”, dok smo Džaferović i ja bili “protiv”. To je bio razlog da Dodik održi govor u kojem je, ne znam da li s namjerom ili ne, iznio neke političke stavove za koje je mislim da uopšte ne stoje – pojasnio je Komšić.

Ukoliko Dodik smatra da je nešto neustavno u BiH, dodao je Komšić, treba da se obrati Ustavnom sudu BiH.

– To je ta institucija, jedina u BiH, koja može utvrditi da li je nešto ustavno ili ne. Dodik je pozivao na raspravu o Ukrajini, pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je apsolutno neprihvatljivo. Ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu tih činjenica. To je bio završni govor Dodika prije nego što je napustio sjednicu Predsjedništva – zaključio je Komšić.

Izvor: Fena
Previous Uposlenici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu s mirnog okupljanja poslali poruke podrške Ukrajini
Next „Dvostruka igra političkog kameleona Vučića“

You might also like

NAŠI DANI

Tanji Fajon uručena Zlatna medalja Bošnjačkog instituta (Video)

 Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon danas je u Sarajevu uručeno priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića za 2022. godinu, koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za

NAŠI DANI

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 469. generaciju maturanata

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 469. generacija maturanata i 37. generacija maturantica medrese koja se smatra jednom od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u Evropi, javlja AA. U

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pobjedonosne bitke “Munja 93“

Danas je navršeno dvadeset i devet godina otkako se desila ratna operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo