Komšić na Igmanu: Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju svoju prošlost, sadašnjost i imat će i budućnost

Komšić na Igmanu: Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju svoju prošlost, sadašnjost i imat će i budućnost

Naše mlade generacije ne nose teret prošlosti koji mi nosimo. I pored zla, koje nam se desilo, ne trebamo ih učiti da mrze ali isto tako moramo im reći istinu o onome što se dogodilo tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na Velikom Polju na Igmanu gdje je danas obilježena manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019.” – javlja AA.

Komšić na Igmanu: Prisjećamo se herojskih vremena, rat je danas tih, podmukao, bezobziran

“Danas na ovom mjestu, mjestu koje je bilo ključno za odbranu Sarajeva i cijele naše domovine, sjećamo se onih nadljudskih napora, onih koji su srcem i dušom išli u borbu i ginuli za slobodu Bosne i Hercegovine. Danas se prisjećamo herojskih vremena. Ova teritorija bila je ključna za odbranu Sarajeva, a svi dobro znamo šta bi se dogodilo da je došlo do pada Igmana i pitanje je kakav bi to bio rat i kako bi bio završen”, pojasnio je Komšić.

Podvukao je da zahvaljujući hrabrim ljudima, Igman je odbranjen, odbranjeno je Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

“Dušmani nisu uspjeli da ubiju do tada već ranjeno srce ove države. Znali da onaj ko ima Sarajevo, ima i Bosnu i Hercegovinu. No, nisu uspjeli u svim namjerama. Oni, koji nisu danas sa nama, koji su žrtvovali svoje živote, dali najvrednije što imaju, spriječili su ih u tome”, istakao je Komšić.

To je nešto, nastavio je, što nikada mi, kao ljudi, kao generacija, ne smijemo zaboraviti.

“Zbog toga treba govoriti istinu o onome što se događalo u Bosni i Hercegovini. Mi smo branili ono što zaista jesu civilizacijske vrijednosti. A svi drugi su, neka to shvati kako god ko hoće, te vrijednosti odbacili, pogazili ali o tome će historija dati svoj sud. Zato im s ovog mjesta poručujemo da nam ne prijete. Odbranili smo ovu državu skoro goloruki, dok je u njihovim rukama bilo ono što se 50 godina u vojnoj industriji pravilo i gradilo”, pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju svoju prošlost, sadašnjost i imat će i budućnost.

“Budućnost bez lažnih kompromisa, bez podjela, lažnih politika i onih koji otvoreno rade protiv BiH i svih njenih građana. Naše mlade generacije ne nose teret prošlosti koji mi nosimo. I pored zla, koje nam se desilo, ne trebamo ih učiti da mrze ali isto tako moramo im reći istinu o onome što se dogodilo tokom proteklog rata u BiH. Istinu koju je potvrdio čitav svijet, koji je svjedočio strahotama koje su zadesile BiH”, rekao je Komšić danas na Igmanu.

Ne smijemo dopustiti, naglasio je, da se ponovo živi s uvjerenjem da je naša sudbina u rukama drugih.

“Ne, naša sudbina zavisi samo od nas i pouka koje smo izvukli iz prošlosti. Zato pozivam one koji pokušavaju da krivotvore tu istinu, nemojte to raditi zbog ovih mladih ljudi kojima smo dužni osigurati mirnu i bezbjednu budućnost. Nemojte da vodimo međusobne bitke kad smo već dobili jednu koju uopće nismo ni tražili.

To što danas ne grme topovi, to što danas ne čujemo škripu gusjenica tenkova, ne znači da se ne vodi rat protiv Bosne i Hercegovine. Taj rat je danas tih, podmukao, bezobziran”, pojasnio je Komšić. Kako je kazao, ne postoji danas ništa što može nadoknaditi izgubljene živote.

Izvor: Agencije

Previous Mlada Martina sa zadovoljstvom trenira bika Perana (Video)
Next 3D fotorealističan prikaz Bosanskog paviljona sa svjetske izložbe u Parizu 1900. godine

You might also like

NAŠI DANI

Sjednica Generalne skupštine UN-a: Džaferović se susreo sa Scholzom i Trudeauom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvuje na svečanom otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, javlja AA. Uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a susreo se sa njemačkim kancelarom

NAŠI DANI

Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa Schmidtovim odlukama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, i Zakona

NAŠI DANI

Izetbegović na HRT-u: Priče o ‘trećem entitetu’ besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva“. Ove godine navršava se osam godina otkako Izetbegović obnaša dužnost u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U sljedećem izbornom