Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su „ očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

“Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s Bosnom i Hercegovinom? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova Bosne i Hercegovine i Kosova”, naveo je Komšić.

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica

Upitao je i jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji, i ukupnim regionalnim odnosima, prenosi Fena.

“Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedinci iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i što to prije razumiju i prihvate, bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće ‘šta ako’ i ‘kako ne može u slučaju Bosne i Hercegovine’ neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.”

“Mi se u Vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Komšić u današnjem reagovanju, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous Vješti spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika - Namještaj Zanat iz Konjica
Next Pismo fra Antuna Kneževića pisano 1885. austrougarskim upraviteljima Bosne

You might also like

NAŠI DANI

Javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu ostaje otvoren do 24. aprila

 Javni oglas za prijem 500 kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u početnom činu – vojnik ostaje otvoren do 24. aprila, potvrđeno je

NAŠI DANI

Ahed Tamimi – simbol palestinskog otpora okupaciji, puštena iz izraelskog zatvora

  Mlada Palestinka koja je osam mjeseci bila u zatvoru jer je ošamarila dva izraelska vojnika, danas je oslobođena. Portparolka izraelskog zatvora rekla je Frans presu da su 17-godišnju Ahed

NAŠI DANI

Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Polaganjem cvijeća na bistu Emerika Bluma ispred poslovne zgrade Energoinvest u Sarajevu uposlenici ovog preduzeća obilježili su 33 godine od smrti utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.