Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su „ očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

“Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s Bosnom i Hercegovinom? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova Bosne i Hercegovine i Kosova”, naveo je Komšić.

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica

Upitao je i jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji, i ukupnim regionalnim odnosima, prenosi Fena.

“Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedinci iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i što to prije razumiju i prihvate, bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće ‘šta ako’ i ‘kako ne može u slučaju Bosne i Hercegovine’ neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.”

“Mi se u Vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Komšić u današnjem reagovanju, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous Vješti spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika - Namještaj Zanat iz Konjica
Next Pismo fra Antuna Kneževića pisano 1885. austrougarskim upraviteljima Bosne

You might also like

NAŠI DANI

Državni sekretar SAD-a: Stojimo sa porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije i onima koji neumorno traže pravdu u njihovo ime

Poruka na 26. godišnjici genocida u Srebrenici Ministarstva vanjskih poslova SAD-a -Danas se navršava 26 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod pridružio se narodu Bosne i Hercegovine u dostojanstvenom

NAŠI DANI

Na Manjači prezentovani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

U prisutnosti visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, u utorak, 16. novembra 2021. godine, javnosti je predstavljen

NAŠI DANI

Vlada FBiH: 60 miliona obrtnicima, 20 mil. od BH Telekoma za cestu Šićki Brod – Đurdevik, 5 mil. Aerodromu Bihać

Na 296. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izdvojeno je 60 MILIONA KM POMOĆI ZA 24.766 OBRTA I OSTALIH SAMOSTALNIH DJELATNOSTI U FBiH. Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u