Komšić povodom Dana OSBiH: Građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine

Komšić povodom Dana OSBiH: Građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine

 

Poštovani vojnici, podoficiru, oficiri, generali, uvaženi zvaničnici i gosti! Bosna i Hercegovina je jedna ponosna zemlja, koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju uvijek njegovala i nužni aspekt odbrane svoga teritorijalnog integriteta, kako bi i na taj način pokazala i dokazala postojanje svoga suvereniteta. Oružane snage BiH su još jedan izraz državnosti Bosne i Hercegovine, državnosti čiju godišnjicu obilježavamo ovih dana.

Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zadatak je svih zemalja, koje se svaka na svoj način organizuju u sistem odbrane u čemu neizostavnu ulogu imaju oružane snage. To svakako nije agresivna uloga, već je ona po svojoj definiciji odbrambena i služi onome što joj je temeljni zadatak – odbraniti u svakome trenutku teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, svi građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje su formirane sa tim nimalo jednostavnim zadatkom, ali sa vrlo jasnom i odlučnim namjerom.

Osim ovoga, nimalo laganog zadatka, Oružane snage Bosne i Hercegovine iskazale su spremnost za učešće u akcijama i aktivnostima, onda kada naše građane pogode velike nevolje, kao što su elementarne nepogode, gdje ste, evo, skoro svake godine, imali priliku da kroz svoj angažman spasavate živote naših sugrađana i njihovu imovinu.

Želim odati priznanje pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za uspješno učešće u međunarodnim misijama i vježbama, posebno za učešće u vježbama u saradnji sa NATO snagama, kao i čestitati na prijemu u sastav Oružanih snaga BiH šest stotina novih mladih vojnika, te izraziti nadu da ćemo u sljedećem periodu stvoriti bolje uslove za njihov rad.

Jedan od važnijih aspekata Oružanih snaga BiH je i onaj dio koji se tiče članstva Bosne i Hercegovine u NATO savezu, tako što moramo ispuniti pet uslova iz MAP programa, gdje smo kao država Bosna i Hercegovina veoma blizu njegove aktivacije. Iako smo dosta posla uradili na ispunjenju uslova iz MAP-a, još nam nedostaje konačno ispunjenje tog petog uslova ili dodatnog uslova koji se tiče knjiženja perspektivne vojne imovine na državne institucije. To svakako ne zavisi od vas, već od aktuelne politike, ali uvjeren sam da i ovaj teški zadatak polako privodimo kraju, unatoč političkim opstrukcijama usmjerenim ka slabljenju Oružanih snaga i odbrambenog sektora BiH uopće.

Zato je potrebno prije svega snažno raditi na modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na mobilnosti i sposobnosti ispunjenja osnovnih zadataka, ali i pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama. Nastavak knjiženja vojne imovine i ispunjavanje uslova za MAP, kao što sam već rekao, moraju biti u vrhu prioriteta.  Također, u narednom periodu potrebno se snažno zalagati za podizanje stepena interoperabilnosti sa vojskama članicama NATO saveza, kao i za povećanje budžeta za Oružane snage BiH, te obučavanje dodatnog kadra unutar njihove strukture. Oružane snage BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države nego i podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama. Stoga je potrebno nastaviti davati podršku našim saveznicima u mirovnim misijama NATO-a i pokazati da ćemo nastaviti stajati, rame uz rame, sa onima sa kojima želimo da dijelimo budućnost.

Još jednom, svim pripadnicima OSBiH, želim sretan ovaj dan i godišnjicu!

Hvala!

Previous Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice
Next Bosanska firma Euro-asfalt gradi autoputeve u EU

You might also like

NAŠI DANI

Isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i hrana na putu za USK

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) uputio je u utorak određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja u Unsko-sanskom kantonu koja su pogođena poplavama u protekla dva dana. “Prema potrebama

NAŠI DANI

Hifa Oil: Uposleni su naš najveći resurs, ostajemo jasno opredijeljeni njihovom zadržavanju!

Ovih dana mogu se čuti razne informacije kada su upitanju otkazi radnicima koji su neminovno uslijedili izazvani pandemijom. Veliki je broj onih koji strahuju za svoj posao. Svakodnevno kontaktiramo privrednike

NAŠI DANI

Bosanski Petrovac: Muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

Akcija čišćenja zapuštenog katoličkog groblja u Bosanskom Petrovcu održana je jučer, a na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac i na poticaj građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti. U akciji je