Komšić povodom Dana OSBiH: Građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine

Komšić povodom Dana OSBiH: Građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine

 

Poštovani vojnici, podoficiru, oficiri, generali, uvaženi zvaničnici i gosti! Bosna i Hercegovina je jedna ponosna zemlja, koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju uvijek njegovala i nužni aspekt odbrane svoga teritorijalnog integriteta, kako bi i na taj način pokazala i dokazala postojanje svoga suvereniteta. Oružane snage BiH su još jedan izraz državnosti Bosne i Hercegovine, državnosti čiju godišnjicu obilježavamo ovih dana.

Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zadatak je svih zemalja, koje se svaka na svoj način organizuju u sistem odbrane u čemu neizostavnu ulogu imaju oružane snage. To svakako nije agresivna uloga, već je ona po svojoj definiciji odbrambena i služi onome što joj je temeljni zadatak – odbraniti u svakome trenutku teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, svi građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje su formirane sa tim nimalo jednostavnim zadatkom, ali sa vrlo jasnom i odlučnim namjerom.

Osim ovoga, nimalo laganog zadatka, Oružane snage Bosne i Hercegovine iskazale su spremnost za učešće u akcijama i aktivnostima, onda kada naše građane pogode velike nevolje, kao što su elementarne nepogode, gdje ste, evo, skoro svake godine, imali priliku da kroz svoj angažman spasavate živote naših sugrađana i njihovu imovinu.

Želim odati priznanje pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za uspješno učešće u međunarodnim misijama i vježbama, posebno za učešće u vježbama u saradnji sa NATO snagama, kao i čestitati na prijemu u sastav Oružanih snaga BiH šest stotina novih mladih vojnika, te izraziti nadu da ćemo u sljedećem periodu stvoriti bolje uslove za njihov rad.

Jedan od važnijih aspekata Oružanih snaga BiH je i onaj dio koji se tiče članstva Bosne i Hercegovine u NATO savezu, tako što moramo ispuniti pet uslova iz MAP programa, gdje smo kao država Bosna i Hercegovina veoma blizu njegove aktivacije. Iako smo dosta posla uradili na ispunjenju uslova iz MAP-a, još nam nedostaje konačno ispunjenje tog petog uslova ili dodatnog uslova koji se tiče knjiženja perspektivne vojne imovine na državne institucije. To svakako ne zavisi od vas, već od aktuelne politike, ali uvjeren sam da i ovaj teški zadatak polako privodimo kraju, unatoč političkim opstrukcijama usmjerenim ka slabljenju Oružanih snaga i odbrambenog sektora BiH uopće.

Zato je potrebno prije svega snažno raditi na modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na mobilnosti i sposobnosti ispunjenja osnovnih zadataka, ali i pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama. Nastavak knjiženja vojne imovine i ispunjavanje uslova za MAP, kao što sam već rekao, moraju biti u vrhu prioriteta.  Također, u narednom periodu potrebno se snažno zalagati za podizanje stepena interoperabilnosti sa vojskama članicama NATO saveza, kao i za povećanje budžeta za Oružane snage BiH, te obučavanje dodatnog kadra unutar njihove strukture. Oružane snage BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države nego i podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama. Stoga je potrebno nastaviti davati podršku našim saveznicima u mirovnim misijama NATO-a i pokazati da ćemo nastaviti stajati, rame uz rame, sa onima sa kojima želimo da dijelimo budućnost.

Još jednom, svim pripadnicima OSBiH, želim sretan ovaj dan i godišnjicu!

Hvala!

Previous Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice
Next Bosanska firma Euro-asfalt gradi autoputeve u EU

You might also like

NAŠI DANI

Općina Stari Grad organizovala priredbu uz podjelu poklona za štićenike Zavoda Pazarić

Štićenici Zavoda Pazarić uživali su danas u novogodišnjoj priredbi koju su za njih pripremili učenici osnovnih škola iz Starog Grada. Pored toga, uručeni su im brojni pokloni koje su pripremili

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica raspuštanja logora Heliodrom: Rektor Tomić nije dozvolio pristup zgradi nekadašnjeg logora

Bivši logoraši okupljeni u Udruženje logoraša Mostar obilježili su 28. godišnjicu raspuštanja logora takozvane ”Herceg-Bosne” na lokalitetu Heliodorom. Bez obzira na želju da danas cvijeće polože pored same zgrade nekadašnjeg

NAŠI DANI

“Slobodarski dani viteškog grada Bužima- 2020”

Jubilarna dvadeset i peta manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” svečano je otvorena sinoć na Turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade. Niti prolom oblaka nije spriječio značajan