Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije

Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka, kazao je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarišući najavu Dodika da će pitanja državne imovine i VSTV-a staviti na dnevni red NSRS, javlja AA.

“Skretanje političkog fokusa na razgovore o izbornom zakonu u Neumu, pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti. Naprosto je bizarno kalkulisati sa ograničenim izmjenama ustava i izbornog zakona dok kompletna vlast u drugom entitetu ruši ustavni poredak, a ako se ovako nastavi i sa Oružanim snagama BiH, te ako izostane odgovor institucija to će značiti kraj države kakvu sada poznajemo i uvod u događaje koje niko normalan ne priželjkuje, ali će to biti jedini način da se kidnapovanje institucija i antidejtonsko formiranje parainstitucija zaustavi”, rekao je Komšić.

Komšić je uputio jasan poziv nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

“Pozivam Tužilaštvo BiH da konačno reaguje i zaustavi udar na institucije, kao i probosanske predstavnike u institucijama na razgovore i konsultacije vezane za institucionalni odgovor na separatističke aktivnosti”, rekao je Komšić.

A dok se vode pregovori u Neumu, Visoki predstavnik poručuje da će biti izbora – sa ili bez novog izbornog zakona.

Visoki predstavnik Christian Schmidt: Izbori u BiH će biti održani na jesen 2022. godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt poziva sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

„Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih. Istovremeno, želim da naglasim: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije,“ rekao je visoki predstavnik.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Ne, nije nas otišlo stotine hiljada! U FBiH u 5 godina broj stanovnika manji za 20-ak hiljada
Next Najbolji poslovni potez 2021: Tešanj lider među opštinama

You might also like

NAŠI DANI

Memorijalni marš: U Gračanici se sjećaju presudne bitke za odbranu grada

U povodu obilježavanja 25. maja – Dana odbrane općine Gračanica, Sportski savez općine Gračanica u saradnji s Općinom i srednjim školama danas je organizovao MEMORIJALNI MARŠ ZEČEV GAJ 2017., na mjesto gdje

NAŠI DANI

41 stepen Celzijusa – Mostar je danas u podne bio najtopliji grad u regionu

Sa izmjerenih 41 stepen Celzijusa Mostar je danas u podne bio najtopliji grad u regionu. Istovremeno, glavni grad Crne Gore, sa 40 stepeni Celzijusa bio je najtopliji glavni grad u

NAŠI DANI

U Sarajevu u 77. godini preminuo profesor Enes Duraković

Enes Duraković, jedan od najznačajnijih historičara bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, preminuo je u 77. godini života. Vijest da je Duraković preminuo, na Facebooku je potvrdio Esad Džudžo, osnivač i direktor