Komšić u Sloveniji: Konstitutivnosti iz SSSR, Bosna i Hercegovina može bez nje

Komšić u Sloveniji: Konstitutivnosti iz SSSR, Bosna i Hercegovina može bez nje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kako je BiH moguća bez konstitutivnosti i da bi država trebala biti multietnična u pravom smislu riječi, uređena na evropskim vrijednostima gdje je u centru pojedinac – građanin.

Komšić je u Sloveniji objasnio kako je SSSR uveo pojam konstitutivnosti.

“Konstitutivnost u ustavnim sistemima je takvo rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza. To je bio pokušaj te zemlje da riješi u to vrijeme etnička pitanja. Vi možete biti multietničko, multikulturalno, multikonfesionalno društvo bez te konstitutivnosti, bezbroj je takvih primjera”, kazao je Željko Komšić.

Dodao je kako je Komunistička partija Jugoslavije po automatizmu preuzela tu ideju od SSSR-a. “To je u tom trenutku bio vrlo koristan institut jer je čuvao Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Moderator: – Da li je moguće napraviti multietničko, moderno društvo u BiH bez konstitutivnih naroda?

Komšić: – Naravno da je moguće. Zaštitite prava svakog pojedinca i njegovo dostojanstvo, i zaštitili ste sve grupe, sve narode, i konstitutivnost nam ne treba.

Na forumu u Sloveniji učestvuje i član Predsjedništva Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je danas jedan od učesnika panela o temi “Budućnost Evrope – proširenje” održanom u okviru Strateškog foruma na Bledu, napomenuvši tom prilikom da većina stanovništva želi da Bosna i Hercegovina postane članicom EU. 

-U radu institucija Bosne i Hercegovine ne treba da učestvuje niko ko ih ne poštuje – izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pojašnjavajući svoju jučerašnju izjavu kojom poziva međunarodnu zajednicu da upotrijebi mehanizme za otklanjanje blokade rada institucija BiH, a što uključuje i smjene.

Izjava Džaferovića: https://youtu.be/UwzABvr44JU

(MiruhBosne/N1/Agencije)

Previous Počela nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu
Next Premijer na jugu zemlje: Najavio kupovinu dvije ili tri protivpožarne letjelice

You might also like

NAŠI DANI

S protesta u Sarajevu poslana poruka “Palestina nije sama”

Otpor u Gazi je legitiman. Moćnici koji pomažu Netanyahuu u ličnom ratu su američka administracija i međunarodni saveznici. To je njegov lični rat.  BIijela kuća i Evropska unija će odgovarati.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Srđanove ubice slobodno šetaju ulicama njegovog grada

Na današnji dan većina se s ponosom sjeća trebinjskog heroja Srđana Aleksića kojeg su prije 24 godine na smrt pretukli vojnici VRS-a dok je branio prijatelja Bošnjaka. Danas Srđanove ubice

NAŠI DANI

Kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja

“Bosanski brdski konj – pasmina na rubu izumiranja”, naziv je simpozija koji je danas organiziran u Sarajevu, imajući u vidu kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja. Organizatori simpozija su