Komšićeva poruka Zagrebu: Nema toga u Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže

Komšićeva poruka Zagrebu: Nema toga u Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže

Gostujući na FTV član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je o posjeti članova državnog Predsjedništva Briselu. Rekao je poziv nije bio iniciran od naše strane i da je pomalo iznenađen istim.

Govorio je o presudama Suda za ljudska prava i onome što iste podrazumijevaju, te koliko se to razlikuje od onoga što žele HDZ i SNSD.

O zagrebačkom sastanku (Plenković-Čović-Izetbegović…)

-Mislim da je pogrešno da se u Zagrebu legitimira priča o unutrašnjim temama u Bosni i Hercegovini. Mislim da je to jako pogrešno. Šta, na kraju krajeva, Hrvatska ima sa izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini? Ni mi se petljamo kakav je Izborni zakon u Hrvatskoj. Dakle, na ovaj način, pozivanje funkcionera iz Bosne i Hercegovine kao predstavnika isključivo naroda je otvaranje priče o unutrašnjopolitičkim temama u Bosni i Hercegovini – po meni je potpuno pogrešno.

Ja ne bih nikada pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih dao za pravo bilo kome van Bosne i Hercegovine da sad se tutorski ponaša prema nekom pitanju koje je unutrašnjopolitičko u Bosni i Hecegovini. Ali, nismo svi isti… Ja ne bih dopustio sebi da učestvujem na ovakav način u ovim razgovorima.

Komšić je još rekao da je o tome razgovarao sa Izetbegovićem i da mu je on rekao da je bolje razgovarati.

-Ja se slažem da je bolje razgovarati. Ali u odnosima između dvije države, u diplomatiji pa i u protokolu, uvijek moraš da paziš kako je to postavljeno, kako razgovaraš. Da li kao šef stranke… Komšić kaže da je savjetovao Izetbegovića po tom pitanju.

-Mislim da nije dobro legitimizirati ovakvu vrstu komunikacije na relaciji Zagreb – Bosna i Hercegovina. Jer, oni nas očigledno, strateški, posmatraju kao teritoriju, ne kao državu. I sebi daju za pravo da određuju s kojim će poglavicama naroda da pričaju u Bosni i Hercegovini. I sebi daju za pravo koje teme čak da otvaraju.

Na taj način trenutno i dugoročno zapravo, drže Bosnu i Hercegovinu u jednoj vrsti političke i ekonomske ovisnosti o onome što Zagreb hoće – kazao je.

Komšić se osvrnuo i na prijetnje Dodika i Čovića koji bi izvodili narode iz Bosne i Hercegovine.

Upozorio je i na to da i sami nekad dopuštamo Zagrebu i Beogradu da se ponašaju kao tutori.

-U suštini je riječ samo o držanju Bosne i Hercegovine u jednom podređenom položaju u odnosu na te centre. I politički i ekonomski. Pa vi ne možete ništa više poduzeti u Bosni i Hercegovini, jer se to pobogu ne sviđa nekome u Zagrebu, a on preko svoje filijale ovde to obara – rekao je, pomenuvši i Beograd u istom kontekstu.

Na pitanje o Izbornom zakonu Komšić je odlučno odbacio miješanje susjeda.

-Zagreb nema ništa s tim. I krajnje je nepristojno, neumjesno, i nije standard u ponašanju dvije zemlje koje teže tome da budu prijateljske. Zagrebu je najbolje reći, ako ćemo biti pošteni, da odbije malo od Bosne i Hercegovine. Od priče o Izbornom zakonu u Bosne i Hercegovini, jer se ni mi njima i niko drugi ne miješa u izborne zakone. Mi ne govorimo o tome jesu li Srbi u Hrvatskoj konstitutivni ili nisu konstitutivni. A dalo bi se pričati, pogotovo kako su izgubili tu konstitutivnost. Ne znam zašto oni to rade.

-Samo na taj način kontaefekat prave, čak i u smislu realizacije njihovih interesa. Oni bi trebali da budu svjesni da nema toga u političkom Sarajevu, kakvi god da smo, ko će pristati na ono što oni traže. I da nakon rata im da ili praktični ili virtualni treći entitet. To se desit neće – poručio je član Predsjedništva naše države.

Previous Povratničke zajednice upozoravaju na izborni inženjering: Sve više prijava za krađu identiteta (Video)
Next Svečanom akademijom u Skoplju obilježen Dan Bošnjaka

You might also like

NAŠI DANI

Građani Goražda formiranjem živog zida rekli “NE” betonskom zidu na obali Drine

Oko stotinu građana Goražda danas se spontano okupilo  na obali Drine gdje su naprije u naselju Luka, a potom protestnom šetnjom uzvodno prema centru grada, simoboličnim formiranjem “živog zida” jasno

NAŠI DANI

KS: 30 pripadnika boračke populacije ostvarilo pravo na dodjelu stanova u vlasništvo

  Pravo na dodjelu stanova u vlasništvo ostvarilo je 30 pripadnika boračke populacije i to: troje djece šehida bez oba roditelja, pet ratnih vojnih invalida, te šest roditelja i 17

NAŠI DANI

‘Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje’

HDZ je danas glasovima ministara Josipa Grubeše i Ankice Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u