Konaković demantuje veze s narko kartelom Tito i Dino

Konaković demantuje veze s narko kartelom Tito i Dino

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o povezivanju njegovog imena sa narko kartelom Tito i Dino, a o čemu su pisali i holandski mediji i bosanski mediji.

S obzirom da je Istraga.ba jučer objavila „nekvalificiranu“ shemu EUROPOL-a na kojoj se nalazi i ime Elmedina Konakovića i povezuje sa ljudima iz kartela Tito-Dino, Konaković je najavio da će biti u stalnom kontaktu sa EUROPOL-om kako bi se ova priča završila. Potvrdio je da je više puta bio u Dubaiju o vlastitom trošku, ali i da je u centralu NIP-a početkom 2021. godine od grupe ljudi koji jesu bliski ljudima iz NIP-a stigao jedan poziv za posjetu Dubaiju sa porodicom ali da na taj put nikada nije otišao iako je poslao brojeve pasoša svoje porodice.


“Javila se jedna grupa građana koji žive u UAE sa idejom da pozove rukovodstvo NIP-a sa mnom na čelu u posjetu institucijama Emirata. Ja sam rekao ideja je odlična. Treba samo da nam pošalju zvanični poziv. Nikada nije došao niti jedan poziv i mi nikada tamo nismo otišli”, kazao je Konaković dodavši da on ne zna da li je bilo između njih (kartel) komunikacija da žele da me dovedu tamo niti ga zanima.

„Od Europola ćemo tražiti da utvrde da li je shema autentična ako ona i postoji i neka kažu koji je to policajac koji tako aljkavo površno radi. Ne želim vjerovati u teoriju zavjere. Hoću da znam da li je ovo djelo Osmana Mehmedagića i ovih FUP-ovaca i da li je od njih otišla ta priča“, kazao je.

Kazao je da se vrlo lako može utvrditi njegovo kretanje i da to mogu odmah uraditi policijske agencije.

„Mislim da je Dubai jedna od najsavremenijih destinacija i izgradili su sigurnosni sistem i nemoguće je da neki pojedinac ne ostavi trag. Svi mogu reći dajte nam njegovo kretanje“, kazao je.

Govorio je i o reperkusijama na EU put navodeći da nije dobro kada se ministar vanjskih poslova povezuje sa narko-kartelom.

„Kad ode to u Holandiju, kad to bude u Berlinu i Briselu, ja nosim sa sobom teg odnosa sa narkokartelima to afektira cijelu državu i budućnost naše djece. Kad nađu trag moje komunikacije s njima ja više nikada ne bih stao pred vas“, kazao je.

Na pitanje da li je dao brojeve pasoša svog i svoje porodice, Konaković je potvrdio da su iz NIP-a poslali brojeve pasoša ali da nikada nije dobio zvanični poziv o putovanju i nije ni putovao u martu 2021. godine, već je u novembru te godine išao u Dubai u privatnoj režiji.

Konaković nije želio ni odgovoriti na pitanje koji su to „avdići, švrakići, numanovići, alispahići“ koje spominje u svojim objavama, ističući kako se neće „pokrivati pozicijom ministra vanjskih poslova već će se obračunati lično na FB“.

Kazao je da će, ukoliko se potvrdi da je imao bilo kakav kontakt sa kartelom podnijeti ostavku te da bi morao i pobjeći iz zemlje.

(NAP/MiruhBosne)

Mediji objavili EUROPOL-ovu shemu koja otkriva: Konaković se u martu 2021. godine u Dubaiju susreo sa Edinom Gačaninom Titom!

Previous Napokon počeli radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne
Next Bronza za Lanu Pudar na Svjetskom prvenstvu!

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić: Bosna i Hercegovina je država, nije ‘državna zajednica’

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru

NAŠI DANI

“Moja adresa: Srebrenica”: Očekujemo poništavanje izbora i raspisivanje novih

Predstavnici inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković danas su održali konferenciju za medije, nakon što su dali izjave u Policijskoj stanici Srebrenica, javlja AA. Na press konferenciji

NAŠI DANI

Nivo siromaštva u Njemačkoj na najvišem nivou od ujedinjenja

Nivo siromaštva u Njemačkoj dosegao je najvišu tačku od ponovnog ujedinjenja 1990. godine, podaci su iz novog izvještaja objavljenog u srijedu, javlja AA. “Stopa siromaštva prošle godine bila je 16,6