Konaković i s Milanovićem o ‘legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda’

Konaković i s Milanovićem o ‘legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda’

-Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu Predsjednika Republike ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i o euroatlantskim integracijama i perspektivi ulaska BiH u Europsku uniju, pri čemu je predsjednik Milanović ponovio svoju potporu europskim ambicijama BiH. Isto tako, predsjednik Milanović je u razgovoru istaknuo važnost provođenja Daytonskog sporazuma s posebnim naglaskom na potrebu da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda BiH u svim tijelima vlasti. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi te o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Uz ministra Konakovića na sastanku su bili veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, šef Kabineta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatan Burzić, šefica Kabineta zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Marina Gavran, ravnateljica Odsjeka za susjedne zemlje Marijana Zubonja, savjetnica za medije Mirela Bubalo i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Sanja Eminović.

Uz predsjednika Milanovića bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić – saoćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Konaković se ranije susreo i s premijerom RH Plenkovićem te ministrom vanjskih poslova Grlićem. Konakovićeve izjave nakon sastanka s hrv. ministrom izazvale su burne reakcije u bosanskoj javnosti.

“Nadam se da će Bosna i Hercegovina, u skladu sporazuma vladajuće koalicije, uspješno provesti sveobuhvatnu izbornu reformu i ograničenu ustavnu reformu, što je važno s aspekta evropskih integracija, funkcionalnosti i stabilnosti države, kao i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih građana”, izjavio je Grlić Radman.

Izmjene Ustava BiH i izbornog zakona dio su dogovora nove koalicije, kazao je Konaković.

-Nisam prvi koji je govorio da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva, a interesantno je da je taj moj stav izazvao puno polemika u javnosti, i danas će vjerojatno. Nama te kontroverze posebno ne smetaju, kazao je Konaković.

Govorio je i o zajedničkoj sjednici vlada dvije zemlje – na kojoj bi se trebalo govoriti o zakonima države Bosne i Hercegovine!?

“Pa, danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema. Tempirali smo to sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkoj sjednici”.

Nakon žestokih kritika iz domovine povodom ove vijesti, Konaković ‘spušta loptu’? Tako u objavi MVP Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka s premijerom RH, navodi se sljedeće:

-Konaković je prilikom sastanka kazao i da je svjestan  kompleksnosti važnih tema o kojima se treba raspravljati, te ne sporeći bitnost odnosa ove dvije države, ipak treba unutrašnju i vanjsku politiku naše države voditi u institucijama BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva i izmjene ustava isključivo unutrašnje pitanje BiH koje treba rješavati.

Službena vijest nakon susreta s Milanovićem dosta je štura te ne spominje ranije predočene navode koje je domaćin iznio u javnost.

U međuvremenu, spominjana konstitutivnost skoro da ne važi za jedan narod u Bosni – onaj najbrojniji. To vidimo na primjeru uspostave vlasti i preglasavanja na državnom i entitetskim nivoima.

Previous VTKBiH - U 2022. godini rast bosanskog izvoza 26 posto, domaća privreda je konkurentna
Next Simpozij "Kulturno-historijsko naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja“ i izložba Bosanski jezik i školstvo 1823–2023.

You might also like

NAŠI DANI

Avion EUFOR-a iznad Jahorine ‘prizemljio’ helikopter MUP-a manjeg bh. entiteta (Video)

Na Jahorini je održana vježba sprječavanja upada terorističke grupe, u kojoj su učestovovali pripadnici Policijske uprave IS, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS i Jedinice žandarmerije IS. “Pomoz Bog, junaci”,

NAŠI DANI

Sjenina Rijeka kod Doboja: Protest i bojkot nastave do ostavke direktorice

–Mi želimo vratiti svoju djecu u školske klupe, ali je uslov smjena ili ostavka Mevlide Dervišefendić, direktorice Osnovne škole “Petar Kočić” – kaže za Preporod.info Aida Mujakić, predsjednica Vijeća roditelja. Pažnju javnosti ova škola u

NAŠI DANI

U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Udruženja Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji u ponedjeljak su, 11. jula, u Skoplju organizovali Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kojem su prisustvovali brojni građani različnih etničkih